StoryEditorOCM
SplitŽALI BOŽE VREMENA

Besramno iznajmljivanje gradskog prostora potaklo raspravu na Gradskom vijeću o najmu stanova. Završila je neočekivano

Piše Božidar Lončar
3. lipnja 2023. - 09:40

Na tematskoj siednici Gradskog vijeća raspravljalo se i o Pravilniku o najmu stanova čije su dvije izmjene i dopune donesene 14. prosinca 2022. i 21. veljače 2023. Tema se raspravila, nije bilo zaključka.

Martin Pauk iz Domovinskog pokreta je upozorio na problem dodjele stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Grada koji se potom koriste u komercijalne svrhe kao u slučaju kojeg je otkrila "Slobodna Dalmacija".

- Imamo ljude koji su osnovali udrugu, dobili su od Grada Splita vrijedan prostor i od toga zarađivali novac. Koliko ima još takvih stanova pročelnice Maja Đerek? - upitao je Martin Pauk iz Domovinskog pokreta.

Pročelnica Đerek mu je odgovorili da ima još slučajeva s kojima mediji nisu upoznati:

- Na temelju podataka koji imamo, taj je poslovni prostor u najmu od 2016. Imamo gospodina s dugom od dva milijuna kuna duga koji oglašava stan na Bačvicama na Bookingu. Imamo slučaj Šumice, Jungle, gdje nitko nikad nije vodio računa tko i kome plaća najam – nabrojala je slučajeve pročelnica Đerek.

HDZ-ov Jakša Balov kazao je kako Pravilnik nije transparentan pa je oporbeni HDZ Puljkov Pravilinik prijavio Visokom upravnom sudu na ocjenu zakonitosti.

- Pravilnik je donesen bez javnog savjetovanja i suglasnosti Gradskog vijeća. Ovo je opći akt zbog čega bi Gradskog vijeće trebalo odlučivati o njegovim promjenama – kazao je.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević se pozvao na članak 51. Zakona o najmu stanova:

- Vlada HDZ-a je mijenjala zakon 2020. i ostavila gradonačelniku pravo da sam donosi pravilnik – odgovorio mu je.

Zaključak na kraju nije donesen, a predsjednik Gradskog vijeća Željka Domazet je raspravu završio kako nema smisla politizirati oko pravnih pitanja te kako će se više znati nakon rješenja Visokog upravnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:03