StoryEditorOCM
Split80. obljetnica smrti

Baš poput Olivera, i na njegovom se ispraćaju okupio cijeli grad: 'Bio je pučanin s ulice, imao je prkos i ogromno znanje da radi svoj posao'

Piše D. Barbarić
15. studenog 2018. - 15:40

Kada nas je ljetos napustio voljeni Oliver Dragojević, njegov mu je rodni Split (da, rodni Split, a ne Vela Luka, kako se često pogrešno navodi) priredio nezaboravni ispraćaj. Usprkos užasnoj vrućini, tisuće Splićana se skupilo na Rivi kako bi se oprostili s njim prije posljednje partence za Korčulu, odakle Dragojevići vuku korijene. Za velikim Splićaninom brecalo je i bumbalo, veliko zvono na kampanelu svetoga Duje.

Gradski su kroničari zabilježili da je istu čast, da mu se na ispraćaju okupi cijeli grad i da za njim brecaju katedralna zvona, prije Olivera doživio još samo dr. Ante Trumbić, veliki splitski načelnik iz Radunice. Trumbić je u 75. godini života umro u Zagrebu, 18. studenoga 1938.

Iako je posljednjih desetljeća bio bezobzirno zaboravljen od strane gradskih otaca, osamdeseta obljetnica smrti ovoga važnoga hrvatskog političara, prvenstveno na poticaj gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, dostojanstveno se obilježava.

Trumbiću u čast u organizaciji Društva prijatelja kulturne baštine Splita i pod pokroviteljstvom Grada u četvrtak je u Muzeju grada Splita održan znanstveni skup, kojeg su predvodili moderatori prof. dr. Aleksandar Jakir i dr.sc. Mladenko Domazet, a okupljeni ljubitelji baštine, povjesničari i studenti su imali prilike čuti o tome kakav je Trumbić pasionirani ljubitelj knjiga bio, kako je osnovao tiskaru kraj svetog Frane, kako je zaslužan za osnivanje tadašnje Gradske biblioteke kojoj je ostavio i vrijednu zbirku knjiga, kako je izgledao Split u njegovo doba, te, naravno, o njegovom političkom djelovanju.

Čule su se i mnoge druge zanimljivosti o ovome karizmatičnome težačkome sinu s Lučca, koji je, rečeno je, postao jedan od najvećih Splićana, jer nas je zadužio svojim odvažnim političkim djelovanjem u delikatnim i sudbonosnim trenutcima povijesti.

- Trumbić je bio pučanin s ulice koji je puno napravio za naš grad i gradskost našega grada je njegov kapacitet da oda počast takvim velikanima. Trumbić je imao ponos, andu i prkos i ogromno znanje da radi svoj posao. Kada je postao gradonačelnik, najavljivao je svoje planove govoreći "mi ćemo to učiniti". Bio je svjesan da grad ne čini jedan čovjek, nego zajednica - istaknuo je gradonačelnik Krstulović Opara, podijelivši s okupljenima i privatnu crticu iz djetinjstva kada je kazao kako mu je Trumbić inspiracija još od kada mu je djed poklonio njegovu potpisanu knjižicu iz 1923. godine.

Uz glavnog organizatora programa obilježavanja 80. godišnjice smrti dr. Ante Trumbića, Društvo prijatelja kulturne baštine Split, suorganizatori su Muzej grada Splita, Sveučilišna knjižnica u Splitu, HAZU - Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i Književni krug Split.

Glavni pokrovitelj programa je Grad Split, a financijski su potpomogli Općina Klis i Orbico d.o.o. Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 12:09