StoryEditorOCM
Splitbit će svega

Bene će Kerumu na još 15 godina: hoće li ovoga ljeta na Marjanu niknuti i novi splitski akvapark?

18. prosinca 2016. - 14:41
bene00

Županijski vijećnici u srijedu će odlučivati o davanju koncesije za pomorsko dobro na Benama, i to na traženje tvrtke "Uvala Bene" koja je tijekom proteklih 12 godina upravljala prostorom na tom dijelu Marjana.

Novi-stari koncesionar očito će biti tvrtka koju nadzire poduzetnik Željko Kerum, a moći će obavljati niz ugostiteljskih, turističkih i rekreacijskih djelatnosti bez prava na ikakvu izgradnju.

"Uvala Bene" imat će pravo na iznajmljivanje 70 ležaljki, isto toliko suncobrana, po 10 pedalina i sandolina, jedno sredstvo za vuču padobrana i "banana", imat će i štand za prodaju rukotvorina, igračaka i suvenira, uz štekat površine 349 kvadrata, tamošnji ugostiteljski objekt i okolnu površinu, kao i akvapark od 64 metra četvorna.

- Početni iznos stalnog dijela godišnje koncesijske naknade predviđen je u iznosu od 250 tisuća kuna i promjenjivi dio od tri posto prihoda ostvarenog na koncesioniranom području. Budući da aktualnom upravitelju uskoro istječe koncesija, poslao je zahtjev za novu, no umjesto na 20 godina koliko je tražio, naznačili smo da se daje na 15 godina.

Sve planirane usluge su iste kao i dosad, a jedina novost je mogućnost akvaparka za što čekamo očitovanje Ministarstva zaštite okoliša - rekao nam je Stipe Čogelja, privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

Koncesionara čeka puno više obveza nego do sada jer će, među ostalim, morati održavati čistoću podmorja, brinuti se o sigurnosti korisnika, što znači da će trebati angažirati spasilačku službu, a ležaljke će se moći postavljati tek na zahtjev.

Uz pisanu suglasnost Županije, moguće je rasporediti rekvizite po plaži s tim da moraju biti posložene u redove, udaljene najmanje četiri metra od mora i između dva reda, te dva metra između svake ležaljke, a ne smiju zauzimti više od 40 posto kopnene površine.

Samo područje trebat će svakodnevno održavati besprijekorno čistim i urednim s higijensko-sanitarnim čvorovima. Nadamo se da će se konačno urediti sada zapušteni prostor pokraj polomljenog drvenog mostića, kao i već godinama neugledni zahod.

Čogelja napominje kako se na Benama neće moći ograđivati plaža niti naplaćivati ulaznice za kupače, a pristup će biti moguć svima, kao i do sada.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 22:11