StoryEditorOCM
SplitSELO GORI, A BABA...

Bili smo danas na plaži gdje se izlijeva septička jama, iznenadile su nas reakcije nekih kupača: ‘Opet ću doć...‘

Piše Božidar Lončar
18. srpnja 2023. - 19:52

Nakon što je u na Facebooku zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević objavio fotografiju uz opis u kojem, između ostalog, navodi kako je došlo do "zagađenja na Benama" odlučili smo i sami provjeriti kakvo je stanje na toj marjanskoj plaži te što o svemu kažu kupači.

Zamjenik gradonačelnika je na svom Facebooku naveo:

- U vodopravnoj dozvoli restorana "Va-Bene" jasno stoji da ne smije biti crijevnih enterkoka i E. coli na Benama. Usporedbe radi, kada dodatno pročišćene komunalne otpadne vode ispuštate u površinske priobalne vode u 100ml smije biti prisutno 200cfu crijevnih enterkoka i 500cfu E. Coli. U 100ml uzorka s Bena, crijevnih enterokoka je 2.000.000cfu odnosno 10.000× više nego što smije biti u komunalnim otpadnim vodama koje se smiju puštati u more, a E. coli ima 5.800.000cfu odnosno 11.600× više! 

U utorak ujutro djelatnici Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan i njezin ravnatelj Marko Pejnović koji je zatražio uzorkovanje otpadne vode, pokazali su nam mjesto s kojeg je uzorak uzet.

Na Benama smo zatekli i službenike Splitsko-dalmatinske županije. Za vrijeme obilaska terena došlo je do rasprave između njih i ravnatelja Pejnovića.

Dok je Pejnović pričao o rezultatima izvješća o mikrobiološkim pokazateljima u otpadnim vodama koje je napravio Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, službenici su se fokusirali na rezultate kakvoće mora na Benama koje je napravio također Zavod.

Za vrijeme obilaska terena na plažu su počeli stizati prvi kupači. Većina njih koji nisu turisti se na Benama kupa godinama.Kažu nam kako ih je bilo strah doći:

- Malo me je strah, ne bih htjela dobiti neku bakteriju – rekla nam je anonimna građanka koja nam kaže kako dolazi tu od kada je dijete bila.

- Zadnje vrijeme je mutno, ali ne znam zašto – veli Tonći koji na Bene dolazi svaki dan.

- Ako se otpadne vode izlijevaju u septičke jame, nema problema. Ako se izlijevaju u more onda je katastrofa, mislim, imam bebu  godinu i pol dana, izvući ću je iz mora – kazala nam je gospođa u svojim 40-tima koja se, kaže nam, dolazi kupati svaka dva tjedna.

- Prvi put da je bilo ovako alarmantno, ali sam se došla okupati i doći ću opet – kaže nam optimistično Tanja koja na Bene dolazi cijeli život.

- Ja vjerujem da ima tu nečega, ali ne ovdje, nego iza onih kuća. Ja mislim da je tamo kanalizacija, oni je ne čiste – svoj sud nam je dala anonimna kupačica.

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix

U izvještaju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo od petog srpnja izmjerena vrijednost echerichie coly je 58 puta 10 na petu, a crijevnih eneterokoka 2 piuta 10 na petu, što je nekoliko tisuća puta više od vrijednosti utvrđenih Pravilnikom o graničnim vrijednostima mikrobioloških pokazatelja u dodatno pročišćenim komunalnim otpadnim vodama koje se ispuštaju u površinske vode, a koje se koriste za kupanje i rekreaciju. U Praviliniku je dozvoljena razina crijevnih enetorkoka i echerichie coly 200, odnosno 500 cfu/ml.

Ravnatelj Marko Pejnović nam govori kako su napravljena tri uzorka od kojih je jedan pokazao prekogranične vrijednosti:

- Uzorci kod izlijevanja septičke jame i na potoku kod izlijevanja odmah u more ne samo da su prekršili mjere utvrđene graničnim vrijednostima utvrđenima Zakonom o vodama nego su prekršili njegovu vodopravnu ispravu u kojoj se tvrdi da u zaštićenom dijelu prirode maksimalna dopuštena količina takvih bakterija je nula – rekao nam je  ravnatelj Park šume Marjan Marko Pejnović.

image




 

Nikola Vilić/Cropix

Kupači na Benama za sada nemaju razloga za brigu. Nastavni zavod je ove godine napravio četiri analize kakvoće mora na Benama: 22. svibnja, 7. lipnja, 21. lipnja i 3. srpnja. Kakvoća mora je ocijenjena izvrsnom.

Uzorak mora koji je uzet na zahtjev Javne ustanove 5. srpnja prema graničnim vrijednostima je smješten u kategoriju "dobro", kaže nam Tatjana Puljak, voditeljica Odsjeka za ispitivanje mora i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

image
Nikola Vilić/Cropix

- To znači kako nisu prekoračene granične vrijednosti za ocjenu „zadovoljavajuće“ za mikrobiološke pokazatelje propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje i u uzorku nije utvrđeno onečišćenje mora za kupanje - odgovorila nam je Puljak.

Tko je kriv?

Vodopravna isprava koju nam je na redakcijski mail poslao ravnatelj Park šume odnosi se na restoran "Va Bene" u vlasništvu tvrtke "National" koja je, kako bi dobila vodopravnu dozvolu, morala imati ugovor o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja. 

Osoba zadužena za zastupanje tvrtke je Anđelka Vukorepa, inače supruga Ante Vukorepe, zeta Željka Keruma. U vodopravnoj dozvoli tvrtki je dozvoljeno ispuštanje sanitarnih otpadnih voda iz individualnog odvodnog sustava s lokacije u podzemno vodno tijelo. U dozvoli su navedene granične vrijednosti emisija onečišćujućih tvari, uključujući i echerichiu coly i crijevne enterokoke. Hrvatske vode propisale su kako je njihova vrijednost nula.

Iz "Vodovoda i kanalizacije" su obavijestili javnost kako je za "Va Bene" izvršen očevid 23. lipnja i 3.srpnja. Utvrđeno je kako objekt posjeduje sustav pročišćavanja otpadnih voda te je tvrtka kao stranka dokazala pražnjenje sustava odvodnje, ispitala vodonepropusnost i izradila elaborat o vodonepropusnosti:

- Sukladno važećoj Vodopravnoj dozvoli stranka je obavezna dostaviti analizu otpadne vode iz bio jame od strane ovlaštenog laboratorija. Sukladno Vodopravnoj dozvoli uzorak iz bio jame je uzet od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Po dostavi predmetne analize otpadne vode od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, vodni redari će, ukoliko rezultati nalaza budu ne zadovoljavajući, izdati Rješenje s danim mjerama iz svoje nadležnosti. Ostale mjere koje nisu u nadležnosti vodnog redarstava pokrenuti će inspektorat koji također paralelno vodi upravni postupak – navedeno je u odgovoru iz Vodovoda i kanalizacije.

image
Nikola Vilić/Cropix

Državni inspektorat nam je samo kratko odgovorio kako je inspekcijski postupak na Benama u tijeku:

- Vodopravna inspekcija Državnog inspektorata je obavila inspekcijski nadzor na lokaciji. Slijedom utvrđenih činjenica poduzimaju se propisane mjere – odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:27