StoryEditor
Splitmirna fešta

Bila je to sasvim drugačija Sudamja. Mnogima je falio šušur, ali neki ne žale za ‘dernekom s pivom i ćevapima‘: Vratimo dignitet proslavi Sv. Duje

7. svibnja 2020. - 18:19
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Bila je to Sudamja na kakvu Splićani nisu navikli.

– Izostali su šušur, zajedništvo, procesija, pivanje..., sve ono što čini Split. Sada je i kampanel obukao masku. Znamo zašto, jer se obnavlja iznutra. No, maska na kampanelu daje dodatnu simboliku ovim tmurnim i teškim danima – kazao nam je u četvrtak naš sugrađanin Ivan Vladislavić, kojeg smo zatekli na Peristilu. Tamo je bilo još 70-ak Splićana koji su došli kako bi u 10 sati poslušali euharistijsko slavlje, koje je u katedrali sv. Dujma predvodio mons. Marin Barišić, nadbiskup metropolit splitsko-makarski.

– Nedostaje mi taj šušur, da sa suprugom napravim đir po prepunoj Rivi. Naravno da ću za Sv. Duju tamo prošetati, ali to će biti isto kao prije osam dana. Sve sam to fotografirao i stavio na Facebook da se vidi kako je bilo lani, a kako je ove godine – dodao je šjor Ivan, te otišao doma da bi sa suprugom gledao na televiziji euharistijsko slavlje, koje je prenosio HRT.

Šjor Mirko nam kaže da mu je sveta misa svake godine najvažniji dio proslave sv. Dujma.

Sve je neobično

– Na ulazu u katedralu su mi rekli da svetoj misi može prisustvovati do 50 osoba. Nakon mise, ​prošetat ću Rivom s obitelji. Neće to biti kao prethodnih godina, kada bismo razgledavali ponudu na sajmu rukotvorina i svega ostaloga što se nudilo. Iako ove godine nema svih tih događanja, i u tome ima neke draži.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Jest neobično, ali je razumljivo s obzirom na situaciju s koronavirusom, i čovjek se tomu prilagođava. Onda slijedi svečaniji ručak – juha, pečeno meso, salata i kolač. Oko stola ćemo se okupiti nas osmero – naša djeca od 13 do 27 godina, supruga i ja – ispričao nam je gospodin Mirko.

Ana Peraica, povjesničarka umjetnosti, doktorica fotografije i vlasnica fotografskog obrta na Peristilu, kaže da njoj nije prvi put da vidi skromnu feštu sv. Duje.

– Sjećam se da je u socijalizmu ova fešta izgledala jako skromno. Procesija je išla oko oboda. Ova proslava me uistinu podsjeća na te dane kada su na tu proslavu dolazili samo stanari palače i oni koji su živjeli u blizini.

Moram priznati da mi se ne sviđa kako se posljednjih godina ovaj događaj pretvorio u "Oktoberfest" ili "Disneyland", tako da se nadam da će se između ovoga i onoga što je bilo naći mjera koja je dostojna proslave jednog sveca i Dana grada Splita, i da se ovo više neće pretvarati u dernek s pivom i ćevapima – kazala je Peraica te naglasila da se sa zvonima i skromnom proslavom vratio dignitet Sudamji.

image
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

– Kristov mir nosio je svetoga Dujma, a on ga je unosio u srca i domove stare Salone, koja poslije pada nastavlja živjeti u gradu Splitu i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji – rekao je u propovijedi mons. Barišić, istaknuvši simboliku brojeva i činjenicu da su svi pozvani biti navjestitelji.

Mentalitet moći

– Jedan od dvadeset i osam prizora Isusova života, na slavnim Buvininim vratnicama naše katedrale, prikazuje upravo poslanje apostola, njihovih nasljednika i nas danas. Virus "posjedovati i imati vlast", trajno je prisutan u ljudskoj naravi, te neizlječivo mutira u svakom vremenu i razvija se u bolesti sebičnosti, oholosti, pohlepe, nasilja, nepravde i iskorištavanja drugih.

Onaj koji ništa ili malo ima, koji je bez uloge i moći, u današnjem svijetu postaje beznačajan. Svatko od nas je u opasnosti da se zarazi i prilagodi mentalitetu moći – navodi nadbiskup u propovijedi.

Naglasio je kako prava istina obiteljskog života nije u individualizmu, nego u zajedništvu, ne u stvarima, nego u osobama...

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

– Često tražimo ljepotu u estetskim korekcijama, frizerskim salonima i fitness dvoranama, a ona se rađa, nalazi i hrani u ljepoti obiteljskih odnosa. Kuća, dom i obitelj moraju biti prioritet, ne samo za sve naše pastoralne, nego i za društvene planove. Stoga, nastojati da svaka obitelj nađe, za sebe i svoju djecu, ono najosnovnije, kruh i krov nad glavom, zajedničko je poslanje i odgovornost svih nas.

Ovo je nužno ako želimo da se naša djeca zadrže i igraju u vlastitom dvorištu, te da nam mladi izgrađuju našu, a ne tuđu domovinu. Nema ove godine ni procesije, ni tombole, ali svaki koji igra i ide stopama navjestitelja Kristova mira, salonitanskog mučenika Dujma, jest dobitnik – na kraju je istaknuo nadbiskup.

Obnovljena stara zvona sa zvonika Sv. Dujma ponosno su dugo odzvanjala, a Splićani su na Rivi guštali i upijali sunčane zrake na klupama i štekatima zatvorenih ugostiteljskih objekata. Nije to bio ni djelić svita koji se svake godine okupi na proslavi grada Splita, ali je pokazatelj da se sve polako budi.

Tanja Gattin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 21:31