StoryEditorOCM
Splitraste ilegalno odlagalište otpada usred palače

Bidna Kenjara: gomile smeća s carskog stola već godinama nitko ne skuplja

Piše PSD.
10. ožujka 2010. - 22:11

U jednom dijelu njeguju se palme... 
/Feđa Klarić / cropix
Na sramotu svih dosadašnjih gradskih vlasti, već petnaest godina u jugoistočnom kvadrantu Dioklecijanove palače nalazi se gomila smeća. Nije čudno stoga što taj dio Palače građani “odmila” zovu Kenjara. U rupu koja je neistraženo arheološko nalazište svakodnevno se odbacuju stari bicikli, fotelje, lavandini, čepovi od boca, kese, novine...

Stanari iz obližnje kuće u Lukačićevoj 5 obratili su se komunaloj službi, ali im je, kako kažu, poručeno da sami iz “rupe“ skupe otpad, pa će ga onda “Čistoća“ preuzeti.

‘Nismo mi bacili’

- Mi nismo bacili te škovace, niti su na našoj parceli. A vide ih turisti koji svakodnevno tuda prolaze. Dodatni problem je i drveni most, čije su grede dotrajale, pa predstavlja opasnost za turiste i građane. Zašto nikog nije briga za održavanje tog dijela Palače? - pitaju se ogorčeni stanari.

Da je situacija u tom dijelu carskog zdanja skandalozna lako se složiti. Ali, teže je doznati tko je odgovoran što je Palača godinama izvrgnuta ovakvu ruglu. Direktorica Operativne službe “Čistoće” Ljubica Vrdoljak kaže da je ta “rupa“, ispod koje se nalazi neotkopani dio Dioklecijanovih podruma, temeljito očišćena prije 12 godina.

Ali, otada se stvari nisu pomaknule nabolje jer ne postoji jasna namjena tog područja. - Nije u pitanju javnoprometna površina, koju mi čistimo, ali možemo gratis očistiti taj prostor. Međutim, građanima ne treba jednokranto rješenje. Konzervatori moraju kazati što žele da tamo bude.

Tražila sam prije osam godina od Gorana Nikšića, pročelnika Službe za staru gradsku jezgru, jasan odgovor oko ovog pitanja i da kaže kakve kante moramo postavljati u povijesnu jezgru, jer sad imamo pet vrsta. Nikakav odgovor nisam dobila. Grad i konzervatori se moraju dogovriti što će biti s tim prostorom - napominje Vrdoljak, koja proziva i stanare iz Palače da nelegalno ostavljaju otpad.

...a u drugom buja svakojaki otpad... /Joško Šupić / Cropix

Nije bilo zahtjeva

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Splitu Tajma Rismondo-Čalo odgovornost prebacuje na gradske vlasti. - Mi izdajemo uvjete za korištenje onima koji se obrate, a Grad nije podnio nikakav zahtjev za uređenje ovog područja.

Ta parcela je u vlasništvu države, ali je prema Zakonu o kulturnim dobrima jedinica lokalne samuprave zadužena za njezino održavanje - napominje pročelnica konzervatora, koja također napominje da su stanari odgovorni za nered.

- Morali smo prekriti mozaik u istočnim Podrumima, dijelom zbog nepovoljnog utjecaja atmosferilija, ali i zato što je netko od stanara na mozaik bacio stari televizor - kaže Rismondo-Čalo, koja odbija optužbe da konzervatori snose dio krivnje zato što ne traže od Grada da bolje održava ovaj dio baštine.

Nemamo koncesiju

- Podrumima se koristi Hrvatska udruga likovnih umjetnika. Ona bi morala reagirati - napominje pročelnica. Predsjednik te udruge Mateo Perasović tvrdi kako oni pozovu “Čistoću” kad se tamo nakupe veći komadi smeća, ali da nisu odgovorni za održavanje jer nemaju koncesiju nad tim dijelom Podruma kojim se posjetitelji ne mogu koristiti.

- Grad, konzervatori i Služba za staru jezgru trebali bi se dogovoriti o održavanju i uređenju ovog prosotra, koji je sve ove godine ostao nedefiniran - smatra Perasović.

piše sandi vidulić

Antika spava pod zemljom

Iako su istraživanja istočnih Podruma u devedesetim godinama prošlog stoljeća otkrila da je prije Dioklecijanove palače na tome mjestu postojala starija antička građevina velikih dimenzija, preostali neotkopani dio neće se uskoro istražiti. Kako tvrdi Tajma Rismondo-Čalo, konzervatorima, koji izdaju odobrenja, nitko nije podnio zahtjev da se otkopa, arheološki istraži i javnosti prezentira ovaj nesretni dio Podruma koji će do daljnjega pokrivati zemlja i smeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 18:09