StoryEditor

Atrakcija u Splitu: Škverani obnovili parobrod ‘Vridni’

Piše PSD.
22. studenog 2010. - 18:45

Jučerašnje kapi kiše kao da su blagoslovile postavljanje parobroda “Vridni” na istočnom ulazu “Brodosplita”. Nakon gotovo dvije godine restauracije, uz kratke prekide, vridni su škverani uz patronat Hrvatskog pomorskog muzeja konačno obnovili najstariji sačuvani parobrod na istočnoj obali Jadrana.

Doajen hrvatske brodogradnje, izgrađen u Kraljevici 1894., prvi je put zaplovio u vrijeme dok je car Franjo Josip obilazio jadranske otoke. Preživio je pet država, nosio pet zastava, a sudbina je htjela da svoju životnu plovidbu skonča u Splitu gdje je proveo najveći dio svog lučkog života.

Dida od 116 lita

-Još samo moramo obnoviti dio drvene palube i Vridni će biti kompletno obnovljen-kaže nam Filip Bosančić, pomoćnik direktora škvera za vanbrodograđevnu proizvodnju.

-Bez problme smo ga prerbacili autodizalicom do ulaza. Vridni je težak oko pet tona, ispod tupa smo mu postavili transportni nosač tako da se lakše može manevrirati.Sanirali smo sva oštećenja od korozije, dali mu potpunu antikorozivnu zaštitu, obnovili palubu oko dimnjaka, obnovili most i evo ga stoji u punom sjaju kao spomenik brodarsvu i brodogradnji-priča nam Bosančić ponosan na tegljača koji je dao pečat povijesti splitskog škvera.

“Vridni” se za sada nalazi iza ograde brodogradilišta koja će uskoro dijelom biti premještena kako bi pogled na 116 ljeta stari parobrod bio potpun.
-Dio ograde ćemo samo premjestit iza Vridnog, a ispred njega ćemo staviti ploču sa generalijama o brodu, nisku ogradu i noćnu rasvjetu. Bit će prava atrakcija-veli Bosančić.

-Molim vas naglasite da su naši stari škverani Igor Belamarić i Marin Silobrčić posebno zaslužni da je ovaj brod postao kulturno dobro-kaže pomoćnik direktor škvera. Rečeno, učinjeno.

Sadržaj okviraDug 13 metara

Brod je dug 13 metara, širok 2,88 i visok 1,5 metar. Pogonski stroj od 45 konjskih snaga omogućavao mu je brzinu od šest čvorova, a minimalni broj članova posade bio je tri. Makinja, potpuno obnovljena, nalazi se u Pomorskome muzeju na Gripama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. listopad 2020 17:15