StoryEditor
Splitodlične vijesti

Više od sedam milijuna kuna nepovratnih potpora za 274 poduzetnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji: Sve ovo radimo zbog očuvanja radnih mjesta

14. listopada 2020. - 20:04
Duje Klarić/Cropix

S ponosom bih danas stisnuo ruku i potpisao ugovor sa 106 mladih ljudi ovdje pred vama da nije novog normalnog zbog pandemije COVID-19.

Bez obzira što ne smijemo imati veliko okupljanje zbog epidemioloških mjera, srce mi je veliko jer smo poticajima i našim programima potpore malom gospodarstvu pomogli i podržali trud poduzetnika, poglavito početnika – iznio je novinarima, kada već nije mogao korisnicima županijskih potpora, svoje zadovoljstvo župan Blaženko Boban što su iz regionalnog proračuna osigurali ukupno 7,3 milijuna kuna za pomoć u radu gospodarstvenicima.

U hotelu "Cornaro" danas su predstavljene mjere potpora koje su sada omogućene za ukupno 106 korisnika koji su zadovoljili uvjete za dobivanje poticaja u četiri kategorije: za poduzetnike početnike, pa žene poduzetnice, te očuvanje tradicijskih djelatnosti i potpora početnicima čije je poslovanje otežano pandemijom koronavirusa.

– Sve ovo radimo zbog očuvanja radnih mjesta, a mladim poduzetnicima koji su tek izišli na tržište i nemaju akumuliranoga kapitala trebalo je pomoći budući da ih je u poslovnom uzletu stopirala pandemija koronavirusa. Njima smo osigurali 59 poticaja u visini od 41 tisuću do 42 tisuće kuna. Tu smo kako bismo pomogli, jer svaki zahtjev vam sigurno znači barem jedno očuvano radno mjesto – pojasnio je regionalni čelnik, dodajući kako su bili iznenađeni i brojem pristiglih prijava:

image
Dožupan Šošić i župan Boban predstavili su program potpora
Duje Klarić/Cropix

– Od 2014. do 2019. godine imali smo 490 tražitelja poticaja, a sada smo u jednoj godini dobili čak 329 prijave, od kojih je odobreno 274 poticaja.

– Moram naglasiti kako je u mandatu župana Bobana otvoreno novih 12 tisuća radnih mjesta, pa i ove potpore imaju taj cilj. Najveći iznos poticaja je 50 tisuća kuna, a za ugovorenih 106 potpisanih zahtjeva isplatit ćemo ukupno 2,9 milijuna kuna, ostatak od 4,3 milijuna kuna kroz rebalans i novi proračun – dodao je dožupan Ante Šošić, kazujući kako je cijela provedba transparentna i svi uvjeti do u detalje vidljivi na internetskoj stranici Županije.

Od Anđelka Katavića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam, doznali smo kako je glavna djelatnost za koju se tražila potpora – građevinarstvo.

– Za kupnju opreme za keramičare, završne radove u građevini, nabavu strojeva... puno je zahtjeva toga tipa iz ruralnih dijelova naše županije, gdje se dosta gradi i uređuje objekata za turizam – ustvrdio je resorni pročelnik, koji će sa svojim timom, predvođenim Damirom Čarićem i Antonom Hrgovićem, sada i "kontrolirati" novac za poticaje.

Naime, ovdje se ne radi o poklon-bonu, nego strogo namjenskim sredstvima, budući da se novac isplaćuje tek nakon dostavljenih virmana, uplata i ostale "dokazne" dokumentacije o tome gdje su utrošena. Nažalost, oko 10 posto prijavljenih za poticaj na kraju i odustane od potpore iz jednostavnog razloga – nemaju dokaz da su i kupili potrebnu opremu za rad, na osnovi čega su bili kandidati za dobivanje sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. studeni 2020 14:23