StoryEditor
SplitMOŽEMO U ĐIR

Arhitektice povele Splićane u razgledavanje Trstenika: Građane treba osnažiti u borbi za javni prostor. Posljednja linija obrane još je uvijek GUP

Piše I. P.
7. studenog 2020. - 15:11

Arhitektice Višnja Kukoč, Jelena Borota i Mariana Bucat povele su u subotu ujutro Splićane u razgledavanje gradskog kotara Trstenik pod nazivom "Možemo u đir – Spekulativni Split", u organizaciji platforme Možemo!.

Đir Trstenikom započeo je iz dvorišta udruge Kvart, a u njemu je sudjelovalo oko 40 građana.

– Višnja je predstavila planirani i dosljedno izvedeni sloj dijela naselja koje se i danas u svjetskim razmjerima smatra jednom od najuspješnijih urbanizacija, dok je Jelena istaknula karakteristike prostornog planiranja nekoć i onoga što bi trebalo biti prostorno planiranje danas. Ja sam predstavila jedan sloj koji je naoko prazan, odnosno nije izgrađen zgradama, ali je vrlo kultiviran, izgrađen funkcionalnim plohama, zasađen i u službi stanara Papandopulove i Ulice Dinka Šimunovića. Radi se o igralištu, parkiralištima i zaštitnom zelenilu. Te površine, iako privedene svrsi, dospjele su u privatno vlasništvo – objašnjava Mariana Bucat.

– Aktivnosti koje se ne vide na tom zemljištu, ali se događaju, jesu, na primjer, zaključak o prihvaćanju idejnog urbanističkog rješenja koje je zaključio sam gradonačelnik, upisana različita založna prava, poslovne ambicije onih koji su upisali založna prava, poslovne ambicije i "developerske" akcije njihovih suvlasnika... Posljednja linija obrane igrališta, parkirališta i zelenila je još uvijek GUP, koji ih koliko-toliko štiti namjenama – zaključuje Bucat.

Platforma Možemo! će u suradnji sa splitskim arhitekticama u idućem razdoblju na isti način zainteresirane građane provesti i kroz druge dijelove Splita, poput stare gradske jezgre, Kopilice, Ravnih njiva, a sve s ciljem da ih osnaže u borbi za javni prostor, objašnjava Tamara Visković.

– Želimo građane, a posebno lokalne stanovnike i aktiviste, na direktan i lako razumljiv način upoznati s potencijalno spornim planovima i projektima u njihovu okruženju – kazala je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 03:02