StoryEditor
SplitGRAD U RUKAMA SPECIJALACA

Autobus iskrcao 40 kršnih mađarskih navijača ispred splitskog kazališta, a onda su ih naši policajci ljubazno otpratili do apartmana...

Piše Tanja Gattin
9. listopada 2019. - 22:55
Oko 15 'plavaca' okružilo je strane navijače radi njihove sigurnosti

Djelatnici interventne jedinice policije i njihovi kolege u civilu su u srijedu oko 13 sati na splitskom Trgu Gaje Bulata, ispred HNK, imali pune ruke posla.

Tamo je, naime, autobus mađarskih registracijskih oznaka iskrcao oko 40 navijača nogometne reprezentacije susjedne nam države, sve redom kršne momke, koji su nakon dugog puta krenuli malo rastegnuti noge i uhvatiti koju zraku sunca, a zatim se i malo odmoriti naslonivši se na kufere koje su ponijeli.

To što je naša policija imala pune ruke posla ne znači da je djelovala represivno, nego preventivno. Oko 15 "plavaca" okružilo je strane navijače radi njihove sigurnosti.

Oznaka EPZ na leđima mnogih od čuvara reda otkrila je da se radi o Ekipi za posebne zadaće. To su elitni, najspremniji i najobučeniji interventni policajci.

"Uhvatili" smo ih u trenutku kada su obavljali laganu zadaću – dobroćudne Mađare vraćali prema autobusu. Policajci u civilu zapisali su imena dvadesetčetvorice navijača, bez da su im tražili dokumente. Zatim su ih brojni plavci ispratili do soba koje su unajmili u centru grada, a zatim su s dvije strane blokirali pješačku ulicu dok se ovi nisu sigurno smjestili.

Potom smo potražili ostale lokacije u najužem centru grada gdje su u to vrijeme bile stacionirane snage reda. Uočili smo ih ispred crkve sv. Frane, gdje su u "marici" spremno čekali na pokret. T

reća lokacija bila je ispred Turističke palače, no tamo su, umjesto autobusa s mađarskim registracijskim oznakama, stizali samo oni s njemačkim i slovenskim, iz kojih su izlazili isključivo gosti starije životne dobi koji su u Split došli uživati u posezoni.

Zato smo se vratili do Ekipe za posebne zadaće koja je čuvala Mađare.

– Imali smo saznanja da taj autobus dolazi kod Trga Gaje Bulata, te smo tamo osigurali dovoljan broj policajaca kako bismo stranim navijačima pružili sigurnost. To nije bio nikakav događaj koji nas je iznenadio. No, pozivamo građane da nas nazovu i prijave ako vide da se netko ponaša protupravno – kazala je Antonela Lolić, glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske, te nastavila:

– Sukladno našim procjenama mijenjamo lokacije na kojima su policijski djelatnici. Bit ćemo na području cijeloga grada, ovisno o tome gdje bude za to postojala potreba.

Autorici ovog teksta učinilo se da je izazvala sumnju kod jednog policajca u civilu.

– Oni će vam provjeriti identitet uvidom u osobnu ispravu i bit ćete slobodni. To će ovih dana intenzivno raditi i opservirat će mjesta gdje se okupljaju navijači. Naša zadaća nije samo osiguranje Poljuda, nego i osiguranje obuhvaća užu i širu zonu Splita, te prilazne pravce. Policija ima jako puno zadaća. Intenzivno ćemo raditi da sve prođe dobro kako bi sigurnost građana bila zagarantirana i kako bi sva protupravna ponašanja bila sankcionirana – za kraj će glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske.
 

#UTAKMICA#POLJUD# REPREZENTACIJA#HRVATSKA MAĐARSKA#MAĐARSKI NAVIJAČI

Izdvojeno

02. srpanj 2020 02:05