StoryEditorOCM
SplitPOLICIJA NA POTEZU

Antivakserska lavina: lažnu tvrdnju o smrti medicinske sestre širi splitska Župa sv. Križa - Veli Varoš, fotografiju nesretne žene objavili su na Facebooku. Dijeli se i obmanjujuća audiosnimka, no za širenje lažnih glasina i godina dana zatvora

Piše I.Ma.,K. M. B., PSD
17. siječnja 2022. - 15:07

Lavinu lažnih informacija o uzroku smrti medicinske dodatno je raspirila i objava s Facebook stranice “Župa sv. Križ Veli Varoš”.

U ponedjeljak, pola sata nakon ponoći na navedenoj Facebook stranici objavljena je fotografija obavijesti o smrti medicinske sestre (osmrtnice) iznad koje je pisalo:”Učinila je “malu gestu ljubavi” primivši booster dozu nakon koje se ubrzo srušila od ugrušaka u mozgu. Pokoj vječni daruj joj Gospodine. iskrena sućut obitelji!”.

Na fotografiji obavijesti o smrti su bez prekrivanja objavljeni ime i prezime te svi osobni podaci medicinske sestre uz njezinu fotografiju.

image
Objava sa Facebook stranice 'Župa sv. Križ Veli Varoš'
Screenshot

Suprotno navodima iz objave sa stranica splitske župe, ravnatelje splitske bolnice Julije Meštrović demantirao je danas da je zaposlenica KBC-a Split nedavno preminula zbog posljedica cijepljenja nakon što je primila treću, booster dozu cjepiva.

- Koliko je nama poznato, ne možemo reći da postoji veza između cijepljenja i tog tragičnog događaja. Prema analizi koju smo dosad napravili nema povezanosti - kazao je Meštrović na pitanje novinara.

Iz HALMED-a smo također dobili odgovor kako nemaju podataka da je smrt povezana s cjepivom.

- Mi nismo zaprimili prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom koja bi odgovarala tom slučaju. u slučaju sumnje da je riječ o nuspojavi cijepljenja. To bi HALMED-u trebali prijaviti zdravstveni radnici koji su osobu zaprimili na liječenje, naravno ako sumnjaju da je riječ o nuspojava cijepljenja.

Također, HALMED-u takvu prijavu mogu podnijeti i članovi obitelji - kazala nam je Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a.

Obitelj je također apelirala medije da se ne piše o smrti medicinske sestre s neprovjerenim informacijama. Neslužbeno saznajemo iz izvora bliskih KBC Split, kako su u obitelji preminule medicinske sestre imali ozbiljnije probleme s krvnim žilama što se u konkretnom slučaju ne može zanemariti.

Slijedom svega navedenom, poslali smo mailom upit Župi sv. Križ na temelju čega su objavili status i fotografiju te ćemo objaviti njihov odgovor čim ga zaprimimo.

Nakon što smo objavili informaciju, post sa službene Facebook stranice Župe sv. Križ je izbrisan.

Pojavila se i obmanjujuća audiosnimka u kojoj jedna ženska osoba tvrdi da je dobila povjerljive informacije iz bolnice, te navodi razne "informacije" i osobne podatke... 

Do godine dana zatvora

U Kaznenom zakonu piše:

- Tko iznosi, pronosi ili širi glasine za koje zna da su lažne s ciljem da njima izazove uznemirenje većeg broja ljudi, i takvo uznemirenje i nastupi, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

- Tko obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o navodnom događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe, iako zna da to nije istina, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

A ovo su i drugi postovi s Facebooka spomenute Župe: 

image
FB SCREEN
image
FB SCREEN
image
FB SCREEN
image
FB SCREEN
image
FB SCREEN
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 15:21