StoryEditorOCM
Splitprvi polaznici

Bili smo na otvorenju novog studija u Splitu: ‘Mogao bi nam pomoći u stvaranju bolje zdravstvene usluge‘

Piše SPLIT SD
20. siječnja 2023. - 19:59

Svečano otvaranje novog poslijediplomskog specijalističkog studija "Menadžment zdravstvenih organizacija" održano je u petak, 20. siječnja u Svečanom amfiteatru Ekonomskog fakulteta.

Otvaranju su nazočili su prorektor za Međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Zoran Đogaš, dekan Ekonomskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Vinko Muštra, prodekanica za međunarodnu suradnju Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Katarina Vukojević i voditelj studija izv. prof. dr. sc. Željko Mateljak.

image
Jakov Prkic/Cropix

Riječ je o zajedničkom poslijediplomskom studiju Ekonomskog i Medicinskog fakulteta.

- Ono što nas je potaknulo na osnivanje ovog studija je potreba koju vidimo i osjećamo u društvu, a to je potreba da naš zdravstveni sustav pokušamo potpomoći na temelju ekonomskih znanja koja mi ovdje razvijamo. Zahvaljujemo se Medicinskom fakultetu i rektoru Sveučilišta prof.dr.sc. Draganu Ljutiću što su znali prepoznati našu ideju koja se razvijala godinama, uz podršku i prethodnih uprava obiju sastavnica – kazao je dekan Muštra iskazujući zadovoljstvo velikim interesom za upis na studij jer to znači da bi studij mogao izrasti u nešto što će na kraju pomoći svima nama da imamo još bolju zdravstvenu uslugu.

Prema riječima prorektora Đogaša ideja o pokretanju ovog studija dogodila se još u vrijeme njegovog dekanskog mandata na Medicinskom fakultetu kada je sadašnji voditelj studija Mateljak došao s prijedlogom.

- Krenulo se u realizaciju s kolegama s Ekonomskog fakulteta s vjerom da je upravo ovo studij koji nam nedostaje, naročito jer svi oni koji vode zdravstvene ustanove u Hrvatskoj vide nasušnu potrebu za ovakvim studijskim programom – kazao je prorektor Đogaš istaknuvši naročitu ulogu u osnivanju studija profesora Mateljaka i prodekanice Katarine Vukojević.

image

Zoran Đogaš, prorektor za Međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu

Jakov Prkić/Cropix

- Iznimno smo sretni što smo upisali prvu generaciju koja broji 16 polaznika. Među njima su uglavnom zdravstveni djelatnici, ali ima i kolega s završenim Ekonomskim fakultetom. S obzirom da je riječ o interdisciplinarnom programu gdje se susreću dvije struke, društvene i biomedicinske, mi se nadamo da će naši polaznici usvojiti najbolja znanja koja će ih obogatiti u njihovom stručnom radu – kazala je prodekanica Vukojević.

Začetnik ideje o studiju, ujedno i voditelj studija profesor Mateljak, kazao je kako je ovo jedini ovakav studij u Hrvatskoj s područja Ekonomije koji je na raspolaganju zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima.

- Polaznici će na studiju učiti moderne menadžerske tehnike, stilove vođenja, upoznat će se s dosta praktičnih iskustva i studija slučajeva. Ono što je najvažnije učit će suvremeno upravljanje zdravstvenim organizacijama od planiranja, organiziranja, kadroviranja, vođenja, kontroliranja, efikasnom donošenju odluka…Studij traje ukupno dva semestra, a njegovim završetkom polaznici stječu 60 ECTS bodova – kazao je Mateljak napominjući kako će diploma nakon završenog studija biti priznata u svim zemljama Eurospke unije.

image

Željko Mateljak, voditelj studija

Jakov Prkic/Cropix

Ovaj studijski program ostvaruje visoku razinu povezanosti između teorijskog i praktičnog pristupa, predstavljajući brojne praktične primjere i načine rješavanja određenih poslovnih situacija u sektoru zdravstva.

Akademski naziv koji se stječe završetkom studija je sveučilišni/a specijalist/ica menadžmenta zdravstvenih organizacija (univ. spec. oec.)

Na studij se mogu upisati studenti koji su završili sveučilišni diplomski studij i stekli najmanje 300 ECTS bodova ili sveučilišni dodiplomski studij prema ranijim propisima, poslijediplomski specijalistički i znanstveni studij iz odgovarajućeg akademskog područja. Studenti koji su završili sveučilišni diplomski/dodiplomski studij izvan polja ekonomije imaju pripremnu nastavu definiranu posebnom odlukom Fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Atraktivnost studijskog programa temelji se na educiranju svih zaposlenika u zdravstvenom sektoru i ostalih kojima ovo područje obrazovanja predstavlja profesionalni razvoj, ostvarivanje visoke razine povezanosti teorijskog znanja i praktičnog pristupa te osiguranje samostalnosti u primjeni menadžerskih vještina u zdravstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 08:47