StoryEditorOCM
SplitUZBURKALI SE DUHOVI

Beroš objašnjava razloge smjene u Upravnom vijeću KBC-a Split: ‘Svjedočimo nizu pritužbi i od pacijenata i djelatnika‘

Piše Ivica Marković
7. ožujka 2023. - 20:13

“Nezapaženi” tekst, kako su ga nazvali neki portali, s više od 60 tisuća klikova na portalu Slobodne Dalmacije dobro je uzburkao “medicinske vode” u Splitu.

Nakon što je Vlada RH na svojoj sjednici imenovala doc. dr. sc. Matu Petričevića, kardiokirurga iz Splita i pročelnika Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split novim predsjednikom Upravnog vijeća bolnice umjesto dosadašnjeg prof. dr. sc. Jugoslava Bagatina, u pojedinim medijima (portalima) izišao je komentar te odluke.

image

Docent Mate Petričević za vrijeme operacije 

Paun Paunović/Cropix

Tako su naveli da je “Beroš, po svemu sudeći, naumio skinuti glavu i samom ravnatelju Juliju Meštroviću, koji po općem sudu ondje određuje sjajan posao, pa sada lansira topničku pripremu za zadatak koji će novo Upravno vijeće, kada dođe trenutak za to, provesti bez milosti”. Također dalje u svom tekstu navode da se neka gospođa namjerila na ravnateljsku funkciju.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Stoga smo ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša upitali radi li se o “topničkoj pripremi” i je li zaista naumio “skinuti glavu” ravnatelju splitskog KBC-a prof. dr. sc. Juliju Meštroviću.

- Rješenje o imenovanju ili rješenje o razrješenju predsjednika Upravnog vijeća donosi Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra koji je odgovoran za funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Dr. sc. Jugoslav Bagatin imenovan je predsjednikom Upravnog vijeća KBC-a Split 22. travnja 2021. godine, razriješen je 2. ožujka 2023. godine, a novim predsjednikom imenovan je dr. sc. Mate Petričević - kaže ministar Beroš u prvom dijelu svog odgovora.

Netočni navodi

Dalje je pojasnio zašto je došlo do smjene.

- Činjenica je da svjedočimo nizu pritužbi na funkcioniranje sustava i od pacijenata i od djelatnika bolnice te poraznom nalazu zdravstveno-inspekcijskog nadzora. Detektirano nepoštivanje radnih obveza, osim što je neprihvatljivo, ima dodatnu težinu u kontekstu lista čekanja.

image
Duje Klarić/Cropix

Stoga, imenovanje novog predsjednika Upravnog vijeća splitske bolnice logična je odluka jer je u kratkom vremenu pokazao pozitivne rezultate u organizaciji, posebice potpunog rješavanja liste čekanja u svom odjelu, kao i u području upravljanja ljudskim resursima, te ima volju unaprijediti procese u KBC-u Split s pacijentom u fokusu.

To je jedini razlog zašto je dr. sc. Mate Petričević imenovan na tu poziciju. Svi koji žele dobro splitskoj bolnici i pacijentima koji joj gravitiraju nemaju razloga sumnjati u novi izbor predsjednika Upravnog vijeća - istaknuo je u odgovoru ministar Beroš.

image
Duje Klarić/Cropix

O nekakvom “skidanju glava” i o “gospođi koja se namjerila na funkciju ravnatelja”, kako pišu pojedini portali, ministar Beroš nije odgovorio ni riječi, već je samo ustvrdio “da su navodi, kojima se insinuiraju dodatne kadrovske promjene, potpuno netočni”.

Kada će biti prva sjednica novog Upravnog vijeća KBC-a Split, koje je odgovorno za poslovanje bolnice, ali i za imenovanje i smjenjivanje ravnatelja bolnice, još se ne zna.

Eto, u Splitu ni jedno obično imenovanje ne može proći bez “zakulisnih” igara, teorija urote ili “skidanja glava”. Zasigurno će u splitskoj bolnici u sljedećim mjesecima biti vrlo interesantno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 02:11