StoryEditorOCM
SplitVILA DALMACIJA

Bivši nadzornik Marjana optužuje gradske oce da godinu dana znaju za uzurpaciju pomorskog dobra: ‘Sad ste se sjetili!‘

Piše SD Split
3. veljače 2023. - 18:05

Donedavni predsjednik Upravnog vijeća Ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan Tomislav Tukić osjetio se prozvan zvučnom prepirkom dogradonačelnika Bojana Ivoševića i gradskog vijećnika Davora Matijevića oko prvenstva u objavi vijesti o rušenju zida koji plažu pred vilom Dalmacija dijeli od ostatka svijeta.

- U doba interneta i Googla lako je provjeriti šta je tko govorio i za što se tko zalagao po pitanju vile Dalmacije. "Čudotvorni" Google prati datume i detalje pa je lako rekonstruirati i raskrinkati jeftine lažljivce i manipulatore javnosti - kazao je Tukić.

image

Tomislav Tukić

Nikola Vilić/Cropix

Navodi kako je još 15. studenog 2021. godine u svojstvu predsjednika UV PŠ Marjan uputio gradonačelniku Ivici Puljku i njegovim zamjenicima Bojanu Ivoševiću i Antoniju Kuzmaniću službeni upit oko nelegalne uzurpacije jugoistočnog prostora vile Dalmacije. Riječ je o nelegalnom korištenju tog prostora od strane dviju braniteljskih udruga, kojima je istekao ugovor o besplatnom korištenju jednog od najatraktivnijih dijelova obale na Mediteranu, ustvrdio je Tukić.

- Uslijedila je u gradskoj upravi moja prezentacija gradonačelniku i dogradonačelnicima u kojoj sam prezentirao sve aspekte katastrofalnog i nadasve nelegalnog postupanja udruga koje koriste predmetni prostor i isto tako gradske uprave koja tako nešto dozvoljava.

Pored nelegalnog korištenja službeno smo utvrdili i devastaciju kulturnog dobra pri čemu je Udruga veterana specijalne policije BATT srušila kulturno dobro u dijelu objekta kojeg nelegalno koristi i koja je započela sa izgradnjom društvene sale za svoje potrebe.

image
Joško Ponoš/Cropix

Odobrenje za takve nelegalne, besmislene i nadasve sulude radove dali su svojim potpisom nadležne službe grada Splita početkom 2020. godine i to u sastavu Ivan Leko – ovlašteni pročelnik, Mario Negotić – voditelj odsjeka za tehničke poslove i održavanje imovine grada Splita te voditelj Vile Dalmacije – Marin Urlić.

Nažalost, usprkos takvim nelegalnim i štetnim odlukama po grad Split sve navedene osobe još uvijek uredno dobivaju svoje plaće iz proračuna grada Splita dok je Mario Negotić od strane gradonačelnika Puljka čak unaprijeđen u pročelnika za društvene djelatnosti, najvećeg i najkompleksnijeg upravnog odjela grada Splita - oštar je Tukić.

- Upoznao sam gradonačelnika Puljka i njegove dogradonačelnike sa svim činjenicama oko nelegalnog ograđivanja pomorskog dobra duž kompletne linije koje obuhvaća Vilu Dalmaciju.

Isto tako, upoznao sam ih sa činjenicom da se to pomorsko dobro momentalno privatizira zahvaljujući nelegalnom ponašanju svih gradskih uprava do sada pa i njih samih, inzistirajući da se momentalno skinu sve fizičke barijere koje ograničavaju korištenje tog pomorskog dobra, a sve u interesu svih građana Splita i građana RH kako i sam zakon nalaže - kazao je Tukić.

image
Joško Ponoš/Cropix

Ustvrdio je kako je jedini koji je tada javno ustao u obranu javnog interesa bio sadašnji predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević, dok su se, kakao kaže, gradonačelnik Puljak i njegovi dogradonačelnici "pokrili ušima".

- Nisu od tada napravili ama baš ništa po tom pitanju iz meni nepoznatih razloga i time su ušli u "kazneni prostor" pogodujući interesima udruga za koje znaju da koriste javno dobro nelegalno, a na štetu javnog interesa.

Sada kada je sve očito i kada je sigurno korisno u dnevno političke svrhe pojavljuje se "veliki branitelj" javnog interesa, dogradonačelnik Ivošević, koji u njemu svojstvenom emocionalno nekontroliranom pohodu pokušava sebe predstaviti kao Robin Hooda javnog interesa zaboravljajući da se skupa sa gradskim ocima sakrio u mišju rupu kad je zagrmilo - jasan je Tukić.

- Kako bi osujetili svaki pokušaj sadašnje gradske uprave da sebi priskrbi nepostojeće zasluge za "oslobađanje" pomorskog dobra duž obalne linije vile Dalmacije moram opisati i incident koji sam doživio na prvi dan 2022.

U popodnevnim satima u društvu komesara i gradskog vijećnika Srđana Marinića uputio sam se u šetnju pokušavajući pristupiti pomorskom dobru na području Vile Dalmacije.

Na porti Vile Dalmacije naišli smo na izrazito bahat i bezobrazan odnos službenog zaštitara kojeg plaćaju svi građani Splita iz proračuna. Prolaz na zemljište u vlasništvu grada Splita te prilaz pomorskom dobru, koji je zakonom zajamčen svim građanima RH, bio nam je zapriječen te je u pomoć pozvana čak i interventna policija kako bi nam zapriječila pristup pomorskom dobru.

Nakon tog sramotnog incidenta nitko nije evidentirao nikakvu primjedbu predsjednika društva Marjan, gradskog vijećnika i velikog borca za javni interes Srđana Marinića, na navedeni tretman u vili Dalmaciji. Isto tako njegovi "suborci" u zaštiti javnog interesa u vrhu gradske uprave nisu se potrudili barem retorički zaštititi institut pomorskog dobra i time javni interes. Sada su se sjetili - navodi Tukić.

U svojem elaboratu namijenjenom zaštiti javnog interesa na Marjanu ponovo je detaljno ukazao na nezakonito ograničavanje prava građana Splita i RH u pristupu korištenja zemljišta u vlasništvu grada Splita i pomorskog dobra duž obalne linije Vile Dalmacije.

- Podsjećam da me je gradonačelnik Puljak početkom 2022. godine smijenio sa mjesta predsjednika UV PŠ Marjan s obrazloženjem da sam se previše miješao u posao ravnatelja i da sam unosio nemir u Javnu ustanovu. Komentirajući koncesijsko odobrenja restorana na Zvončacu, izjavio sam da je mojom smjenom gradonačelnik sa njegovim "jastrebovima" štitio kriminal u JU PŠ Marjan.

Ovaj dodatni slučaj kristalno jasno potvrđuje da sam svojim djelovanjem uporno htio zaštiti javni interes i da sam zbog toga smijenjen, a da je u još jednom slučaju gradonačelnik s njegovim dogradonačelnicima i ostalim dušebrižnicima mojom smjenom štitio kriminal na području PŠ Marjan - optužuje bivši predsjednik Upravnog vijeća.

- Moram primijetiti da Maja Đerek, zvučna akvizicija gradonačelnika Puljka, oblikuje svoje odgovore na ova osjetljiva pitanja svjesno manipulirajući javnošću. Naime, piše u službenom odgovoru da je ugovor sa zaštitarskom tvrtkom, koja bi trebala štititi prostor Vile Dalmacije od njegovih vlasnika - dakle samih građana Splita, potpisala povjerenica Vlade RH dana 19. svibnja 2022.

To je, pretpostavljam, točno, ali Đerek svjesno zaboravlja, manipulirajući činjenicama, da su prošli već deseci godina u kojima je Vila Dalmacija za građane Splita bila apsolutno zabranjena zona i da su potrošene zasigurno stotine tisuća eura na usluge zaštite Vile za nešto što je apsolutno nezakonito i van svakog zdravog razuma.

Ponavljam da sam upravo s tom činjenicom u studenom 2021. upoznao kompletnu gradsku upravu ali su oni ignorirajući to činjenično stanje sebe definitivno uveli u "kazneni prostor". Sada se vade i jeftinim populizmom pokušavaju po ustaljenom običaju svaliti krivicu na druge, a sebe prikazati kao velike borce za javni interes. Kako bi narod rekao momci "uzalud ste krečili" - kazao je Tukić moleći da mu pročelnica Đerek javno i transparentno odgovori na jedno pitanje na kojemu će se jasno pokazati njena vjerodostojnost i dosljednost.

- Poštovana, hoćete li u svojstvu sadašnje pročelnice za imovinu grada Splita, nakon saznanja gore navedenih činjenica, podnijeti kaznene prijave za zlouporabu položaja i ovlasti protiv gradonačelnika i dogradonačelnika grada Splita na isti način kao što ste podnijeli protiv odgovornih osoba vaših bivših poslodavaca?

Kako ste sve navedene kaznene prijave protiv vaših bivših poslodavaca javno objavljivali tako vas molim da u slučaju podnošenja protiv odgovornih u gradu Splitu iste javno objavite.

Kako se sada nalazite na odgovornom mjestu koje mora štititi javni interes, imovinu grada Splita i time interese svih građana grada Splita podsjećam vas da je i neprijavljivanje kaznenog djela isto tako kazneno djelo - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 14:30