StoryEditorOCM
Splitveliki obrat

Banovina ustuknula pred braniteljskim udrugama? Prijetilo im se deložacijom iz Vile Dalmacije, ali oni tvrde: ‘Mi nismo uljezi‘

Piše Sandi vidulić
18. travnja 2023. - 07:31
Predstavnici dvije braniteljske udruge potvrđuju da ipak pregovaraju s predstavnicima GradaVojko Bašić/Cropix

Unatoč najavama iz Banovine kako će iz kompleksa Vile Dalmacije izbaciti braniteljske udruge, Ronilačko-ekološki klub Hvidre i Udrugu veterana specijalne policije BATT, one do daljnjega ostaju u prostorima koje koriste. Štoviše, kako doznajemo, u tijeku su pregovori da se udruge tamo i zadrže.

Pokušali smo ovu informaciju provjeriti kod pročelnice za gradsku imovinu Maje Đerek. Poslali smo joj pitanje kako je riješen pregovor s Ronilačko-ekološkim klubom Hvidre i Udrugom veterana specijalne policije BATT u vezi s korištenjem objekata na području kompleksa Vile Dalmacije.

image
Joško Ponoš/Cropix

Ali, nismo imali uspjeha jer nam pročelnica Đerek deset dana nije odgovorila na pitanje. Nije pomogla ni požurnica koju smo joj poslali.

No predsjednik Ronilačko-ekološkog kluba Kamilo Čuljak nam je potvrdio da se pregovori odvijaju i smatra da idu za njih u pozitivnom smjeru da se udruge Hvidre i BATT-a zadrže u kompleksu Vile Dalmacije.

- Nešto je na tom tragu, ali nisam uživo razgovarao pa vam ne mogu reći ništa “učvrsto”, što se kaže. Ja sam od početka bio za svaku vrstu razgovora. Mi nismo tamo bili uljezi. Bili smo u funkciji čitavog kompleksa koji funkcionira na poseban način.

Neće biti besplatno

Znači, pregovori idu u smjeru da tamo ostanete?

- Pa što ja znam, naravno. Ja se nadam da ćemo to uspjeti tako zajednički zaključiti.

Onda biste dobili nekakve nove ugovore?

- Pa očekujemo, sve bi to trebalo biti lege artis.

image

Kamilo Čuljak

Božidar Vukičević/Cropix

Gradska vlast je do sada tvrdila da vaši ugovori nisu legalni jer su bili za nula kuna. Hoće li vam dati ugovore po kojima ćete morati plaćati najam?

- Vjerojatno ćemo mi imati neke obveze pa ćemo morati vidjeti kako ćemo to izbistriti. Ne mogu vam ništa prejudicirati dok to ne dogovorimo. Očekujem da ćemo to riješiti u skoro vrijeme, na obostrano zadovoljstvo.

Do daljnjega, znači, ostajete gdje jeste?

- Da, tamo smo. Kažem vam, mi smo tamo od 1996. godine. Imamo neku funkciju i u sigurnosnom smislu. Znate i sami da se Vila koristi i za rezidencijalne potrebe i ostalo. Mi smo dodatni element sigurnosti u smislu održavanja i čuvanja tih prostora. Legalisti smo, došli smo tamo odlukom gradonačelnika i sve rješavamo da bude po nekom zakonu i redu - tvrdi Čuljak.

Predsjednik Udruge veterana specijalne policije BATT Mladen Todorić nam je kazao kako u ovom trenutku nije spreman davati izjave. Nakon što nam je predsjednik Ronilačko-ekološkog društva Hvidre Kamilo Čuljak potvrdio da se vode pregovori o tome da ova udruga i BATT nastave koristiti prostorije u kompleksu Vile Dalmacije, dogradonačelniku Bojanu Ivoševiću poslali smo upit zašto je došlo do preokreta jer je Grad dosad tvrdio kako se udruge moraju odatle iseliti. Odgovor nismo dobili do zaključenja teksta, a objavit ćemo ga kad stigne.

Nezakoniti ugovori

Podsjetimo, vezano za izbacivanje udruga iz prostorija koje koriste, prije skoro dva i pol mjeseca Maja Đerek je davala izjave poput: “Upotrijebit će se sva pravna sredstva za stupanje u posjed u što skorijem roku.” Tvrdila je kako su ugovori s Hvidrom i BATT-om sklopljeni nezakonito za nula kuna u vrijeme bivše vlasti te da će svu dokumentaciju proslijediti DORH-u. Također, najavljivala je da će se braniteljske udruge deložirati ako ne iziđu iz posjeda u zadanom roku.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Ako to ne učine u ostavljenom roku, pokrenut će se postupak iseljenja, stupanja u posjed te zaduživanje bespravnih korisnika u približno tržišnom iznosu cijene zakupa do dana iseljenja. Grad Split će upotrijebiti sva pravna sredstva za stupanje u posjed u što skorijem roku - izjavila je 3. veljače za Dalmatinski portal pročelnica za gradsku imovinu.

No sad se, izgleda, izmijenila priča. Bez obzira na ishod pregovora, odnosno to hoće li braniteljske udruge ostati u kompleksu Vile Dalmacije, već skoro dva i pol mjeseca su prošla, a Grad nije upotrijebio najavljena pravna sredstva da ih deložira. Dapače, s njima se pregovara, unatoč prvotnim izjavama od Grada da je njihov status bespravan, da su im ugovori protuzakonito dodijeljeni, a da je BATT, dapače, bespravno pretvorio staklenik u svoje prostore jer nisu imali sve potrebne “papire”. 

image

Vila Dalmacija

Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 01:52