StoryEditorOCM
Splitkratko je trajalo

Bio je to poseban buvljak u organizaciji splitskog SDP-a, ali vijećnik Centra i HDZ nisu mogli bez prepucavanja

Piše SPLIT SD
16. travnja 2023. - 14:58

Buvljak koji se u organizaciji splitskog SDP-a održao u subotu na Rivi imao je odličan odaziv. Udruga Autizam 365 približila se zadanom cilju od 30 tisuća eura kako bi se djeci s autizmom osigurao ljetni kamp.

- Kad sustav zakaže onda su udruge te koje se bore protiv nepravdi tog sustava i zato iznimno cijenim majke iz udruge koje su se odlučile udružiti i boriti za svoju djecu. Mogu nam svima biti inspiracija jer treba imati hrabrosti krenuti u tu borbu, ali istovremeno treba itekako imati hrabrosti izložiti svoju intimu i javno prezentirati probleme s kojima se susreću.

I taj ljetni kamp je samo vatrogasna mjera, a problem autizma kreće od dijagnostike pa do nepostojanja Centra za autizam u Splitu.

Politike su te koje su kreirale taj sustav i na nama koji se sad bavimo politikom je odgovornost da ispravimo te probleme i da se svaka naša sugrađanka ili sugrađanin osjećaju jednako bitnim u ovom društvu - kazao je Davor Matijević, dan nakon održanog buvljaka kojeg su podržale gotovo sve splitske političke opcije.

Drži da je jučerašnja pomoć bila na simboličnoj razini, a nada se da će jednako zajedništvo imati i kad o tom problemu budemo pričali u Gradskom vijeću, Županijskoj skupštini ili Saboru.

Pozvao je sugrađane da se pridruže humanitarnoj akciji i doniraju sredstva splitskoj udruzi.

Moramo vas upozoriti da sada prestaje priča o humanitarnoj akciji, jer je nastavak teksta posvećen političkom prepucavanju Centra i HDZ-a.

Čak i kad je u pitanju tako osjetljiva tema, splitski političari pronađu razlog za stranačko prepucavanje. Ovoga puta, krenuo je Igor Skoko iz Centra.

- Sve stranke zastupljene u Gradskom vijeću su potvrdile sudjelovanje i došle jutros na Rivu. Osim HDZ-a, koji je u 8 otkazao sudjelovanje. Ali to nije spriječilo predsjednika splitskog HDZ-a da se dođe naslikati i pohvaliti “sudjelovanjem”. Malo što je gadljivije od ovakvog pokušaja skupljanja političkih poena na najranjivijim skupinama društva.

Jedva čekam iduću sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će nam HDZ pokazati svoju brigu za najugroženije i najslabije članove društva. Tko zna, možda se i gdin Šuta odluči prestati rukama i nogama držati za fotelju u koju je uhljebljen pa nam se pridruži na sjednici - poručio je Skoko. Dodao je kako je jedan od aksioma hrvatske politike je da HDZ ništa ne radi u javnom interesu.

- Sve što HDZ radi je u osobnom interesu njihovih članova i njima pridružene ekipe - napisao je na svom Facebook profilu.

Naravno, HDZ nije ostao dužan.

- Nakon primitivnog politiziranja jučerašnjeg buvljaka od strane predstavnika Centra, dužna sam reagirati na iznesene objede izrečene na račun HDZ-a.

Lijepa je slika jučer poslana sa splitske rive - unisona podrška svih političkih opcija u gradu kada je riječ o pomoći djeci s autizmom.

Međutim kako podrška ne bi ostala samo deklarativna i prigodničarska važno je istaknuti poražavajuću činjenicu koja je ogledalo licemjerja gradske vlasti. Prvi su kada se treba naslikavati, ali zaboravili su da su oni ti koji upravljaju Gradom i da je njihov šef koji trenutno obilazi Daleki istok taj koji je u svoj izborni program stavio neka obećanja.

Jedno od njih je baš ono što je najveći problem djece s autizmom u Splitu - nedostatak Centra za autizam. U Puljkovom programu jasno stoji da će lokaciju za izgradnju istoga naći do kraja 2022. Evo nas na polovici 2023. Svaka čast buvljaku, ali Ivice gdje je lokacija? - navela je Zrinka Mužinić Bikić iz splitskog HDZ-a.

Naglasila je kako koalicijski partneri Centar i SDP imaju na raspolaganju puno konkretnije alate za pomoć djeci s autizmom.

- Prestanite se ponašati kao da niste na vlasti i pokažite da vam je sadržaj važniji od forme. Ovim ljudima se može pomoći konkretno. P.S. u istom isječku iz programa stoji i obećanje o pronalasku lokacije za OŠ Kila. Pogađate, ni nju još nemamo - objavila je Mužinić Bikić na svom Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 02:41