StoryEditor
Splitdopredsjednik DAS-a

Arhitekt Dragan Žuvela: Opet ćemo još dan mandat čekati izmjene GUP-a. Prošlo je sto godina, a mi stojimo na mjestu umjesto da se Split pokrene

Piše Gabrijela Radanović
13. travnja 2021. - 17:30
Dragan ŽuvelaPaun Paunović/Cropix

Gotovo dva sata prepucavanja između HDZ-a i oporbe pratio je Dragan Žuvela, dopredsjednik Društva arhitekata Split. Kao stručna udruga sudjelovali su u izradi Odluke o izmjenama i dopunama GUP-a i Prostornog plana, ali na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta nisu dobili priliku iznijeti svoje prijedloge i mišljenje. Žuvela nije dobio priliku niti odgovoriti na moguće nejasnoće, a bilo ih je, sudeći po komentarima vijećnika. Politika je i ovoga puta preuzela glavnu riječ.

- Mi opet čekamo i opet ćemo čekati. Pitanje je kakva će biti sljedeća gradska vlast, hoće li Gradsko vijeće biti jedinstveno ili neće. Opet će se dogoditi da ćemo još dan mandat čekati izmjene GUP-a. To je za Split jako problematično. Upravo to je razlog zašto smo sa strane stavili cijelu ovu političku konotaciju i kao stručna udruga prionuli tome da se nešto napravi i konačno pokrene - kazao je Žuvela, a na kritike na račun DAS-ova angažmana u ovom slučaju, odgovorio je da dolaze od strane ljudi koji su relevantni pričati o prostornim planovima, kao da on kao arhitekt priča o neurokirurgiji.

- Mi vrlo dobro znamo koji su problemi ovoga prostornog plana i grada te reagiramo kao struka, što je prirodna stvar. Nema nikakve političke konotacije u našem djelovanju, već postoji samo politička konotacija koja je Split dovela do situacije u kojoj smo sada, a to je da smo grad koji je zaostao u razvoju- poručio je dopredsjednik DAS-a.

Što se tiče Masterplana, istaknuo je da su upravo predstavnici te strukovne organizacije bili najveći kritičari tog dokumenta kojeg, smatra, treba dobro “protresti”.

- Riječ je o dokumentu koji ima stratešku razinu i kojeg je izradila relevantna firma. Mi imamo kritike na Masterplan, ali ga prate izrađene studije i analize, zato mislim da bi bilo vrlo neodgovorno od bilo koga od nas da se to stavi sa strane i kaže kako smo mi pametniji. Trebamo ga sagledati, jer gradski projekti Istočne obale i Kopilice moraju krenuti. Kopilica je u planu iz 1926. godine. Prošlo je sto godina i mi stojimo na mjestu, a mislim da bi stvarno bio red da se ovaj grad pokrene. Koliko vidim po vijećnicima i političkoj atmosferi, ne samo sada, nego ubuduće, mislim da ćemo imati veliki problem s tim - rekao je Dragan Žuvela.

Složio se da se dogodio presedan u kojem su se na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća u ovom mandatu trebale donijeti izmjene GUP-a i PPUG-a.

- Ali DAS na to nije gledao kao problematično, jer smo potpisali sporazum s Gradom i kao strukovna udruga ostajemo u tim izmjenama, tko god došao u idućoj vlasti. Kada bi došao netko tko će unijeti destrukciju, reagirali bismo, a kada bi došao netko normalan, to bi se izguralo do kraja. Izglasavanjem toga mogli smo uštedjeti pola godine, a svaki dan je važan. Nažalost, sve ovo je dobilo političku konotaciju, jer u ovom gradu političari nisu spremni niti mogu ostaviti takvo nešto iza sebe i pronaći neke univerzalne vrijednosti. Očito smo takav grad - zaključio je dopredsjednik Društva arhitekata Split

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2021 17:14