StoryEditorOCM
SplitBiser na Prokurativama

‘Bellevue‘ ipak nije gradski hotel? U njemu su odsjedali nobelovci, svjetski prvaci..., a uskoro će na prodaju radi namirenja radnika nekadašnjeg ‘Laurusa‘

3. svibnja 2021. - 14:37

Gotovo sedam godina trebalo je Vrhovnom sudu RH da odluči po reviziji u slučaju splitskog hotela "Bellevue". 

Nakon godina i godina čekanja, najviši sud u državi ukinuo je presudu Visokoga trgovačkog suda (VTS) po kojoj je Grad Split vlasnik turističkog bisera na Prokurativama.

Što to znači za sudbinu "Bellevuea", objasnio je odvjetnik Tomislav Krka, koji zastupa brojne bivše radnike (i njihove nasljednike) tvrtki kćeri "Laurusa": 

- Prvostupanjski sud je 2013. godine presudio da je hotel "Bellevue" imovina "Laurusa" d.d., zatim je VTS 2014. godine tu presudu preinačio da je hotel ipak vlasništvo Grada Splita, pa je revizija nakon 7 godina predmet vratila na VTS uz uputu da bi to ipak bila imovina "Laurusa" d.d.

image
Duje Klarić/Cropix

Kako se ponovo ne bi sudovalo još godinama, Tomislav Krka kaže da stoji dogovor s Gradom i Županijskim državnim odvjetništvom u Splitu koje zastupa državu:

- Najvjerojatnije će VTS predmet vratiti na prvostupanjski sud, a treba znati da se sudski postupci vode već 19 godina, otkako je 2002. otvoren stečajni postupak nad "Laurusom" d.d., te nad "Bellevueom", "Zvončacom", "Šumicom", "Slavijom", "Centralom"... Zbog toga je dogovor, koje su prihvatili Grad i država, da hotel "Bellevue" prodamo i kupovninu podijelimo na 4 jednaka dijela.

Četvrtina iznosa od prodaje bisera s Prokurativa pripala bi "Laurusu" u stečaju za namirenje njegovih vjerovnika, četvrtina iznosa išla bi Gradu, četvrtina bi pripala državi, a zadnja četvrtina bivšim radnicima tvrtki kćeri "Laurusa".

- To je jedini način da 170 naših sugrađana, odnosno njihovih nasljednika, koji su bili prebačeni u tvrtke kćer "Laurusa", napokon dobiju svoje plaće i otpremnine.

- Nakon što su brojna poduzeća uništena, konačno stižu pozitivne vijesti, da ti radnici dobiju ono što im pripada – kaže njihov odvjetnik Tomislav Krka.

Da se od jedne četvrtine kupovnine za Bellevue isplate plaće i otpremnine za 170 radnika tvrtki kćeri "Laurusa" koji na to čekaju 19 godina, posebno se zalaže i Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

U hotelu "Bellevue" su, kako se navodi u znanstvenom radu "Splitske Prokurative" autora dr. sc. Stanka Piplovića, nekada boravili francuski književnik i nobelovac Anatole FranceAgatha Christie, britanska spisateljica kriminalističkih romana, i Gene Tunney, tadašnji svjetski prvak u boksu.

Bivši radnici ističu da je to najatraktivniji neprivatizirani objekt u Splitu  i "Bogom dana lokacija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2023 05:30