StoryEditorOCM
SplitPROMJENA ZA UPRAVLJAČEM

Bankar preuzima 'Promet', Krnić prelazi u održavanje

26. rujna 2016. - 01:16
vokkkkk

Javni prijevoznik "Promet" od sljedećeg ponedjeljka, 3. listopada, dobit će novog direktora, a riječ je o Tomislavu Vojnoviću, dosadašnjem dugogodišnjem direktoru regije Dalmacija u Privrednoj banci Zagreb (PBZ).

Kako smo doznali iz pouzdanih izvora, za petak je planirana Skupština gradske tvrtke na kojoj će, uz prethodan dogovor i sporazumno, dužnosti biti razriješen aktualni čelnik Željko Krnić, a na njegovo mjesto bit će imenovan Vojnović.

Materijali za sjednicu već su otpremljeni skupštinarima, tako da je spomenuta promjena za "upravljačem" prijevozničke tvrtke prililčno izvjesna. Što se tiče samog Krnića, doznajemo da će nakon razrješenja i dalje ostati u "Prometu", a radit će u sektoru održavanja.

Podsjetimo, Krnić je na mjesto direktora došao početkom ožujka 2015. godine, naslijedivši Edu Meštaneka koji je podnio ostavku nakon što je od Grada i tadašnjih članova Nadzornog odbora, u kojem sjede predstavnici većinskog vlasnika tvrtke, dobio kritiku na plan restrukturiranja koji po njihovome mišljenju nije bio dovoljno "oštar".

Iako je na čelu "Prometa" proveo tek godinu i pol, u tom su se vremenu dogodile neke ključne stvari za tvrtku, mahom zahvaljujući potezima iz Banovine. Tako je netom nakon početka Krnićeva mandata potpisan ugovor sa slovenskom tvrtkom "A-Cosmos" s kojom je javni prijevoznik vodio višegodišnji sudski spor oko autobusa koje je "Promet" početkom 90-ih kupio na leasing, a nije ih platio.

Prema presudi Visokog trgovačkog suda, "Promet" je ljubljanskoj kompaniji dužan platiti 40 milijuna kuna. No, Grad se ubacio u "priču" između "Prometa" i "A-Cosmosa" pa je sa svojom tvrtkom sklopio drugi ugovor prema kojem preuzima njegova potraživanja prema Slovencima, a zauzvrat upisuje fiduciju na zemljište u Hercegovačkoj u istom iznosu.

Nadalje, dogodila se ključna promjena ustroja tvrtke prema odluci lokalne vlasti i gradskih vijećnika, gdje je cjelokupan parkirališni sektor prebačen u novoosnovanu tvrtku "Split parking".

Vozni park u proteklih godinu dana postao je bogatiji tek za pet polovnih vozila - tri MAN-a, stara 15 godina, koja su nabavljena po povoljnoj cijeni od zagrebačkog ZET-a, te još dva rabljena vozila istog proizvođača nedavno kupljena od metkovskog "Autoherca", a do tada su zapravo bila na osječkim ulicama.

Grad je tijekom Krnićeva mandata zbog nedostatka novca odustao od nabave 30 novih autobusa koji bi se financirali kreditom Europske banke za obnovu i razvitak, pa je u kolovozu raspisan natječaj za nabavu devet polovnih zglobnih vozila, koji je, nažalost, morao biti poništen zbog nedostatne dokumentacije ponuditelja, te će po svoj prilici dočekati novu upravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 17:53