StoryEditor
Splitje li to zaista potrebno?

Banovina zapošljava gotovo 460 ljudi, a uz sve to imaju i dvadesetak honoraraca!? Neki 'Oparini umirovljenici' imaju viša primanja od njega

Piše Linda Perić
20. srpnja 2019. - 21:07

Nedavno smo pisali o tomu kako se u Banovini, unatoč "vojsci" od sadašnjih 458 zaposlenih, ne rješavaju čak ni onih koji su stekli pravo na mirovinu.

Doznali smo, naime, kako je u gradskom Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu, kao akvizicija bez koje se očito ne može, nakon odlaska u penziju zadržana tajnica, uz ugovor o djelu i pripadajući mjesečni honorar od čak 5200 kuna, što je, ne bi nas čudilo, znatno više od iznosa mirovine koju je ostvarila. Gospođa je, kako nam je objašnjeno u splitskoj gradskoj upravi, trenutačno angažirana na pisanju prekršajnih kazni za vožnju "Prometovim" autobusom bez putne karte.

Dotična nije, međutim, i jedina koja je u lokalnoj administraciji zadržana "u pogonu" nakon umirovljenja. Na ugovor o djelu trenutačno je angažirano 19 djelatnika, od kojih je njih četvero u mirovini. Na ovaj je način radno mjesto zadržala i pravnica u Upravnom odjelu za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša (identitet poznat redakciji), u kojem je radila više od 40 godina. U Banovini napominju kako se radi o vrhunskoj pravnici koja tijekom posljednje tri godine, uz zasluženu mirovinu, prima i izdašan honorar.

– Na temelju rješenja o zadržavanju na radu službenika, gospođa je nakon odlaska u mirovinu ostala raditi u Gradu dvije godine, odnosno do prosinca 2018. godine. Potom je, kao vrhunska pravnica, preko ugovora o djelu ostala angažirana na dovršenju poslova na projektu koordinacije i realizacije Vladinih odluka iz područja prostornog planiranja, i to od 4. svibnja 2018. godine – odgovorili su nam iz splitske gradske uprave.

Premda smo službenim putem zatražili i podatke o najkraćem i najduljem trajanju ugovora o djelu sklopljenih posljednjih godina u Banovini, uskratili su nam ovu informaciju. Na takav su način, podsjetimo, angažirani i savjetnici gradonačelnika Andre Krstulovića Opare: Ivica Grubišić Gire, zadužen za sektor komunale, Krešimir Budiša, savjetnik za EU-ove fondove i razvoj, te Tomislav Gojo, angažiran za "resor" društvenih djelatnosti.

Grubišiću, bivšem dugogodišnjem čelniku Gradskog kotara Sirobuja, lani je naknada za suradnju s poteštatom povećana s 10.000 na 12.500 kuna, navodno zbog povećanog obujma posla. S takvim honorarom Grubišić je trenutačno bolje plaćen od pročelnika gradskih odjela, čija se mjesečna primanja kreću od 11.000 do 12.000 kuna, ovisno o stažu i stručnoj spremi.

Budući da je u mirovini i dobiva spomenutu naknadu, ukupna su mu primanja, na koncu, izdašnija možda i od gradonačelnikovih. Druga dvojica savjetnika su, pak, zaposlena na drugim radnim mjestima, pa primaju polovinu naknade određene za savjetovanje. Kako pored svojih redovnih poslova nađu vremena i za savjetovanje poteštata Krstulovića Opare, posebna je priča.

Premda u Banovini pozitivnim smatraju to što je aktualni gradonačelnik ukinuo praksu stalnog zapošljavanja savjetnika u lokalnoj upravi (premda se to nije pokazalo točnim u slučaju bivšeg savjetnika za financije Dragana Brtana, koji je naknadno postao pročelnik), pitanje je koliko je i to racionalno. Ako nema potrebe za realizacijom radnog odnosa, usluge savjetovanja ne moraju se onda ni koristiti kontinuirano, nego povremeno, što bi bilo znatno povoljnije za gradski budžet.


5200
kuna iznosi mjesečni honorar službenice koja je nakon odlaska u mirovinu angažirana na pisanju prekršajnih kazni za 'švercanje' u autobusu

12.500
kuna prima poteštatov najbliži suradnik za komunalnu problematiku, čija je naknada lani povećana s prijašnjeg iznosa od 10.000 kuna

#SPLIT#ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA

Izdvojeno

05. srpanj 2020 10:10