StoryEditorOCM
RegionalDANAS OBDUKCIJA

Beroš za ‘Slobodnu‘ potvrdio da je zbog smrti novinara Matijanića pokrenut nadzor u KBC-u. Šef županijske Hitne: ‘Svatko ima svoje iskustvo...‘

Piše M.Karlović-Sabolić
6. kolovoza 2022. - 11:33

Tog jutra 5.kolovoza Vladimir Matijanić probudio se slabiji nego ikad.

Pojeo je pola zobene kaše. Kavu nije takao, čaj isto. Nije mogao jesti ni piti. Nije mogao stajati uspravno. Ni sjediti. Ni ležati. Nije mogao do WC-a.

- Nazvala sam hitni infektološki. Dva puta. Nitko se nije javljao. Iz treće se javila žena. Rekla sam joj da je sad stvarno gotovo i da ne može samostalno ni jesti ni na zahod. Rekla mi je, citiram, "nije to za bolnicu, neka piša u lonac kraj kreveta, onda prolijte u zahod“.

To je samo dio šokantnog svjedočenja kojega je u subotu iznijela Andrea Topić, novinarka portala Index.hr i životna partnerica Vlade Matijanića u kojemu otkriva čitav niz nevjerojatnih detalja koji su prethodili njegovoj smrti. Od toga da kolega Matijanić nije mogao dobiti lijek za autoimunu bolest od koje je bolovao, do toga da su liječnici deset puta odbili njegovu hospitalizaciju.

Uzrok Matijanićeve smrti trebao bi se znati nakon što završi obdukcija, koja je najavljena za danas. Ipak, bez obzira na rezultate obdukcije, iz svjedočenja Andree Topić jasno se vidi da je u danima  koji su prethodili Matijanićevoj smrti napravljen čitav niz propusta i od strane djelatnika Hitne pomoći i od strane Klinike za infektologiju koji se svi svode na jednu, naoko sasvim banalnu stvar: pacijenta koji je bio u iznimno lošem stanju nitko nije želio ni prevesti ni primiti u bolnicu.

- Izvan Splita sam, nisam vidio objavu – kratko nam je kazao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije dr. Leo Luetić. Na našu konstataciju da je  Andrea Topić dosta detaljno opisala što se s kolegom Matijanićem događalo zadnjih dana – i da je riječ o doista mučnom iskustvu – Luetić je istaknuo da tek treba utvrditi činjenice.

- Čujte, svatko ima svoje iskustvo, nemoguće da bi se oglušili ako je poziv upućivao na kritično stanje – zaključio je razgovor Luetić.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je pak za Slobodnu Dalmaciju da su radnje vezane uz smrt Vladimira Matijanića već poduzete.

- Unutarnji nadzor u KBC-u Split je pokrenut, a postupat će i inspekcija – poručio je ministar Beroš.

Kontaktirali smo i ravnatelja splitskog KBC-a Julija Meštrovića, no on nije odgovarao na naše pozive.

 

24. travanj 2024 20:49