StoryEditor
Splitkako ovo dobro izgleda!

Bio je i ostao pojam luksuza, vrhunske usluge i glamura, a još malo pa ćemo njegovu jednako ekskluzivnu obnovljenu varijantu dočekati i u Splitu... Stiže nam Orient Express!

Piše Ružica Mikačić
20. prosinca 2021. - 13:37

Slavni i neponovljivi Orient Express, vlak koji je bio i ostao upamćen kao pojam luksuza, vrhunske usluge i glamura koji je pratio njegove bogate goste i raskošne salone, u svojoj obnovljenoj verziji, s jednako skupocjenom i ekskluzivnom ponudom svojim putnicima, stiže 2023. godine u - Split!

Nakon gotovo 150 godina otkako je taj prvi luksuzni vlak prometovao Europom i spajao Pariz s Istanbulom, obnavlja se željeznički turizam na toj slavnoj i prestižnoj ruti, a tri namjenska itinerara vodit će kroz osam zemalja, povezujući Rim s Parizom, Istanbulom i Splitom.

Split se tako našao na karti projekta međunarodnog luksuznog željezničkog turizma koji potpisuje talijanska tvrtka "Arsenale SpA" u suradnji s Accor Grupom, jednom od najprestižnijih hotelskih grupacija visokokvalitetnog turizma u svijetu. Šest vlakova ići će kroz nekoliko ruta u četrnaest regija Europe, a na tom putu jedno od međunarodnih odredišta bit će i Split, uz Rim, Pariz i Istanbul.

Obnovljena verzija neviđenog luksuza i uživanja na putovanju u svakom detalju od smještaja do gastronomije u vlaku Orient Express La Dolce Vita, ali i hotelima tvrtke "Accor" u gradovima u koje stiže, dočekat će svoje prve putnike u 2023. godini, kada bi oni trebali stići i noćiti i u Splitu.

Ruta Rim - Venecija - Split uključuje putovanje duž obale do Splita, a cilj mu je promovirati takozvani spori turizam, zaboravljene ceste, arhitekturu i prirodu, kaže se u službenoj objavi Accor Grupe, koja najavljuje svoj novi projekt „sporog“ turizma i uživanja na putovanju. Inače, "Accor SA" je francuska multinacionalna ugostiteljska tvrtka koja posjeduje, upravlja i daje franšize hotelima, a najveća je hotelska tvrtka u Europi i šesta po veličini u svijetu. Posluje u sto zemalja, s više od 4800 hotela i 280 tisuća zaposlenih, a raspolaže kapacitetom od 704 tisuće soba.

Naći se u itineraru tog ekskluzivnog projekta za bogatu klijentelu ima posebno značenje i daje Splitu izniman internacionalni turistički status grada za uživanje u povijesti, kulturi, zabavi i gastronomiji za najbolju klijentelu. Inače, u Splitu "Accor" već ima franšizu za boutique-hotel "MGallery Fermai", a u proljeće 2023. na Žnjanu će u funkciju biti stavljen "Accorov" hotel "Movenpick", prvi u Hrvatskoj. Oba ta vrhunska hotela trebala bi primati goste iz vlaka Orient Express La Dolce Vita kada stignu u Split.

Podsjetimo, prije više od 150 godina Georges Nagelmackers lansirao je prvi luksuzni vlak Orient Express, koji je postao jedan od najslavnijih vlakova u povijesti željeznice. Njegova ruta mijenjala se mnogo puta tijekom povijesti, ali je Orient Express postao sinonim za luksuzno putovanje vlakom i najčešće ga se povezuje s linijom Pariz - Istanbul, koja je puštena u promet u lipnju 1889. godine. Taj vlak ušao je i u povijest svjetske književnosti romanom Agathe Christie „Ubojstvo u Orient Expressu“, za koji je slavnu spisateljicu inspiriralo upravo putovanje u tom hotelu na tračnicama. Sada je svjetska hotelska korporacija poznata po vrhunskoj usluzi na najvišoj razini odlučila ponovno omogućiti takvo putovanje Orient Expressom La Dolce Vita.

image
Roslan Rahman

Vlak će polaziti iz Italije i svojim će izgledom Orient Express La Dolce Vita odati počast povijesnom razdoblju glamura, joie de vivre i umjetničkog žara u Italiji u prošlom stoljeću, kažu u kompaniji.

Zahvaljujući partnerstvu s talijanskim nacionalnim željeznicama Trenitalia, putovanje vodi putnike na više od 16 tisuća kilometara prugama od kojih sedam tisuća kilometara nije elektrificirano. Idejni tvorci obnove glamuroznog putovanja vlakom kažu da će Orient Express La Dolce Vita ponuditi novi način doživljaja svake zemlje, ekološku avanturu u kojoj se istražuju zaboravljene ceste, te skrivena blaga prirode i okoliša.

image
Sergi Reboredo/Alamy/Alamy/Profimedia

Vlak Orient Express dizajnirao je talijanski Dimorestudio, arhitektonski i dizajnerski studio, i utjelovit će talijansku umjetnost življena i tradicije sa suvremenim duhom putovanja, pojašnjavaju investitori. Raskošan dekor vlaka krasit će 12 de luxe kabina, 18 apartmana, jedan kraljevski apartman i luksuzni restoran. U suradnji s talijanskim i međunarodnim kuharima i sommelierima, putnici će uživati u usluzi pet zvjezdica na tračnicama.

- U "Accoru" smatramo da je privilegij ponovno lansirati povijesni brend Orient Expressa za strastvene i pronicljive putnike. Ovi vlakovi nude novu viziju luksuznog putovanja. Izvorna željeznička ruta spajala je Zapad s Orijentom, povijest s modernošću. Želimo oživiti ovo svjetsko, zadivljujuće putovanje - kaže Sebastien Bazin, predsjednik i izvršni direktor "Accora".

A njegov novi izgled suvremenog hedonističkog raja za putnike koji ne žure, a žele uživati, privući će sigurno imućnu klijentelu. Predviđa se da će putovanje u tom luksuzu, ali i boravak u jednako luksuznim hotelima u gradovima u koje stiže, stajati više tisuća eura.

image
Francois Guillot/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 00:51