StoryEditorOCM
SplitKANDIDAT ZA ŽUPANA

Ante Pranić ispred zgrade SDŽ: Zašto se prolongira donošenje GUP-a? Želimo li zatvarati oči pred prostornim trgovanjem koje proizvodi kaos i devastaciju?

Piše PSD
9. travnja 2021. - 12:53

Članovi koalicija Za, Ante Pranić, Ante Renić i Daša Dragnić, održali su konferenciju za medije ispred zgrade Županije.

- Prolazi i ovaj mandat, a nisu usvojene izmjene i dopune prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije, a ni GUP-a regionalnog centra županije, našeg Splita. Kome je i zašto stalo da se stalno prolongiraju bitne izmjene i dopune prostornih planova? I želimo li i dalje zatvarati oči pred prostornim trgovanjem koje proizvodi kaos i devastaciju? - istaknuo je Ante Pranić ključna pitanja ovih lokalnih izbora u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

Dodao je i kako se političke opcije lakše dogovaraju oko izglasavanja godišnjih proračuna, nego oko "upravljanja" prostorom jer se očito pogoduje raznim interesima i određenom nekretninskom lobiju, pri čemu jedinična vrijednost kvadrata građevinskog zemljišta na području naše županije stalno raste.

Što se tiče dosadašnjeg načina upravljanja, kazao je kako se 'ne upravlja strateški, integralno, a ni održivo'.

- Što ćemo sadašnjom politikom, u kojoj se ne razmišlja o javnom interesu, ostaviti budućim generacijama? U namjeri uvođenja reda i racionalnog upravljanja prostorom potrebne su nam promjene u načinu razmišljanja i djelovanja. Smjernice za uvođenje reda u prostoru definirali smo u našem programu i ako nešto možemo obećati našim biračima onda je upravo to! Naša obaveza prema svim budućim generacijama je sačuvati ovaj ključni razvojni i životni resurs, odgovornim upravljanjem - zaključio je Pranić.

Ante Renić je naglasio koliko je prostorno planiranje bitno i koliko je bitna politička volja da se ono radi na pravi način. Iznio je primjer Splita i županije.

- U gradu Splitu vladajuća koalicija HDZ-HGS nije u četiri godine mandata pomakla prostorno planiranje ni milimetra, nisu napravili čak ni ono obvezujuće – usklađenje GUP-a s novim zakonskim odrednicama. A sada je, na kraju mandata, vidljiva i politička bitka između tih tzv. partnera, gdje vijećnici Željka Keruma na sve načine nastoje spriječiti odluku kojom bi se poduzele barem minimalne radnje za uvođenje reda u prostoru.

Na županijskoj razini imamo sličnu situaciju, izmjene prostornog plana događaju se u samom kraju jalovog mandata Blaženka Bobana, gdje ista koalicija, HDZ-Kerum, diktira tempo. A na koji način dolazi do izmjena plana, vidjeli smo na primjeru luke Krilo gdje se izmjene plana, odnosno umetanje luke vrši bez da je itko to službeno zatražio, a na javnom uvidu, kao slučajno, markica za tu luku nije stavljena, što je dovelo u zabludu zainteresiranu javnost, kazao je Renić.

Renić je istaknuo kako je krajnji čas da se veliki potencijal prostora i prostornog planiranja oslobodi trgovanja.

- Onog trenutka kada preuzmemo upravljanje županijom, prostorno planiranje u cilju gospodarskog napretka i podizanja kvalitete života žitelja županije dobit će prioritet, poručio je Renić.

Daša Dragnić osvrnula se na važnost uloge županije.

- Moglo bi se reći da u javnosti prevladava dojam da županija baš i nije tako važna, pa njena neučinkovitost i neodgovornost, često, prolazi "ispod radara" i medija i građana, pogotovo u usporedbi s interesom koji je usmjeren na lokalne samouprave. A naprotiv, županija bi svojom ulogom u prostornom planiranju, kao što je rečeno, mogla i trebala osigurati kriterije razvojnog i zaštitnog karaktera na cijelom području županije, vodeći računa o cjelini, ali i specifičnostima svakog područja. I ne samo to, županija ima svoj dio nadležnosti, a time i odgovornosti, i u upravljanju pomorskim dobrom i koncesijama; u osiguravanju prometne povezanosti i infrastrukture, time i dostupnosti svih javnih usluga svima; u srednjoškolskom, dobrim dijelom i osnovnoškolskom obrazovanju; u zdravstvenoj skrbi, gdje kroz sustav Domova zdravlja i ostalih ustanova utječe na kvalitetu i dostupnost iste, kazala je Dragnić.

Istaknula je da je proračun naše županije gotovo dvije milijarde kuna te iznijela zaključak:

- Vrijeme je, a i prilika, ne samo da shvatimo koliko županijska uprava svojim (ne)učinkovitim, (ne)uključivim i (ne)održivim upravljanjem utječe na život stanovnika svakog grada/općine/mjesta, već da se to pokaže i na ovim izborima. Stoga smatramo poželjnim i potrebnim primijeniti model sučeljavanja kandidata za Splitsko-dalmatinsku županiju, po uzoru na sučeljavanje kandidata za gradonačelnika/e i dobru praksu mnogih županija. Bitno je tko i kako upravlja županijom, jer naša županija može i mora bolje! - za kraj je poručila Dragnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 19:59