Splitsuci se vraćaju s dračevca

Bivša robna kuća uistinu postaje novo sjedište Općinskog suda: pet velikih 'igrača' želi se ubaciti u projekt težak 56 milijuna kuna

Piše Sandi Vidulić

Nekadašnja robna kuća “Prima Standa” u Gundulićevoj ulici postat će, izgleda, doista novo sjedište Općinskog suda

U Ministarstvu pravosuđa otvorene su ponude građevinskih tvrtki koje su iskazale interes za rekonstrukciju, dogradnju i prenamjenu bivšega trgovačkog objekta u širem središtu grada koji već 12 godina stoji sramotno zapušten.

Procijenjena vrijednost projekta je 56 milijuna kuna, a u tehničkom opisu planiranih zahvata navodi se da će se dograditi dio prizemlja, a cijela zgrada redizajnirati i prenamijeniti da odgovara potrebama pravosudne institucije. Također se napominje kako je predviđeno rušenje pojedinih nosivih betonskih elemenata i čelične konstrukcije, kao i otvaranje vertikalnih proboja na pročelju, odnosno otvaranje novih prozora i zatvaranje postojećih rupa u ploči prve i druge etaže.

Javnom nadmetanju koje je raspisalo resorno ministarstvo odazvalo se pet građevinskih tvrtki, koje su već u ovoj fazi postupka morale dokazati da imaju kvalificirane stručnjake, ali i da su u zadnje vrijeme dobivale poslove vrijedne najmanje 45 milijuna kuna.

Zagrebački “Kamgrad”, koji je na splitskom području bio angažiran na dogradnji hotela “Park” i novog terminala zračne luke u Resniku, istaknuo je najvišu cijenu, od 60 milijuna kuna, dok je “Ćitić gradnja”, poznata, među ostalim, po angažmanu na kompleksu POS-ovih zgrada na Kili, radove procijenila na 52 milijuna kuna. Splitski “Tromont” i zagrebački “Strabag” smatraju da poslove na bivšoj “Standi” mogu obaviti za 46 milijuna kuna, odnosno 45,6 milijuna. Najnižu ponudu dao je “Lavčević” sa svojim tvrtkama kćerima – 40,7 milijuna kuna.

Podsjetimo, projekt u Gundulićevoj obavlja se jer ga velikim dijelom financira norveška vlada zahvaljujući čijoj donaciji Splićani i ostali građani kojima bude trebao Općinski sud u Splitu neće morati “potezati” do neadekvatne zgrade i javnim prijevozom loše povezane nekadašnje vojarne na Dračevcu. Još jednom, po našim gradskim i državnim vlastima povratak sudske institucije u susjedstvo bivše lokacije vjerojatno se nikad ne bi riješio, ali ima li to smisla više spominjati?

Na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa vidljivo je kako je “papirima” za rekonstrukciju, dogradnju i prenamjenu zgrade Općinskog suda priložen glavni projekt koji je arhitekt Jerko Rošin izradio još 2008. godine. Prema natječajnoj dokumentaciji, građevinska tvrtka s kojom se sklopi ugovor obvezat će se da će obaviti radove u roku od 12 mjeseci od uvođenja u posao.

Bude li sve išlo kako treba, nakon čak 12 godina izbivanja u krajnje neuvjetnom prostoru na periferiji, preseljenje Suda moglo bi se dogoditi u mandatu aktualne gradske vlasti, a možda i državne. To će osobito razveseliti starije građane, kojima je bio napor voziti se gradskim prijevozom do bivše vojarne. Zadovoljni će bez daljnjega biti i političari jer vole otvarati nove vrijedne objekte i preuzimati zasluge za projekte s kojima nisu imali previše veze.

Brojke

12

godina se Općinski sud nalazi u krajnje neuvjetnim prostorima bivše vojarne na gradskoj periferiji

40-60

milijuna kuna iznosi raspon cijena projekta koje su u svojim ponudama istaknule zainteresirane tvrtke

 

#OPćINSKI SUD U SPLITU# STANDA# JERKO ROšIN# PRESELJENJE