StoryEditorOCM
SplitPRIJETI MU ZATVOR

Bivši Kerumov vijećnik optužen da je iz vlastite tvrtke u stečaju izvukao preko 137 tisuća eura! Evo kako je to izveo

Piše Vladimir Urukalo
6. veljače 2023. - 11:30

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju optužnicu protiv Tomislava Borozana, 62-godišnjeg bivšeg gradskog vijećnika Nezavisne liste Željka Keruma i svojedobno prvog čovjeka gradske Javne ustanove Športski objekti. Za ovo mu kazneno djelo zlouporabe u kojem je nastala znatna materijalna šteta prijeti, po kaznenom zakonu, od jedne do deset godina zatvora.

Terete ga da je 12. listopada 2018. godine, kao osnivač i direktor svoje tvrtke "MTM šport" d.o.o. (koja je trenutno u stečaju - op.a.) iz firme izvukao preko 137 tisuća eura odnosno više od milijun kuna. Naime, istragom je utvrđeno da je Borozan, iako je znao da s osnova ranije uzetih pozajmica od firme u iznosu od preko 210 tisuća eura odnosno više od milijun i pol kuna duguje navedenu svotu tvrtki, odlučio pozajmice prikazati kao da su vraćene.

image
Paun Paunović/Cropix

Tako je u ime firme zaključio Ugovor o kupoprodaji nekretnina kojim on kao fizička osoba tvrtci prodaje zemljište na području Muća koje nije bilo uopće uknjiženo na njegovo ime. Iako je tržišna cijena navedenog zemljišta, kako se navodi u optužnici, bila 87 634 eura odnosno preko 660 tisuća kuna, on ga je firmi prodao za višestruko veći iznos odnosno za više od 224 tisuće eura ili gotovo milijun i 700 tisuća kuna.

image


 

Paun Paunović/Cropix

Iznosom tako ugovorene cijene je 18. listopada 2018. godine zatvorio ranije uzete pozajmice, a ostatak novca od nešto manje od 14 tisuća eura je tvrtka trebala isplatiti njemu kao prodavatelju.

- Na unaprijed opisani način okrivljenik je na štetu trgovačkog društva na razlici ugovorene cijene i stvarne tržišne vrijednosti zemljišta sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 137 068,37 eura odnosno milijun i 32 tisuće kuna - navodi se u optužnici ŽDO-a. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 02:57