StoryEditor
SplitPOSAO OD 300.000 KN

Banovina podiže spomenik narodnjačkom čelniku: Gajo Bulat stiže na svoj trg

8. travnja 2016. - 14:07
Umjesto devastirane površine trebali bismo dobiti pravi kazališni trg Duje Klarić/EPH

Gradska uprava raspisala je natječaj za izradu umjetničkog rješenja spomenika Gaji Bulatu, narodnjačkom općinskom načelniku iz razdoblja od 1885. do 1893. godine, koji će se postaviti na istoimenom trgu smještenom ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta. Radovi će se, kako je objavljeno, primati do 27. svibnja, a vrijednost projekta procijenjena je na 300.000 kuna.

Kako doznajemo od Dražena Pejkovića, savjetnika poteštata Ive Baldasara za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, javno nadmetanje za izgled spomen-obilježja Gaji Bulatu samo je uvertira u novi urbanističko-arhitektonski natječaj koji će se raspisati za čitavo okolno područje, nakon čega bi se konačno krenulo i u najavljeno uređenje danas zapuštenog i devastiranog, a nekad ozelenjenog kazališnog trga.

- Obavili smo razgovore s konzervatorima i zaključili da je najbolje provesti urbanistički natječaj koji bi, osim trga ispred teatarske zgrade, uključivao, primjerice, i bedem Priuli te prostor oko kuće Jelaska i robne kuće "Prima Grad". Najprije ćemo, dakle, dobiti umjetničko rješenje spomenika koji će poslije biti interpoliran u cijeli natječaj kako se ne bi miješala urbanistička i umjetnička podloga - poručio je Pejković.

Podsjetimo, gradske vlasti u ovogodišnjem proračunu osigurale su oko 2,9 milijuna kuna za potrebe uređenja Trga Gaje Bulata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2021 11:31