StoryEditor
SplitBLAGO ISPOD GRADILIŠTA

Batarelo: Turističku palaču moraju završiti do 1. svibnja, neka rade i noću!

Piše Piše Nikolina Lulić
18. veljače 2016. - 00:00
Temelji kula i Lazareta bit će vidljivi u podu obnovljene palače Milan Šabić/EPH

Čim stručnjaci završe istraživanja područja oko Turističke palače, možemo očekivati da se rekonstrukcija i preuređenje tog objekta na Obali lazareta konačno intenziviraju. To će se, po svemu sudeći, dogoditi već krajem ovog tjedna, kada završe arheološka ispitivanja na južnom dijelu prostora koji je u obuhvatu projekta čiji je završetak planiran za 1. svibnja.

Kako nam je kazao Dražen Pejković, gradonačelnikov savjetnik za urbanizam, cjelokupan posao, koliko god je usporio radove nije bio uzaludan, jer su se u sklopu gradilišta na atraktivnoj lokaciji pronašli vrijedni povijesni nalazi.

– Na istočnom dijelu su pronađeni temelji renesansne kule, srednjovjekovne utvrde kule i Lazareta, kao i četiri kamena obiteljska grba koji datiraju s prijelaza iz 17. u 18. stoljeće. Sve to je bilo na neki način očekivano, budući da su se takvi pronalasci dali naslutiti i tijekom uređenja Rive – istaknuo je Pejković.

Pronađeni grbovi pripadaju, kako pouzdano doznajemo, mletačkim plemićkim obiteljima čiji su članovi očito bili u nekakvoj vrsti službe u našem gradu, pa su i takvim obilježjima željeli ostaviti trag svojeg djelovanja na istočnoj jadranskoj obali. Najvjerojatnije je riječ o znamenju obitelji Ferro ili Emo, Trevisan, Marcello ili Marini, te o grbu obitelji Forsetti.

Dobra je vijest, dodaje naš sugovornik, što se spomenute iskopine neće zatrpati, kao što je najčešće običaj u posljednje vrijeme, već će biti prezentirane javnosti - temelji kula i Lazareta bit će vidljivi u podu novog objekta, dok će grbovi svoje mjesto naći u interijeru novouređene Turističke palače s popratnim opisom i fotografijama. Tehnički elementi prezentacije već se, kako doznajemo, dogovaraju s konzervatorima.

Što se tiče samih radova na projektu, Pejković je napomenuo kako je 85 posto radova na pojačanju temelja već završeno, a potom slijedi ojačavanje čeličnih stupova i krovne ploče, pa tek onda zatvaranje objekta u staklo.

– Usporedno s građevinskim radovima, izvan gradilišta se pripremaju dijelovi poput aluminijske bravarije, instalacija, klimatizacijskih uređaja... Dosta se toga i ne vidi jer nije prolaznicima pred očima – dodaje gradonačelnikov savjetnik.

Međutim, htjeli - ne htjeli, budući da smo već ušli u drugu polovicu veljače, postavlja se logično pitanje hoće li svi novi objekt biti gotovi do tada. Dogradonačelnica Aida Batarelo naglasila je kako je na zadnjem održanom sastanku sa svim sudionicima projekta inzistirala na poštivanju rokova.

– Jednostavno ne želim razmišljati o bilo kakvom kašnjenju. Dala sam nalog da se rad na gradilištu organizira kako bi sve bilo gotovo na vrijeme. Ima i dana i noći – podvukla je Batarelo.


U četiri mjeseca mirovali dva i pol

S tvrtkom "Valleus", plodouživateljem Turističke palače, dogovoreno je da radovi potraju najviše šest mjeseci, no, ako uzmemo u obzir da su krajem lanjskog listopada najprije konzervatori naložili jednomjesečno obustavljanje obnove zbog oštećenja nosive konstrukcije, a onda su početkom prosinca pronađeni vrijedni arheološki nalazi koji su ponovno usporili projekt sve do sada, s pravom se sumnja u dostizanje roka početkom svibnja. Izgubila su se tim radnjama puna dva i pol mjeseca, pa je sada očito da građevinari moraju ubaciti u "petu brzinu" da bi ispoštovali zadane rokove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 14:37