StoryEditor
SplitOGROMNA ŠTETA

Apokaliptični prizori na Marjanu nakon kratkotrajnog nevremena: stabla smrskala nekoliko automobila, padale grane po ulici. ‘Ovo je totalka‘

Piše IVANA PERKOVIĆ
15. listopada 2020. - 12:34
Posljedice nevremena na Marjanu

Naglo nevrijeme koje je zahvatilo Split oko 10:30 sati, pomelo je sve pred sobom. Kako doznajemo, jak nalet vjetra srušio je nekoliko stabala i većih grana u Spinutu. Na terenu su policija, vatrogasci i djelatnici Parkova i nasada.

U Matoševoj ulici kod Komercijalno-trgovačke škole veliko stablo palo je na automobil djelatnice obližnjeg kafića. Šoferšajba je u potpunosti smrskana, a krov dobrano ulupljen. Kao i svako jutro već osam godina parkirala je na kornižu u blizini radnog mjesta, a ni u ludilu nije pomislila da će baš nju zadesiti ovakva sudbina.

- Rekli su mi da je ovo vjerojatno totalka i da se neće moći popraviti, ali vidit ćemo. Policija će mi dati zapisnik koji moram odnijeti Parkovima i nasadima i oni će valjda isplatiti štetu - priča nam nesretna 27-godišnjakinja.

Već se ranije događalo da su grane padale po automobilima, govori, ali nikad nije bilo ovakve štete.

- Stabla su skroz propala, ne znam zašto se čeka s pilanjem. Riješili su Ulicu sedam Kaštela i ostatak Matoševe, a tu se nešto počelo i stalo - kaže.

Od djelatnika Parkova i nasada doznajemo da se radi o stablima koja su u planu za uklanjanje. Na njihova mjesta doći će nova mlada stabla kao i u ostatku Matoševe.

image
Posljedice nevremena na Marjanu

Nešto dalje, na parkiralištu ispred Studentskog doma odlomilo se nekoliko grana i palo na Audi. Vlasnik je u tom trenutku ispijao kavu u obližnjem kafiću.

- Kad je onako naglo zapuvalo, pomislija sam ala past će mi stablo na auto. I kako je brzo vitar sta, računam ajde valjda neće. Ovo je ženin automobil, poklon za 15 godina braka. Pijem kavu, a ona me zove i govori da je prijateljica prošla ulicom i javila joj da je nekome palo stablo na auto. Dobro je sve, najgore mi je šta ću neko vrime bit bez auta, al svo zlo u tome - priča nam vlasnik Audija. I njega sada čeka odlazak na procjenu štete nakon kojeg će automobil na servis, a popravak će biti plaćen iz gradske blagajne.

Provozali smo se Spinutom, Varošom i Skalicama, posvuda odlomljene grane stabala. Od splitskih vatrogasaca doznajemo da su u posljednjih nekoliko sati imali tri intervencije vezane uz nevrijeme. Dvije koje smo već spomenuli i treću u Ulici sedam Kaštela. Pored igrališta Dalmatinca vjetar je srušio grane stabala na montažne kućice. nema značajnije štete, a radnici Parkova i nasada uklanjaju drvnu masu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. listopad 2020 14:02