StoryEditor
SplitJavna dražba

Atraktivni prostor kojeg koristi DM u Lazarici prodaje se za 8 milijuna kuna

Piše PSD.
24. lipnja 2015. - 11:19

Općinski sud danas će održati javnu dražbu 11,86 milijuna kuna vrijednog poslovnog prostora u prizemlju zgrade Lazarica na Firulama u kojem je prodavaonica trgovačkog lanca DM.

Tih 368 poslovnih kvadrata na raskrižju Poljičke ceste i Spinčićeve ulice, u blizini bolnice, u vlasništvu su posrnule tvrtke “Atrium Spalatum” koja je gradila Lazaricu. Prostor će se nuditi po početnoj cijeni od 7,78 milijuna kuna, a utrženi iznos će vjerojatno u cijelosti pripasti trgovačkom lancu “Victa”, koji je i predložio pokretanje tog ovršnog postupka jer mu “Atrium Spalatum” nije vratio pozajmicu iz 2011. godine od 1,5 milijuna eura.

Meri Šitić, nedavno imenovana stečajna upraviteljica ulagačke tvrtke, o tome nije željela govoriti, a ni iz DM-a nisu htjeli komentirati slučaj, kao ni naša pitanja vezana uz sudbinu njihove trgovine kod KBC-a.

Tom pozajmicom je Tomislav Baus, vlasnik i donedavni direktor “Atrium Spalatuma”, nakon višegodišnjeg čekanja obavio završne radove na objektu sa 67 poslovnih prostora, 27 ureda i 61 stanom. Zahvaljujući tome, Lazarica je u travnju 2012. dobila uporabnu dozvolu.

I obiteljska kuća na meti


Tada je dio kupaca ušao u svoje lokale i stanove, pa je “Victa” otvorila veliku trgovinu, dok je “Atrium Spalatum” svoj prostor iznajmio DM-u. No, dio kupaca posvjedočio je da im investitor nije dopustio da uđu u svoje stambene prostore iako su za njih platiti i do 70 posto cijene, jer ne žele uplatiti ostatak dok ulagač ne isplati Hypo banku koja je kreditirala radove i koja na njihovim stanovima još uvijek ima upisane hipoteke.

Vlasnici koji čekaju da uđu u svoj posjed nadali su se rješenju problema kroz postupak predstečajne nagodbe koju je “Atrium Spalatum” trebao sklopiti sa svojim vjerovnicima. No, ta mogućnost je propala jer je Trgovački sud na “Victin” prijedlog nedavno otvorio stečaj nad investitorskom tvrtkom, i to zbog istog, ranije spomenutog duga od 1,5 milijuna eura.

“Victa” je, naime, dokazala da svoje potraživanje neće moći u potpunosti namiriti novcem dobivenim prodajom založenog prostora u kojem je DM i Bausove obiteljske kuće u Pirovcu. Sada se kupci pribojavaju da bi u stečajnu masu, osim 9600 kvadrata garaža koje se prostiru na četiri podzemne etaže, mogli ući prodani stanovi koji su još upisani na posrnulu tvrtku.

TANJA GATTIN ZEBIĆ

Brojke

11,86 milijuna kuna procijenjena je vrijednost poslovnog prostora u kojem je smještena drogerija
67 lokala izgrađeno je u sklopu Lazarice, ali trenutačno ih je tek desetak aktivnih

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 07:55