StoryEditor
SplitJAKA STRUJA

Bili smo u zbornici splitske srednje škole u kojoj rijetki štrajkaju: dio nastavnika stalno radi, a dio se vratio na nastavu iako podržava štrajk; Ravnatelj: Bit će nadoknade i za Sv. Duju

Piše Ana Franić
19. studenog 2019. - 15:04
U Elektrotehničkoj školi trećina nastavnika dane provodi u zbornici, a ostali su u učionicama i drže nastavu

U svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj danas se štrajka, a najveća razlika je što se odustaje od cirkularnog modela i kreće svakodnevni štrajk do ispunjenja zahtjeva prosvjetnih sindikata. 

Web stranice škola zadnjih mjesec dana glavni su izvor informacija učenicima i roditeljima kako bi saznali imaju li nastave ili ne.

Iako je danas najavljen štrajk u svim školama, na stranicama Elektrotehničke škole u Splitu stoji obavijest kako se nastava održava po uobičajenom rasporedu, a što se točno događa pitali smo ravnatelja Igora Radanovića.

- Kod nas se nastava odvija po uobičajenom rasporedu, iako jedan dio nastavnika i dalje ne radi. Od početka štrajka kod nas je otprilike 50 posto nastavnika radilo, a 50 posto štrajkalo.

S obzirom na to da se ovaj štrajk neplanirano produžio i ne znamo kada će završiti, jedan broj nastavnika je odlučio da započne s izvođenjem nastave u interesu naših učenika, iako podržavaju štrajk- kazao nam je ravnatelj Radanović.

U Elektrotehničkoj školi danas dvije trećine profesora radi, a jedna trećina štrajka. 

- Mi kao strukovna škola smo malo specifični po pitanju našeg rasporeda. Nama se razredi dijele u dvije čak i tri grupe, tako da je jedna grupa na jednom nastavnom predmetu, a druga kod drugog nastavnika.

Radi se o nastavi koja se uglavnom izvodi u blok satovima od dva, četiri pa čak i osam sati. Kolege koje ne štrajku se solidariziraju s ostalima, ali ipak izvode nastavu jer bi nadoknada bili teško izvediva i problematična, objašnjava Radanović.

Ukupno je ovo sedmi dan bez nastave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a kako će sve nadoknaditi, razmišljaju i u ovoj strukovnoj školi.

 

 

- Prva opcija je da se radi u nenastavne dane i mislim da će to svaka škola iskoristiti. Kod nas je to Sveti Duje, 7. svibnja i mi ćemo taj dan raditi. Što se tiče ostalih opcija, možemo nadoknadu imati subotom ili da kratimo praznike, objašnjava Radanović napominjući kako se kod nadoknada subotom javljaju dva problema.

- Jedan je problem to bi to bio šesti radni dan za učenike i pedagoški i programski nije prihvatljivo. S druge strane sindikat za taj dan temeljem kolektivnog ugovora traži da se plati 50 posto više za taj dan, tako da na tu varijantu najvjerojatnije nećemo ići, bar ne za sada.

Ostaje varijanta da se krate praznici i mi smo mišljenja da bi skratili zimske praznike za dva dana i tako proljetne, govori Radanović.

Objašnjava kako za sada ne razmišljaju o produljenje nastavne godine jer maturanti u normalnom godišnjem planu i programu imaju jedan dan viška, a niži razredi dva dana što bi također iskoristili za nadoknadu.

- Ovih dosadašnjih sedam dana ne bi trebalo stvarati veće probleme u nadoknadi, ali ako štrajk bude išao dalje kako se najavljuje onda ćemo imati problem, govori ravnatelj Radanović.

Kako u njegovoj školi većina profesora ipak radi objašnjava nam kako će im lakše biti organizirati nadoknade jer neće trebati odrađivati kompletne dane već samo jedan dio.

- Koliko nam je to s jedna strane dobro s druge strane ćemo morati raditi posebne rasporede zbog podjela razreda u grupe, ali dobro riješit ćemo to nekako, zaključuje ravnatelj.

Dvije splitske srednje škole ne 'šljive' naputke sindikata: u utorak nastava ide po rasporedu

U zbornici Elektrotehničke škole danas je boravila trećina profesora koji su u štrajku, a među njima je i Marija Rakić Mimica, profesorica hrvatskog jezika koja u prosvjeti radi 11 godina.

- Uvijek kad su bili štrajkovi, štrajkala sam i ja. Mislim da je ovo sad krajnje vrijeme da se nešto u prosvjeti promijeni, a odaziv je ovako velik upravo zbog škole za život koja nas je poremetila još i više.

Ne štrajkam samo zbog novaca nego zbog raznih problema koji se događaju već godinama u radu s djecom. Nitko nas ne podržava, u svemu i svim našim borbama smo uglavnom sami i uvijek smo na zadnjem mjestu. Ovo smatram štrajkom za dostojanstvo, a ne samo za 350 kuna, poručuje profesorica Rakić Mimica.

 

 

Učenici do sada sedam dana nisu imali nastavu, a moguće je da će ta brojka još rasti. Što će to značiti za njih i kako će te sve nadoknaditi?

- Do sada mi se činilo da neće biti nikakvih problema oko nadoknade i da ćemo sve nekako stići, ali sada mi se već čini da to prelazi u nekakvi sitni kaos.

Bit će posla, a sigurno će se nešto trebati oduzeti od zimskih i proljetnih praznika, ali iskreno trenutno me to ne zanima. Svoj posao ću napraviti nakon štrajka i o tome sada ne razmišljam, rekla nam je profesorica Rakić Mimica. 

Podržavaju li vas učenici i razumiju li razloge štrajka ili se samo vesele neradnom danu?

- Predajem samo prvašima, oni su mladi i s njima razgovaram o ovoj situaciji. Nakon što sam im objasnila i upoznala ih s razlozima štrajka i naše borbe, kazali su kako nas podržavaju i kako shvaćaju ozbiljnost situacija, za kraj nam je kazala profesorica Rakić Mimica. 

Pokušali smo doći do komentara i profesora koji rade, ali nitko nije želio pred naše kamere. Samo nam je jedan od profesora kazao kako od početka ne štrajka jer je zadovoljan plaćom, da nije, kako kaže, otišao bi sam.

- Nemam ništa protiv kolega koji su u štrajku i podržavam ih, ali ja ipak radim. S druge strane koliko se već puta štrajkalo i dok sam ja išao u školu i nikada se ama baš ništa nažalost nije promijenilo, kratko nam je kazao jedan od profesora iz Elektrotehničke škole. 

Izdvojeno

14. srpanj 2020 11:25