StoryEditor
SplitKAKO DO FREKVENCIJE

Bit će svega osim cajki: splitska studentska ekipa pokrenut će svoj radio

8. kolovoza 2016. - 23:55

Nakon Zagreba, Rijeke, Osijeka i Dubrovnika, red je došao na Splitsko sveučilište da dobije pravi studentski radio, i to s početkom nove akademske godine. Ekipa iz Udruge "Studenti za studente - S4S" marljivo je radila kako bi realizirala projekt „Radio Kampus", radija koji bi bio posvećen studentima, ali i mladima našega grada.

Na dva natječaja Studentskog zbora Sveučilišta uspjeli su dobiti 60 tisuća kuna, čime im je osiguran solidan start za veliki i ambiciozni projekt koji bi trebao studentskim udrugama, ali i pojedincima, omogućiti veću zastupljenost u medijskom prostoru, što do sada nije uvijek bio slučaj.

Tako nam ideju Radio Kampusa koji bi se trebao emitirati putem live streama objašnjavaju Frane Mihalj, jedan od idejnih začetnika, te Ivan Peović, budući glavni urednik novog mladenačkog medija, koji je svoje prostorije pronašao na FESB-u, istom mjestu gdje je djelovao ugašeni studentski radio „Stop FM".

Poručuju da je pokretanja takvog medija, adio svemu što ste do sada slušali!

-Ideja se rodila prije dvije godine, gdje drugdje nego za šankom u "O'Hari".  Od gašenja Stop FM-a, zaista nismo imali adekvatan medij usmjeren prvenstveno na mlade i studente, s ciljem poticanja njihova aktivizma, koji je kod nas na niskim granama - govori nam Frane ističući da će to biti jedini studentski radio u zemlji, u gradu koji nema novinarski ili medijski studij.

Mladi imaju milijun i jednu dobru ideju, tvrde naši sugovornici, a ovo će biti prilika da se oslobode i pokažu što mogu i znaju.

-Pružamo im mogućnost da pokažu svoj potencijale, da se njihov glas čuje. Sami će odabrati što će to biti, od davanja komentara na trenutnu situaciju u gradu i zemlji, pokrivanje glazbenih festivala, organiziranje različitih akcija - dodaje Ivan.

Novci od natječaja poslužili su im da nabave opremu, no sada slijedi teži dio - osmišljavanje programa, kvalitetnih emisija i sadržaja.

- Od ponedjeljka do petka imat ćemo centralnu jutarnju emisiju, s informacijama koje trebaju mladima da započnu svoj dan, od studentskih novosti do događaja u gradu, problematike koje mlade zanima, kroz jedan komentar, razgovor i opuštenu priču.

Ostatak dana slobodan je za različite tematske sadržaje i specijalizirane sadržaje - objašnjavaju momci koji su zadovoljni dosadašnjim prijavama i idejama.

-Ima tu prilično originalnih ideja, takve emisije ne postoje na niti jednom drugom radiju, kao što je geek emisija za sve geekove.

Tu su i prijedlozi da se govori o društvenim igrama, superjunacima i stripovima, videoigrama - ističe Frane koji namjerava otvarati „pikantne" teme u minutama poslije ponoći, u talk showu neformalnog tipa.
-Nećemo otkrivati previše detalja, slušajte Radio Kampus - poručuje nam Frane.

- Na radiju će se svakoga dana tjedan emitirati različita glazba, ali demantiraju mogućnost puštanja cajki, narodne ili zabavne glazbe, žanrova prilično popularnih kod mladih, jer kako tvrde, ne žele biti komercijalni radio.

-Ideja nam je poticati i promovirati mlade bendove, novu glazbu i izvođače. Mi ćemo im biti desna ruka!- jasan je u svojoj namjeri Frane, inače mladi glazbenik.

-Ma bit će tu rock n' rolla, rnb glazbe, popa, rocka, elektroničke muzike. Imamo šaroliko glazbeno uredništvo koje će kreirati različite glazbene plahtice.

Nećemo biti dosadni ljudima i stalno puštatati iste stvari, kao što je to običaj na formatiranim radijima - objašnjava Peović, nabrajajući brojne splitske bendove, ali i one iz šire okolice, koje bi rado puštali u svom internetskom eteru.

Prije ljeta objavili su regrutacijski poziv za buduće novinare, voditelje i tehničare. Žele okupiti mrežu volontera, a u tome će im pomoći legende radijskog etera.

-Naša ideju u startu je prepoznao Rade Čikeš Medan koji nam je pomogao i oko nekih tehničkih stvari, a uskoro bi tebao svoje dugogodišnje iskustvo prenositi na mlađe generacije.

Tu je i Adi Skelić, iz Radio Narone Metković, ali i brojni drugi novinari i tehničari s gradskih radija - kazao nam je Mihalj, svjestan da će put do dobivanja frekvencije, kao konačnog cilja, biti dug i težak, ali do tada će se „Radio Kampus" moći slušati na mrežnoj stranici www.radiokampus.com.hr.

Kako postati dio ove priče

„Nemojte dopustiti da vas se ukalupi u koš lijene generacije koja nezainteresirano gleda kako joj svijet klizi kroz prste! Prijavite se na info@radiokampus.com.hr. Pošaljite nam vaše ime i prezime, CV i kratko motivacijsko pismo na ovaj mail." Ovako studente i mlade regrutira „Radio Kampus", koji će prijave primati i nakon početka akademske godine, a sve s cijem okupljanja mladih i aktivnih ljudi, koji su svoje slobodno vrijeme spremni volonterski utrošiti za promjenu okoline u kojoj žive.

item - id = 322512
related id = 0 -> 1106181
related id = 1 -> 1022959
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 12:26