StoryEditorOCM
SplitPOD SUSTIPANOM

Banovina raspisala natječaj za izgradnju balona: ‘Jadranov‘ bazen na Zvončacu natkrit će se - početkom 2021. godine. Sve to za 8,48 milijuna kuna

2. rujna 2020. - 08:18

Točku na "i" u priči o postavljanju balona iznad "Jadranova" bazena polako stavlja gradska vlast raspisivanjem 8,48 milijuna kuna "teškog" natječaja za obnovu i natkrivanje proslavljenog "stogodišnjaka" pod Sustipanom, prevevši tako viziju u djelo.

Predviđenim rokom od 100 dana za izvođenje radova, uz zaprimanje ponuda potencijalnih izvođača radova do 22. rujna u Banovini, vlasnik sportskog objekta na Zvončacu pokazao je namjeru da plivači i vaterpolski balun na toj atraktivnoj lokaciji zaplivaju već početkom iduće godine.

Planirani radovi obuhvaćaju natkrivanje velikog bazena s dijelom okolnog platoa, te tri reda tribina, i to samonosivim balonom, koji će, uz minimalan utjecaj na postojeću građevinu, kako se navodi u natječajnoj dokumentaciji, osigurati "racionalno i učinkovito korištenje sportskih sadržaja tijekom cijele godine".

Za održivost i sigurnost dugo iščekivane kupole zadužen će biti samostalan sustav za održavanje nadtlaka u prostoru, uz podršku pričuvne jedinice sa samostalnim pogonom, te brtvenog spoja cijelom dužinom balona, te dvoja rotacijska i jedna evakuacijska, pogađate - brtvena vrata.

Od "većih" građevinskih radova ističe se izvedba betonskih temelja ispod bazenskog platoa, te zbrinjavanje oborinske odvodnje s tribina, dok se preostali radovi uglavnom svode na instalaterske i "kozmetičke" zahvate. Budući da bazen te prateći sportski i tehnički sadržaji nisu temeljitije obnavljani od 1981. godine, odnosno od 1991. kada su dograđene tribine i hotel, obnova će biti opsežna, no bez promjene gabarita i namjene građevine.

image
Postojeći i planirani izgled bazena nakon postavljanja balona 
‘VELCON PROJEKT‘

U tom smislu sanacija će se odnositi na kompletnu bazensku tehniku, prostore garderoba, teretane, sanitarnih čvorova te osnovnih prostorija za treninge i natjecanja, zatim instalacije grijanja i hlađenja, te sustave ventilacije i elektroinstalacija, kao i vode i kanalizacije. "Jadranove" će plivače i vaterpoliste, te javnost, koja će također uživati mogućnost korištenja plivališta, sigurno veseliti i vijest da će se, zbog zimskog režima korištenja, sustav dograditi s mogućnošću grijanja vode, dok će se za prostore garderoba i sanitarije osigurati i podno grijanje. A vrijedi dodati da će se pronaći mjesta i za izgradnju javnog sanitarnog čvora.
Slučajno ili ipak ne, ali projekt obnove i natkrivanja izradila je tvrtka "Velcon projekt", čiji je direktor Albert Pavlović, diplomirani inženjer građevinarstva, ujedno i bivši "Jadranov" vaterpolist, dok sam projekt potpisuje arhitekt Bojan Jurić. Uz velikodušnu podršku Vlade, koja je, podsjetimo, radove na Zvončacu podržala sa 7,5 milijuna kuna, Grad će u investiciji sudjelovati s oko milijun kuna.
No, kada se uzme u obzir da kao jedini energent za zagrijavanje bazena i ostalih prostora ostaje električna energija, iz primjera kompleksa bazena na Poljudu koji je zbog financijske održivosti struju zamijenio prirodnim plinom, možemo zaključiti kako će dugoročna (novčana) podrška Splićana bazenu "Jadran" biti značajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 16:43