StoryEditorOCM
Splitpatricija i nikita u akciji

Banda provalnika stigla na 'sezonski rad' u Split, na meti domovi imućnih obitelji: dvije djevojke usred dana pljačkale stanove u centru grada, evo kako 'operiraju'...

9. lipnja 2018. - 14:16

Patricija J. (19) iz Milana i Nikita J.(22) iz Pariza došle su u Split, iznajmile apartman i provalile u stan u Kavanjinovoj ulici odakle su odnjele pola kilograma zlata vrijednog 220.000 kuna.

Istog dana su okrale i stanare Matoševe ulice, a u daljnjem operiranju po užoj gradskoj jezgri spriječili su ih inspektori Prve policijske postaje koji su ih uhitili u roku od par sati.

Uz kaznenu prijavu zbog teške krađe predane su pritvorskom nadzorniku, a kako saznajemo iz PU splitsko-dalmatinske mlađa je hrvatska državljanka, a starija francuska. Obje su Romkinje te govore osim materinjeg i više stranih jezika.

Kako stoji u policijskom priopćenju, provalile su ulazna vrata stana i otuđile više komada dukata, lančića, privjesaka, ogrlica, narukvica i novac.

Iza šturih službenih podataka krije se zanimljiva priča o dobro organiziranoj međunarodnoj bandi provalnika koji ljeti dolaze na sezonski rad.

Jedan od glavnih aktera, osim dvije uhićene djevojke, je i muškarac koji organizira i koordinira krađe te se brine za daljnju distribuciju ukradenog nakita. On je za sada u bijegu jer ga nisu snimile nadzorne kamere postavljene na ulici koje su kumovale i brzom uhićenju djevojaka.

Koliko su uhodane u krađama govori činjenica da se nisu susprezale krenuti u akciju usred dana oko 14 sati. Kako su za svoj cilj u Kavanjinovoj ulici odabrale stan dobrostojeće splitske obitelji, očito je da imaju domaće jatake koji unaprijed odaberu mete.

Njih dvije ulaze u zgradu, slušaju na vratima stana na prvom katu čuje li se itko od ukućana, za to vrijeme mušrkarac patrolica ulicom i obavještava ih ukoliko netko ulazi u zgradu. Ako netko krene unutra one se spuštaju stubištem kao da odlaze iz posjete stanarima.

Obijaju ulazna vrata podesnim alatom, navlače najlonske čarapice na obuću i na ruke kako ne bi ostavile tragove, a koriste ih umjesto rukavica jer nisu sumnjive ako ih policija zaustavi i pregleda im torbice.

U manje od 20 minuta obišle su cijeli stan, fokusirajući se na spavaće sobe. Grabe zlatni nakit i novac i nestaju. Veći dio zlatnog nakita predaju muškom suučesniku i odlaze u apartman u blizini Glavne tržnice. Tamo ih u roku od par sati zatiču policijski inspektori i odvode u postaju.

U postaji Patricija J. traži da joj se pozove odvjetnik Mislav Balić kako bi je zastupao.

- Moja klijentica je iznjela obranu i odgovarala na pitanja, a kako je postupak u tijeku ne mogu vam ništa više kazati – izjavio je odvjetnik Balić.

Patricija inače ima prijavljene adrese u Milanu i Zagrebu. Nikita J., koja ima prebivalište u okolici Pariza, nije tražila odvjetnika. Obje su priznale međutim negiraju da je bilo pola kilograma zlata i negiraju da imaju suučesnika.

Prema njihovim riječima, slučajno su odabrale stanove, pokucale na vrata i kada nitko nije odgovorio provalile su. Priznale su da su uzele upravo onoliko nakita koliko je nađeno kod njih, što je tek manja količina ukradene zlatnine.

Osim zlatnog nakita kod njih je nađen i provalnički alat koji su policajci odmah odnjeli u Kavanjinovu i Matoševu ulicu i usporedili s tragovima na provaljenim vratima.

Najjači dokaz su snimke na kojima se jasno vide dvije djevojke crne kose, jedna viša, a druga niža, obje nešto tamnije puti, kako ulaze i izlaze iz zgrade. Općinsko državno odvjetništvo je nad njima zatražilo pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 05:32