StoryEditorOCM
Splitsve je otkrio

Bivši upravitelj poput uljeza ušao u Vilu Dalmaciju, nakon što mu je Interventna to zabranila: Puljak je morao znati!

Piše Sandi Vidulić
24. ožujka 2023. - 13:03

Povodom novčane kazne od 100 tisuća kuna, ili 13.272 eura, koju je dobio gradonačelnik Ivica Puljak zbog izvođenja bespravnih radova na rekonstrukciji fekalne i hidrantske mreže u zaštićenom kompleksu Vile Dalmacije, javio nam se Tomislav Tukić, bivši predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan.

Kako objašnjava, krajem siječnja 2022. godine kao "uljez" obišao je nelegalne radove koji su se izvodili u Vili Dalmaciji. Tukić ističe kako mu je početkom istog mjeseca interventna policija, po nalogu voditelja Vile Dalmacije i ostalih nadležnih službenih osoba Grada Splita za upravljanje tim kompleksom, zabranila pristup, iako je tada bio predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje park-šumom​ Marjan, odnosno institucije koja upravlja i nadgleda cjelokupno područje.

image

Tomislav Tukić

Nikola Vilić/Cropix

Dva problema su tom prilikom iskrsnula. Kao prvo, na službenoj tabli je pisalo da se radovi izvode prema Pravilniku o jednostavnim građevinama, dakle, uz izradu glavnog projekta, ali bez građevinske dozvole. No, opseg radova koji je uključivao izvođenje crpne stanice bio je takav da je zahtijevao građevinsku dozvolu, ističe Tukić.

Nakon što je uočio što se radi, nadležni čuvari prirode odmah su upućeni da od službenih osoba zaduženih za realizaciju tog projekta zatraže prezentaciju svih ključnih i zakonski nužnih dokumenta za legalnost predmetnih radova. Onda se pojavio drugi problem, jer nije bilo dozvole nadležnog konzervatorskog ureda, ni dopuštenja županijskog Odjela za zaštitu prirode.

– Iz pismene korespondencije između glavnog čuvara prirode Marjana Gavrančića i glavnog i odgovornog operativca za Vilu Dalmaciju Marija Negotića postalo je jasno da Grad Split, usprkos uznapredovalim radovima na lokaciji, nema dva ključna dokumenta, koja su i zakonska pretpostavka za legalno izvođenje građevinskih radova i koji su deklarirani u gore navedenom postupku.

image

Mario Negotić

Joško Šupić/Cropix

Glavni operativac Grada Mario Negotić u korespondenciji je priznao da Grad Split nema dopuštenje Županije niti dozvolu konzervatora za predmetne radove, odnosno time je priznao da je čitava operacija apsolutno nelegalna – objašnjava Tukić, koji smatra da odgovornost nije na prethodniku sadašnjega gradonačelnika.

– Činjenica je da je glavni projekt izrađen za vrijeme bivšega gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Međutim, Andro Krstulović Opara nije bio dužan ishoditi dopuštenje Županije ni dozvolu konzervatora jer nije započeo gradnju. U momentu kad je Grad Split kao investitor započeo predmetnu gradnju, odgovorna osoba je bio gradonačelnik Ivica Puljak – objašnjava bivši predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove.

image
Duje Klarić/Cropix/

Početak u listopadu 2021.

Kao argument Tukić iznosi da je na službenoj građevinskoj tabli na ulazu u gradilište pisalo da je datum prijave početka radova bio 25. listopada 2021. godine. Dakle, u trenutku početka radova odgovorna osoba bio je nedvojbeno gradonačelnik Puljak.

– Ukoliko su njegove službe, odnosno gore navedene "gazde" Vile Dalmacije smatrale da nisu ispunjeni svi zakonski preduvjeti za početak radova, tada nisu ni smjele zatražiti početak radova. Isto tako, nadležne službe u gradu nisu ni smjele dopustiti početak radova ukoliko nisu ispunjeni svi zakonski preduvjeti za to.

Glavni operativac Grada za Vilu Dalmaciju Negotić pismeno je priznao da Grad kao investitor nema sve potrebne dozvole za legalni početak radova. Zaključujem da se ovdje radi ili o teškom neznanju i nesposobnosti ili o teškoj zlouporabi ovlasti kompletnog ešalona ljudi koji na ovakav način istovremeno i diskreditiraju sve institucije grada Splita.

Tukić smatra kako je Puljak morao biti upoznat sa svime. Kaže da je u koordinaciji i uz suglasnost Upravnog vijeća PŠ Marjan u kojem je bio odvjetnik Karlo Siminiati Čupić, koordinator za Marjan Srđan Marinić, v.d. ravnatelja Stipe Mušura, glavni čuvar prirode Marjan Gavrančić, kao i Tukić, izrađen dopis kojim su građevinskoj inspekciji prijavljeni navedeni nelegalni radovi.

Na osnovi ovih imena, bivši predsjednik UV-a smatra da su Puljka njegovi "jastrebovi" obavijestili o čemu se radi, kao i o tome da bespravni radovi u park-šumi predstavljaju kazneno djelo.

image
Duje Klarić/Cropix

Kako nam je naveo Tomislav Tukić, ubrzo zatim su nelegalni radovi bili zatrpani, radi gostiju koji su trebali doći u posjet ovoj ekskluzivnoj destinaciji. Po njegovom saznanju je upućena kaznena prijava.

Pokušali smo doznati kod Državnog odvjetništva što je s kaznenom prijavom, ali nas je glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva Rene Laura uputila na USKOK, s obrazloženjem da Državno odvjetništvo ne obavještava o kaznenim prijavama, a da bi se u konkretnom slučaju radilo o predmetu za koji je nadležan Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Poslali smo upit USKOK-u je li njima Javna ustanova za upravljanje park-šumom​ Marjan podnijela prošle godine kaznenu prijavu protiv Grada Splita i gradonačelnika Ivice Puljka za bespravnu gradnju, odnosno radove na vodovodno-kanalizacijskoj mreži u kompleksu Vile Dalmacija. Kad dobijemo odgovor, objavit ćemo ga.

Na crnoj jami

No, ono možda još važnije, je li Grad Split zainteresiran da kompleks Vila Dalmacija dobije kanalizaciju? Naime, prošlih dana u medijima se između Ivice Puljka i HDZ-a moglo čitati kako se prebacuje odgovornost tko je kriv za nelegalne radove. Ali, kad će početi zakonski radovi da Vila Dalmacija više ne bude na crnoj jami?

image
Duje Klarić/Cropix

Naime, objekt je prije više od godinu dana dobio uporabnu dozvolu, zato jer je izgrađen prije 1968., a što se tiče kanalizacije na nivou je kao što je bio početkom 20. stoljeća kad je izgrađen pansion "Schiller", kako se originalno zvao objekt.

Ovih dana gradonačelnik Puljak donio je odluku o poskupljenju iznajmljivanja smještaja u kompleksu Vila Dalmacija, koji je i prije bio za duboke džepove, a kada će se osigurati ono što većina građana ima – kanalizacija?

Poslali smo upit Teu Vojkoviću, pročelniku Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju u kojem smo naveli da se na Geoportalu nalaze informacije iz 2021. kad je usvojen zahtjev za početak radova prema dokumentaciji za jednostavne građevine i radove.

Ta dokumentacija je od nadležnog tijela u Banovini bila procijenjena urednom i zahtjevu za početak radova je udovoljeno 30. studenoga 2021. godine, prema informacijama s Geoportala. Je li otad išta poduzeto da se dobije nova dozvola i izradi/dopuni dokumentacija?

Ukoliko Grad jest zainteresiran da Vila Dalmacija dobije kanalizaciju, upitali smo Vojkovića, što se u tom smislu poduzelo da se unaprijedi projektna dokumentacija koja je manjkava, i da se ishode potrebne suglasnosti javnopravnih tijela?

Drugim riječima, zanimalo nas je postoje li trenutno sve potrebne suglasnosti javnopravnih tijela i uredna projektna dokumentacija potrebna za izvođenje radova na vodovodno-kanalizacijskoj mreži u kompleksu Vila Dalmacija. Upitali smo, također, je li i kada odabran izvođač radova. Kad stignu odgovori, objavit ćemo ih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 06:53