StoryEditorOCM
SplitIZVOĐAČ TRLJA RUKE

Banovina poništila natječaj za izvlačenje zaraženih stabala na Marjanu zbog skupe ponude, pa opet izabrali dvostruko skuplju od iznosa koji su bili spremni platiti!

Piše Sandi Vidulić
23. rujna 2022. - 22:15

Grad Split odabrao je izvođače za doznaku, sječu i izvlačenje zaraženih stabala i provedbu Programa gospodarenja na onom dijelu park šume Marjan koja je u vlasništvu Grada.

S PDV-om trošak radova za jednu godinu će iznositi 1.917.500 kn što je dvostruko više od procijenjene vrijednosti javne nabave koja je s PDV-om iznosila 937.500 kn.

Podsjetimo, gradska uprava je poništila prethodni natječaj koji je bio raspisan na rok od tri godine s procjenom od 3,2 milijuna kuna s PDV-om.

image
Jakov Prkić/Cropix

- U troškovniku su vrlo neprecizno, a u nekim slučajevima i pogrešno bile navedene količine i mjerne jedinice pojedenih stavki. U razgovoru s nekim drugim nadležnim institucijama s područja šumarstva smo dobili neke informacije da bi vrijednost radova bila znatno niža od procijenjene vrijednosti. A u slučaju ispravnog troškovnika, radi se i o 50 posto nižim iznosima cijena – objašnjavao je u svibnju ove godine Mario Negotić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti, razloge poništenje natječaja.

image

Mario Negotić i Ivica Puljak

Vladimir Dugandžić/Cropix

Kad je u kolovozu raspisan novi natječaj pročelnik je ponovio da je u poništenom natječaju troškovnik javne ustanove bio nerealan. No, na ovom natječaju je prihvaćena znatno skuplja ponuda zajednice ponuditelja koju čine "Dalmatinske šume" i "Arbofield".

To je ujedno bila jedina ponuda koja je pristigla na natječaj. Zanimljivo je da je tvrtka "Arbofield" bila od strane Grada angažirana preko Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan prije pola godine da kontrolira Dalmatinske šume jesu li propisno izveli radove, kad su ovi već dobrano odmakli sa šumarskim radovima.

Sad su se obje tvrtke kao zajednica ponuditelja javile s jedinstvenom ponudom za posao na Marjanu. Njihova ponuda dvostruko nadmašuje vrijednost procjene javne nabave i jedina je pristigla na natječaj. Na kraju je ispalo da će se sada morati platiti za godinu dana više nego bi to bilo za natječaj za kojeg su stručnjaci rekli službenicima u Banovini da su cijene čak upola veće od realnih.

image
Jakov Prkić/Cropix

Naime, poništeni natječaj za doznaku, sječu i izvlačenje zaraženih stabala za provođenje Programa gospodarenja u Gospodarskoj jedinici Marjan šume Grada Splita odnosio se na period od tri godine i iznosio je 3.247.500 kuna s PDV-om. To godišnje iznosi 1.082.000 kn s PDV-om.

Prihvaćena (jedina) ponuda u sadašnjem natječaju, koja iznosi dvostruko više od procijenjene vrijednosti glasi 1.917.500 kn za jednu godinu. To znači da je ovaj natječaj ispao skuplji na godišnjoj razini za 835.000 kn od poništenog.

Ako bi se tako po ovim cijenama izvodilo radove u roku od tri godine, Grad bi platio 5.752.500 kuna, umjesto 3.247.500 koliko je glasio natječaj koji je bio poništen zbog prevelike procjene radova. Odnosno, u tri godine iz gradske blagajne za šumarske radove izdvojilo bi se 2.505.000 kuna više nego u poništenoj varijanti.

image
Jakov Prkić/Cropix

Valja reći kako je prošli natječaj kojeg je Banovina poništila, a predložila je uvjete Javna ustanova, uključivao manju površinu od 4,3 hektara koju je trebao obraditi izvođač radova. Prema ovom natječaju površina za izvođenje radova je 6 hektara.

Dakle, izvođač treba nešto više raditi. Također, kako je objasnio zadnji put Negotić, kojeg ovog puta nismo dobili na telefon, prema uvjetima poništenog natječaja, izvođač je od Grada trebao naplatiti i odvoz drvne mase iz šume, a drva bi zatim pripala izvođaču.

Drugim riječima, prema troškovniku kojeg je sugerirala Javna ustanova, u iduće tri godine izvođač radova na Marjanu dobio bi na poklon od Grada drva koja bi kasnije mogao prodavati. Svi znamo da su zbog krize energenata drva poskupila. No, ipak izvođač ne bi dobio drvo koje je u dobrom stanju, već osušena ili zaražena drva.

S novim aranžmanom izvođač dobiva sigurnu zaradu iz gradske blagajne. Morat će sada raditi malo više jer je obuhvat radova veći, i neće dobiti drva, ali ništa ne gube, jer su iz Banovine prihvatili njihovu dvostruko skuplju ponudu.

Od Marinića čekamo objašnjenje

 

Bivši koordinator za Marjan i gradski vijećnik Centra Srđan Marinić objašnjavao je za jedan portal kako je angažman privatnika za šumarske radove na Marjanu jeftiniji nego da radove obavlja Javna ustanova.

Poslali smo mu pitanje kako objašnjava da je prihvaćena ponuda za doznaku, sječu i izvlačenje zaraženih stabala za provođenje Programa gospodarenja u GJ Marjan šume Grada Splita značajno skuplja od one u natječaju koji je poništen kao nerealan u procjeni. Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 16:38