StoryEditor
SplitNA DANAŠNJI DAN

Antifašisti obilježili 76. godišnjicu formiranja prve Narodne vlade Federalne Hrvatske: bila je to prva vlada koja je obuhvaćala cijeli teritorij Hrvatske

Piše PSD
14. travnja 2021. - 18:38

Na današnji dan, 14. travnja 1945. na izvanrednoj sjednici Predsjedništva ZAVNOH-a u Splitu je izabrana Narodna vlada Hrvatske. Sjednicu je otvorio veliki hrvatski pjesnik i antifašistički borac Vladimir Nazor.

- Ovim putem želimo održati živim sjećanje na taj događaj i naglasiti kako je to bila prva vlada u hrvatskoj povijesti koja je obuhvaćala cijeli teritorij Hrvatske gotovo identičan ovome danas, ali i prva istinska narodna i višestranačka vlada jer je odražavala strukturu sastava antifašističkog pokreta svih hrvatskih građana te vlada kojom je Hrvatska, prvi put u svojoj milenijskoj povijesti postala republika.

To potvrđuje i činjenica da se u Preambuli Ustava, kao jedan od temelja državnosti suvremene Republike Hrvatske, navode odluke ZAVNOH-a koji je ovu vladu i imenovao - navodi se u priopćenju Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita.

image
Privatni album

Navode dalje kako je govoreći o razlozima zbog kojih je Split prije 76 godina bio domaćin osnivanja Prve narodne Vlade Federalne Hrvatske, Vicko Krstulović kazao: “To se dogodilo u Splitu jer je Split oduvijek bio slobodarski grad, grad u kojem stalno živi državotvorna ideja hrvatstva, grad koji je dao brojne žrtve tijekom narodnooslobodilačke borbe, ali i kolijevka je hrvatske kulture”.

U Deklaraciji koju je izdala Narodna vlada Hrvatske navedeno je da "stvaranje prve Narodne vlade Hrvatske još u toku samog oslobodilačkog rata protiv tuđinske okupacije dokazom je, da se neotuđiva, a tako dugo nepriznavana prava hrvatskog naroda na slobodu i nezavisnost ostvaruju nezadrživom snagom.

Kao rezultat borbe hrvatskog naroda za slobodu i u toku oslobodilačkog rata ostvarilo se i njegovo pravo na vlastitu narodnu vladu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2022 18:18