StoryEditor
Splitmeđunarodni dan

Banovina je večeras svijetlila ljubičastom bojom u znak podrške svim osobama na koje društvo nerijetko zaboravlja

Piše Gabrijela Radanović
26. ožujka 2020. - 22:01

Danas se obilježava Ljubičasti dan – međunarodni dan potpore oboljelima od epilepsije. 

Zgrada Gradske uprave, Banovina, večeras je svijetlila ljubičastom bojom, s ciljem podizanja svijesti javnosti i u znak podrške svim osobama s epilepsijom.

Ljubičasti dan se obilježava 26. ožujka na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta te je, kako navodi Hrvatska udruga za epilepsiju, proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. 

Dan je osnovan 2008. godine inicijativom djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi.  

Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy koja je tada bila devetogodišnja djevojčica s epilepsijom, izrazila je želju da svima govori o epilepsiji i da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi.

Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom. 

Hrvatska se 2010. godine po prvi puta uključila u organiziranje manifestacije "Ljubičastog dana" djelovanjem Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Budući da gotovo svi poznajemo osobu koja je oboljela od epilepsije, važno je znati kako pomoći osobi koja proživljava napadaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 15:50