StoryEditorOCM
Splitstigma ‘izdajnika naroda’

Bivši splitski gradonačelnik umro je 1949. kao zatvorenik u Lepoglavi, a njegov se nećak sada sudski izborio da ga oslobode grijeha koje su mu prišili komunisti: ‘Grad mu se mora odužiti‘

Piše Zoran Šagolj
3. rujna 2022. - 09:18

Nakon godina sudovanja završila je konačno pravna bitka obitelji legendarnoga splitskoga gradonačelnika dr. Ive Tartaglie za njegovu svojevrsnu političku i građansku rehabilitaciju.

Županijski sud poništio je presudu kojom je Okružni sud u Splitu 24. lipnja 1948. godine dr. Tartaglii, koji je na čelu grada bio od 1918. do 1928. godine, a kao zatvorenik preminuo u Lepoglavi 1949. godine, proglasio krivim za kaznene djela protiv naroda i države i osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina, uz gubitak svih građanskih prava u trajanju dvije godine te konfiskaciju cjelokupne imovine.

 

Niz zasluga

Reviziju komunističke presude posljednji je 2019. godine zatražio nećak Siniša Miha Petar Tartaglia, sin Tartagliina brata Julija, a pridružio se i Hrvatski helsinški odbor. Sve, međutim, nije teklo glatko, jer je u prvom pokušaju Županijski sud u Splitu na čelu sa sutkinjom Višnjom Strinić donio priličnu kontroverznu presudu. HHO-u je odbijeno pravo na reviziju, dok je unatoč svoj relevantnoj dokumentaciji osporeno srodstvo Siniše Mihe Petra Tartaglie i pokojnoga gradonačelnika, koji se u povijest Splita upisao kao netko tko je zaslužan za elektrifikaciju grada, modernizaciju luke, prvi GUP, proširenje bolnice, gradnju Zoološkog vrta i meteorološke postaje na Marjanu, Ličke pruge ...

Državno odvjetništvo, koje je zastupao Žarko Štrbac, rukama i nogama branilo je presudu iz 1948. godine u kojoj je kao glavni Tartagliin grijeh navedeno to što je što je “od 1921. do kapitulacije Jugoslavije zagovarao takvu ekonomsku politiku koja je imala za cilj stavljanje naše zemlje u ekonomsku zavisnost od stranih imperijalističkih sila, te u istom svojstvu provodio i pomagao provoditi politiku koja je imala za cilj ušutkavanje, razbijanje i nasilno gušenje naprednih snaga u borbi za oslobođenje”.

Ipak, za obitelj i javnost najskandolozniji od svega u postupku za reviziju bio je stav tužitelja Žarka Štrpca da bi za neka djela poput suradnje s tadašnjim HSS-om ili dovođenja stranih investitora u Dalmaciju pokojni poteštat odgovarao u današnjoj Hrvatskoj?!

Spomenutu presudu krajem prošle godine, nakon što je nećak uložio žalbu, ukinuo je Vrhovni sud RH i predmet vratio u Split na ponovno odlučivanje. Osnovano je i novo sudsko vijeće na čelu sa sucem Zoranom Ivaniševićem, koje je nedavno donijelo dijametralno suprotnu presudu u odnosu na onu koju su kolege potpisali godinu prije.

’Klasni neprijatelj’

Nedvojbeno su zaključili kako je Ivo Tartaglia nakon Drugog rata bio osuđen za politički motivirana kaznena djela, do kojih je došlo zlouporabom političke moći, odnosno da je ovakva presuda svakako proturječna javnom poretku današnje RH.

- Odlučujući u ovom postupku vijeće je prvotno razmatralo dio izreke pobijane presude Okružnog suda u Splitu iz kojeg proizlazi da je dr. Ivo Tartaglia kao pravni zastupnik tvornice cementa “Majdan” te kao član uprave dioničkih društava “La Dalmatien” i “Monte Premina” navodno zastupao interese stranog, odnosno talijanskog i francuskog kapitala, kao i dio izreke pobijane presude sukladno kojem je isti navodno radi ostvarivanja privredne zavisnosti naše zemlje zagovarao sklapanje zajmova, odnosno investicija inozemnih firmi u našoj zemlji. Čak i površnim razmatranjem citiranih navoda zaključuje se da su oni tipični, odnosno karakteristični upravo za tadašnju poslijeratnu komunističku ideologiju, među ostalim, utemeljenu i na borbi protiv buržoazije i klasnih neprijatelja, a samim time nedvojbeno i politički motivirani. Naime, ovakvi navodi su relikt komunističke prošlosti, odnosno relikt ranijih komunističkih društava koja strani kapital smatraju neprijateljskim i imperijalističkim te ga proglašavaju opasnim za gospodarski razvitak takvih društava - nedvojben je stav novog sudskog vijeća.

Na isti način pobili su i stavove po kojima je dr. Ivo Tartgalia navodno slijepo služio kralju Aleksandru, obračunavao se s njegovim protivnicima u gradu šaljući im pozive u vojsku, oduzeo mandate vijećnicima koji su bili na radničkoj listi ili da je u jednom novinskom razgovoru hvalio Mussolinija.

’Reakcionarni HSS’

- Posebice je neosnovan, pa i apsurdan onaj dio izreke iz kojeg proizlazi da bi dr. Ivo Tartaglia, iako je bio aktivist NOP-a, održavao stalnu vezu s reakcionarnim vodstvom HSS-a u Splitu i podržavao ga u politici čekanja i neopiranja okupatoru, nastojeći time razbiti jedinstvo naroda te na taj način stupio u suradnju s okupatorom. Naime, već se površnim razmatranjem ovakvih navoda zaključuje o njihovoj međusobnoj proturječnosti, ali i političkoj motiviranosti. Krajnje je nejasno kako bi se u to ratno vrijeme sada pok. dr. Ivo Tartaglia kao aktivist NOP-a, dakle osoba izraženog antifašističkog opredjeljenja, istodobno borio protiv fašističkog okupatora te s njim i surađivao - zapitali su se suci.

image

Bista gradonačelnika koji je zaslužan za elektrifikaciju grada, modernizaciju luke, prvi GUP, proširenje bolnice...

Ante Čizmić/Cropix

Iz presude se može pročitati kako se predstavnici DORH-a nisu oupće pojavili na ponovljenom suđenju, a kamoli protivili ili ponovno stali iza kontroverznih stajališta poslijeratnih sudova. Tužiteljstvo nije iskoristilo ni pravo žalbe, tako da je najnovija presuda u “slučaju Tartaglia” već postala pravomoćnom i legendarni gradonačelnik, kojem je nova hrvatska država već jednom 1997. godine priznala status političkog zatvorenika, nanovo je rehabilitiran.

- Čim je istekao rok za žalbu - kazao nam je nećak Siniša Miha Petar - otišao sam na sud i dobio pečat o pravomoćnosti. Pjesnički rečeno, ovo jest jedna vrsta pobjede, dobivanje zadovoljštine i stavljanje stvari na pravo mjesto. I prije i sada želim reći da mi cilj nisu nikakva materijalna dobra koja su oduzeta mome stricu, već skidanje ljage s njegova imena i imena cijele obitelji. Ovo sam čekao od dana moje mladosti, kada sam u čudu iščitavao presudu.

Jedino što još očekuje, priznao nam je, jest da se Grad Split oduži jednom od svojih boljih, ako ne i najboljem gradonačelniku u povijesti. To bi, prema nećakovim irječima, mogao učini vraćanjem ulice s imenom dr. Ive Tartaglie, kako se nekada zvala današnja Ulica kralja Zvonimira, a potom Viktora Emanuela i Prvoboraca.

- To ne mora biti cijela ulica. Može jedan njezin dio ili neka druga u gradu. Svakako je to zaslužio - veli i najavljuje da će napraviti sve kako bi došao do današnjega gradonačelnika Ivice Puljka i s njim porazgovarao o ovoj temi.

- Postupak nije trebao trajati ovoliko dugo jer su isti neoborivi argumenti bili na raspolaganju kada je reviziju zatražila i Norka Mladinić, ali njoj je sud bez razloga osporio nasljedni red. Dobro je što je isti sud sada ispravio svoju pogrešku, pogotovo što je u prvoj presudi bilo nelogičnosti poput one o HSS-u, koji je dio vlasti u modernoj RH. I ja mislim da je Split na redu da se konačno oduži svom legendarnom gradonačelniku - poručio je odvjetnik obitelji Branko Šerić

image

Gradonačelnik dr. Ivo Tartaglia obratio se 15. rujna 1919. svojim sugrađanima s informativnim oglasom o predstojećim radovima na električnoj mreži 

Arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 05:11