StoryEditorOCM
SplitDRAŽEN DELIĆ

Bivši direktor ‘Splitske obale‘ o mogućim pogodovanjima splitskog gradonačelnika: ‘Afera se nije dogodila zbog toga što sam u maniri dobrog menadžera zaustavio kriminalnu radnju‘

Piše SPLIT SD
16. veljače 2022. - 13:53

Gradonačelnik Ivica Puljak prošle godine planirao je dio Zapadne obale besplatno ustupiti na korištenje poduzetniku Vicencu Blagaiću za potrebe održavanje manifestacije "Split Summer Yachting Festival", ali se na kraju od toga odustalo jer taj prijedlog nije podržao Dražen Delić, tadašnji direktor gradske tvrtke "Splitska obala". Dopisom ga je upozorio da bi pristankom oštetili gradsku firmu za najmanje 500.000 kuna.

Jučer smo komentar pitali Grad Split, Vicenca Blagaića, kao i Dražena Delića. Komentar iz Grada kao i Blagaića objavili smo jučer. Delić nam je svoj komentar poslao danas, a objavljujemo ga u cijelosti:

- Gradonačelnik Splita Ivica Puljak od mene je kao tadašnjeg direktora Splitske obale tražio putem službenog dopisa da na 75 dana ustupimo najatraktivniji dio Zapadne obale (područje ispred hotela Ambasador) njegovom poznaniku Vicencu Blagaiću. Kad je taj dopis stigao u Splitsku obalu nisam mogao vjerovati da se to od mene traži. 

Na prvi mah mislio sam da mi netko podmeće ili me testira zbog političkog revanšizma odnosno potencijalnog progona koji bi uslijedio da sam taj Puljkov prijedlog potpisao. Sve se odvijalo krajem lipnja prošle godine, dakle 2021. kad su Split ali i cijela Hrvatska ostvarili izvrsne turističke rezultate i kad se počeo nazirati kraj Covid krize. Tim više mi je bilo nelogično zbog čega je Ivica Puljak otvoreno u tom dopisu naveo kako doslovno treba spasiti Blagaićevu tvrtku nauštrb proračuna važne tvrtke čiji je osnivač i stopostotni vlasnik upravo grad Split. 

Važno je napomenuti da spomenuta Blagaićeva manifestacija niti u obrisima nije slična Croatia Boat Showu, a upravo se na njega Puljak u dopisu referirao. Ovdje se radilo o pokušaju zloupotrebe pomorskog dobra i javne površine kako bi određeni poduzetnik blizak raznim političkim opcijama ostvario iznimne prihode kroz ugostiteljsku i zabavnu djelatnost i to na 75 dana.

 Je li u Splitu stvarno postoji ijedan čovjek koji misli da je u redu na toliko dugačak period jednom čovjeku, privatnom poduzetniku, u redu ustupiti tako veliku površinu u strogom centru grada u srcu sezone? Da sam prihvatio prijedlog gradonačelnika Puljka ugrozio bih likvidnost tvrtke kojom sam rukovodio, a priča bi prije ili kasnije završila u medije te bi ja bio percipiran kao nitkov i hohštapler. 

U cijeloj priči posebno je ironična jučerašnja Facebook objava Ivice Puljka koji se zapravo izruguje sa mnom tvrdeći kako ga je Kerumov direktor spasio od afere. To je jako zlobna i generalizirajuća konstrukcija. Poznajem gospodina Željka Keruma ali imam svoju naobrazbu, životopis i poslovni put. Po toj Puljkovoj logici onda bi svi ljudi bliski njemu ili Bojanu Ivoševiću u javnosti trebali biti percipirani kao antisemiti i nasilnici koji prijete slabijima od sebe.

Puljak u svojoj objavi tvrdi kako je riječ o nepostojećoj aferi i da ga mediji zlonamjerno prozivaju. Da, istina je da se afera nije dogodila, ali ne zbog toga što se provodila Puljkova tobožnja transparentna politika koju je obećavao u kampanji već zbog toga što sam u maniri dobrog menadžera zaustavio kriminalnu radnju. Nesumnjivo je da je javnost trebala znati za ovaj slučaj. Da je na mom mjestu bio netko tko po inerciji prihvaća naredbe izvršne vlasti grad bi sada bio oštećen za više od pola milijuna kuna. To je poanta cijele priče.

Naravno da sam u službenom odgovoru problematizirao zahtjev gospodina Puljka i zatim predložio hitan sastanak na ovu temu putem e-maila. A što me dočekalo na e-mailu? Polu prijeteća poruka Vicenca Blagaića u kojem me izvrijeđao jer mu nisam odlučio pogodovati. U istom e-mailu bili su Ivica Puljak i Antonio Kuzmanić te nitko nije reagirao na malograđanski jezik tog splitskog poduzetnika. 

Na kraju, podsjetit ću, da u mom mandatu na čelu Splitske obale, nikad nitko nije tražio niti dobio bez naknade dio Zapadne obale na tako dugačak period. Sve manifestacije koje bi se održavale na Zapadnoj obali održavane su u periodima od nekoliko dana, a ako je prostor tom prilikom bio besplatan to znači da je riječ o manifestacijama koje su uistinu bile važne za naš grad. 

Dakle, nitko nikad nije tražio Zapadnu obalu na 75 dana bez naknade da bi mogao prodavati piće i puštati pjesme u srcu sezone. Osim Ivice Puljka i Vicenca Blagaića- stoji u izjavi Dražena Delića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 18:29