StoryEditorOCM
SplitMOŽE JEDNA LADNA

Biste li probali craft pivo "Brucošica" napravljeno prema receptu mladih studentica? Tamna i američka svjetla ipa prozvedene su na splitskom Kemijsko-tehnološkog fakultetu

Piše Milena Budimir
8. ožujka 2022. - 12:32

Baš nekako prigodno, na sam međunarodni Dan žena splitske su studentice Kemijsko-tehnološkog fakulteta svijetu i narodu predstavile svoj proizvod: craft pivo.

image
KTF Split

U sklopu projekta "Osvježi svoje rokove - uz dobro pivo lakše pamtim štivo" devet poduzetnih studentica krenulo je u avanturu kuhanja piva. Natalija Bulaš, Franka Delonga, Lucija Divić, Martina Kukoleča, Nina Lucić, Karmen Periša, Anita Pitarević, Danica Sinovčić i Marina Velić sa studija Prehrambene tehnologije zaslužne su za "Brucošicu", jer upravo su tako nazvale svoj proizvod.

image
KTF Split

Poticaj im je dala izv. prof. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić.

- Lani smo se prijavile na natječaj Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu u inovativno-tehnološkoj kategoriji, dobile sredstva i krenule s proizvodnjom, objasnila nam je Danica Sinovčić početke ove avanture.

Dodaje kako se projekt sastojao od nabave sirovina i proizvodnje različitih vrsta piva na uređaju "Grainfather".

- Prva vrsta piva bila je American pale ale (APA), napravljena uz pomoć splitske pivovare Tap B, čija pomoć nam je bila neprocjenjiva u procesu učenja kako se rade recepti, kuha pivo. Mi smo znale teoriju, ali sva znanja je trebalo provesti u praksi, veli Danica.

image
KTF Split

- Nakon proizvedenog prvog piva, sve ostalo je bilo na nama. Druge recepture smo osmislile same, a do sada smo proizvele tamnu ipu i američku svjetlu ipu, doznajemo i mi ponešto o vrstama piva.

Piva s najboljim organoleptičkim svojstvima išla su na analizu aroma na uređaj za plinsku kromatografiju/masenu spektrometriju, a potom i na analizu fizikalnih svojstava. Eksperimentiranjem s okusima djevojke su ustanovile koje sirovine daju najbolje arome, čak su i dokazale kako pojedine sirovine sadrže biološki aktivne spojeve koje, osim senzorike, povećavaju i zdravstvenu vrijednost piva. I eto ostvarenja sna svih pivoljubaca: potencijalno pivo možemo svrstati u kategoriju funkcionalne hrane.

- Di si bija? Iša san nešto gricnit!, tako bi se ubuduće moglo razgovarati sa suprugama po povratku iz pivnice...

- Želja nam je bila promovirati naš studij Prehrambene tehnologije; osmišljavanje optimalne recepture i manipulacija s parametrima s ciljem proizvodnje craft piva inovativnih i specifičnih organoleptčkih svojstava, kazale su nam studentice, objašnjavajući kako su zapravo kemijski spojevi ono što mi osjetimo u okusu kod konzumacije piva.

- Sada kuhamo određene vrste piva prema sirovinama s kojima raspolažemo, prilikom prijave projekta smo uplanile više vrsta ječma, hmelja, kvasaca i sada prema sirovinama kombiniramo recepture, balansiramo okuse. Namjeravamo obogatiti recepture citrusnim notama s korama naranči, može se dodavati i bobičasto voće, kao i druge inovativne stvari u odnosu na komercijalna piva. Pazit ćemo da se radi o sezonskom voću, po mogućnosti iz ekološkog uzgoja, kazala je Danica Sinovčić.

Također, u planu im je probati napraviti proizvod s ostacima ječma, odnosno tropa koji ostane nakon što se pivo skuha.

image
KTF Split

- Taj ječam bi se trebao baciti, no može se koristiti i kao hrana za životinje. Mi bismo ga voljele upotrijebiti na drugi način, želja nam je napraviti jestivi proizvod i prijaviti se na neka natjecanja, maštaju djevojke i dalje.

I sama etiketa na boci je posebna, nije ju dizajnirao profesionalac, već je je nastala zajedničkim promišljanjem ovih vrijednih studentica. Što se tiče naziva piva, njemu je kumovala Anita, dok je Franka smislila naziv projekta.

Studentice ističu podršku Fakulteta, dekana prof. dr. sc. Matka Ercega, svojih nastavnika izv. prof. dr. sc. Ivane Generalić Mekinić i doc. dr. sc. Zvonimira Marijanovića, kao i Studentskog zbora i Sveučilišta u Splitu.

Svoje prvo predstavljanje pivo je imalo na Susretu mladih kemijskih inženjera na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, u poster sekciji.

- Imale smo najveseliji plakat koji je izazvao dosta zanimanja, no na žalost zbog korone i epidemioloških mjera nije bilo moguće organizirati degustaciju piva, no interes je bio velik - kazale su nam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 14:35