StoryEditor
SplitWHAT‘S THE POINT?

Banovina ne odustaje od pristupne ceste za Kilu, evo čega su se dosjetili kako bi toliko željenu ‘prometnicu spasa‘ konačno počeli graditi

20. veljače 2020. - 15:55
Stanovnici Kile nekoliko puta su prosvjedovali u borbi za normalan pristup svojim domovima ANDREA TOPIĆAndrea Topic

Bliži li se konačno kraj mukama stanovnika Kile koji nikako da dočekaju kvalitetne pristupne ceste svome kvartu, znat ćemo uskoro.

Točnije, puno toga će biti jasno nakon što se okončaju čak četiri natječaja kojima Banovina traži izvođače radova za izgradnju skupa prometnica koje čine cjelinu, a dio su projekta rekonstrukcije raskrižja Vukovarske i Lovrinačke ulice, te izgradnje sjevernog dijela Puta Kile – nove pristupne ceste za istoimeni dio našega grada.

Žila kucavica

Naime, prema projektu koji je sastavni dio natječajne dokumentacije trebao bi se ukinuti peti krak spomenutog velikog raskrižja koji je već godinama jedina “normalna” cesta, kojom stanovnici tog dijela Gradskog kotara Mejaši, pogotovo stanari zgrada u POS-ovu kompleksu, mogu stići do svojih domova, a nova prometnica bi se prema Kili odvajala nakon skretanja iz Vukovarske u Lovrinačku.

Svakako, Grad je raspisao natječaj za radove na Lovrinačkoj i rekonstrukciji raskrižja te ulice s Vukovarskom, čija je procijenjena vrijednost nešto manje od 4,4 milijuna kuna. Zainteresirani ponuditelji imaju rok prijave do 10. ožujka, kada je predviđeno i otvaranje ponuda u Banovini, a predviđeno trajanje radova je osam mjeseci.

Drugo objavljeno nadmetanje odnosi se na izgradnju budućeg Puta Kile, dakle nove ulice koja će se “probiti” do POS-ovih zgrada, čija je procijenjena vrijednost nešto više od 2,9 milijuna kuna, a čija bi izgradnja također trajala osam mjeseci.

Otvaranje ponuda za taj posao bit će 11. ožujka u zgradi gradske uprave. Prema neslužbenim informacijama, danas se očekuje objava još dvaju postupaka javne nabave za spomenutu zonu čime će cjelovitost projekta biti zaokružena.

Podsjetimo, gradski oci su natječaj za prometne “žile kucavice” ovog dijela Splita prvi put raspisali još u listopadu 2018. godine te je tada kao najpovoljnija izabrana ponuda tvrtke “Cestar” s iznosom nešto manjim od 16 milijuna kuna, a odnosila se na izgradnju dijelova Lovrinačke ulice, Puta Vrborana i Puta Kile te rekonstrukciju raskrižja Lovrinačke i Vukovarske ulice.

Na tu se odluku u siječnju prošle godine žalila tvrtka “Point Split”, inače dugogodišnji gradski koncesionar za održavanje pločnika, pa je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u ožujku 2019. donijela je rješenje o poništenju odluke o odabiru izvođača i predmet vratila na ponovno postupanje.

Nakon ponovnog pregleda i ocjenjivanja ponuda, održanog krajem travnja prošle godine, ponovno je ugovor trebao biti sklopljen s “Cestarom”, ali i na tu se odluku “Point Split” žalio.

Grad je onda u potpunosti poništio nadmetanje te je najavio prikupljanje nove natječajne dokumentacije kako bi se pokrenuo novi, izmijenjeni postupak javne nabave kojim će se izabrati izvođač i pristupiti izvođenju radova na izgradnji pristupnih cesta, da bi se spomenuta građevinska tvrtka na kraju žalila – na poništenje nadmetanja.

Na kraju je ta javna nabava prije nekoliko mjeseci konačno i nepovratno poništena, čime su otvorena vrata Banovini da raspiše novo nadmetanje, ovog puta “razlomljeno” u četiri odvojena postupka. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2021 08:45