StoryEditor
Splitmeđunarodni dan

Banovina je večeras svijetlila ljubičastom bojom u znak podrške svim osobama na koje društvo nerijetko zaboravlja

Piše Gabrijela Radanović
26. ožujka 2020. - 22:01
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Danas se obilježava Ljubičasti dan – međunarodni dan potpore oboljelima od epilepsije. 

Zgrada Gradske uprave, Banovina, večeras je svijetlila ljubičastom bojom, s ciljem podizanja svijesti javnosti i u znak podrške svim osobama s epilepsijom.

Ljubičasti dan se obilježava 26. ožujka na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta te je, kako navodi Hrvatska udruga za epilepsiju, proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. 

Dan je osnovan 2008. godine inicijativom djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi.  

Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy koja je tada bila devetogodišnja djevojčica s epilepsijom, izrazila je želju da svima govori o epilepsiji i da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi.

Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom. 

Hrvatska se 2010. godine po prvi puta uključila u organiziranje manifestacije "Ljubičastog dana" djelovanjem Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Budući da gotovo svi poznajemo osobu koja je oboljela od epilepsije, važno je znati kako pomoći osobi koja proživljava napadaj.

#EPILEPSIJA#LJUBIČASTI DAN#EPILEPSIJA, NAPADAJI

Izdvojeno

03. srpanj 2020 13:34