StoryEditor
SplitBIZNIS PROTIV UMJETNOSTI

Bivši nogometaš otvoreno priznao prijavu kaznenog djela: Ovakve zastave vrijeđaju me kao građanina

3. lipnja 2017. - 10:39
image-0-02-04-b0f95630ec798a0f71e131cb107c5f0448a481b4ee587676cf86349f44092a74-V

Poduzetnik Darko Miladin, čija tvrtka "Lino" d.o.o. gradi hotel u Dioklecijanovoj ulici u Splitu, došao je u Prvu policijsku postaju kako bi prijavio nepoznatog počinitelja koji je na tiramolama u susjedstvu njegova hotela izvjesio zastave nekoliko zemalja na kojima su grbovi izrezani u obliku kruga.

– Točno je da sam podnio kaznenu prijavu zbog povrede ugleda Republike Hrvatske, jer me kao građanina ove zemlje vrijeđa da se oskvrnjuje nacionalni simbol moje zemlje i izvrgava ruglu. Zastave su izvješene u Dioklecijanovoj 1 odmah do mojeg objekta u izgradnji, i turisti koji tu prolaze također negoduju. Turisti tu prođu i dođu, ali ja to gledam iz sata u sat te sam odlučio podnijeti kaznenu prijavu u svoje ime, jer me kao Hrvata i građanina koji uredno plaća poreze ovoj državi, za koju sam uostalom i igrao, to vrijeđa. Igrao sam ja i u Švicarskoj i u Grčkoj i s Hajdukom sam obišao cijeli svijet, ali da se netko sprda s nacionalnom zastavom, to još nisam vidio ni doživio – rekao nam je Miladin.

Na našu konstataciju da je udruga "Adria Art Annale" javno obznanila da je to njezin performans i da je ova Miladinova prijava osveta za sve događaje i probleme s prostorom te udruge koji, po njihovu mišljenju, Miladin bespravno koristi, on nam je rekao:

– Ja sam prijavio nepoznatog počinitelja, a ne tu udrugu s kojom imam problema i čiji mi članovi već dva puta dolaze na gradilište i napadaju me. Policija treba utvrditi tko je to postavio i ima li tu elemenata kaznenog djela. Nije ovo nikakva osveta, nego mi to jednostavno smeta, kao i stotinama ljudi s kojima sam o ovome razgovarao i koji su to vidjeli.

Antej Jelenić, predsjednik AAA, rekao nam je da riječ o umjetničkom djelu, kakvo su već izlagali, u kojem koriste zastave Južne Koreje, Kenije, Britanije, BiH, Hrvatske, SAD-a, Njemačke i Španjolske.

– Rupa je simbol društvene krize koja podjednako pogađa sve dijelove svijeta i mogućnost nove organizacije društva koja se u tom procjepu otvara. Ona pokazuje da je nužno otvoriti prostor slobode u zastarjelim autoritarnim formama koje "obični građani" ne smiju dodirivati i nastaje kada je samo odabranima dopušteno da upravljaju svijetom. To je umjetnički rad, koji se kao takav može koristiti, bio je više puta do sada prikazivan, kod nas i u inozemstvu. Ova je prijava simbol licemjerja, jer ti kojima smetaju ove zastave nisu prijavljivali nikoga dok je zemlja pljačkana, a smeta im jedan običan performans. Zastave nećemo uklanjati jer ne vidim razloga za to – istaknuo je Jelenić.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2021 15:36