StoryEditorOCM
SplitOBILJEŽAVANJE 22. lipnja

Baldasar: Obnavljat ćemo antifašističke spomenike

Piše PSD.
21. lipnja 2013. - 16:22
Grad Split i Udruga antifašista i antifašističkih boraca Splita u petak je obilježila 22. lipnja - Dan antifašističke borbe.

Gradonačelnik Ivo Baldasar naglasio je kako su na polaganju vijenaca na Lovrincu - na Spomen-groblju palih boraca NOB-a i kod centralnog križa prisustvovali ne samo obitelji poginulih partizana, već i predsjednici svih naših udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

- Svi oni su se borili za našu državu, samo u različito vrijeme. Mladići koji su se borili protiv antifašizma kao jednog od najvećih zala čovječanstva postavili su temelje ne samo Hrvatske, već i tadašnje države - kazao je Ivo Baldasar na svečanosti u Muzeju grada Splita.

Također, najavio je da će obnavljati antifašističke spomenike u gradu. Prof. Josip Milat, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, najavio je da će ponovno uputiti zahtjev da Split dobije Ulicu i Trg žrtava fašizma.

Dr. Živku Gattinu (90) uručio je povelju Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske za izvanredne zasluge u razvijanju i unapređivanju antifašizma u Hrvatskoj.

Kako je obrazložio Krešimir Sršen, predsjednik Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije, Živko Gattin u 19. godini odlazi u partizane, prvi je fotoreporter Slobodne Dalmacija i osnivač njezine fotoslužbe.

Nakon rata je otišao u SSSR studirati voćarstvo na čuvenom Univerzitetu Mičurinsk. Uvodio je u kulturu sibirsku voćnu vrstu obljepihu. Kada se vratio u Hrvatsku, s kolegama iz Kombinata “Neretva” uveo je iz Gruzije, Japana i s Korzike mnoge sorte mandarina. Sršen je Gatina nazvao hrvatskim Mičurinom (koji je bio veliki ruski voćar selekcionar.)

Marin Jurjević: Čestitam Dan antifašističke borbe!


Svim građanima čestitamo Dan antifašističke borbe, ističe u svom priopćenju Marin Jurjević, predsjednik splitskog Gradskog odbora SDP-a, te nastavlja da se na ovaj dan s ponosom prisjećamo onih generacija koje su u antifašističkoj borbi obranile čast i ponos Hrvatske.

- Njihova nesebična žrtva okrunjena je svrstavanjem Hrvatske među sile pobjednice Drugog svjetskog rata, među sile velike svjetske Antifašističke koalicije. U Hrvatskoj se razvio najjači svjetski pokret suprotstavljanja fašističkoj agresiji, kao i antihumanim načelima koji su činili bit fašizma i nacizma, a u toj borbi posebno su se isticali Split i Dalmacija - tvrdi se u priopćenju.

M. Bu.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 16:18