StoryEditor
SplitU ZAPEĆKU EUROPE

Ante Franić: ‘Dignimo glas kontra HŽ-ovom mraku i HDZ-ovoj sili‘! Neću dat mira Plenkoviću dok ne pokrene gradnju moderne željeznice prema Splitu‘

Piše PSD
5. ožujka 2021. - 11:47
Split, 260221. Na Peristilu je odrzano predstavljanje Ante Franica SDP-ovog kandidata za gradonacelnika Splita. Preddstavljanju je sudjelovao i predsjednik stranke Pedja Grbin Na fotografiji: Ante FranicDuje Klaric/Cropix

- Sramota je da je Split zahvaljujući HDZ-ovim Hrvatskim željeznicama spao na jednu dnevnu željezničku liniju sa Zagrebom, dok je noćni vlak ukinut. Dok se to događa lokalni Plenkovićevi poslušnici šute.

Šuti župan Blaženko Boban, koji je znao za ovu sramotnu odluku HŽ-a, a zajedno s njim i HDZ-ove splitske uzdanice Vice Mihanović i Andro Krstulović Opara - navodi u svom priopćenju Ante Franić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita,

Navodi dalje kako je Splitu HDZ očito namijenio ulogu zapećka Hrvatske i Europe. Ne radi se tu, kaže, samo o prijevozu putnika, već je i kapacitet pruge za teret minimalan.

Kad država ukida vlakove prema Splitu i Dalmaciji i u prugu ulaže tek mrvice, onda neka nam smanji cijenu goriva za 20 lipa po litri.

image
Split, 260221.
Na Peristilu je odrzano predstavljanje Ante Franica SDP-ovog kandidata za gradonacelnika Splita.
Preddstavljanju je sudjelovao i predsjednik stranke Pedja Grbin
Na fotografiji: Pedja Grbin i Ante Franic na Peristilu
Foto: Duje Klaric/CROPIX
Duje Klaric/Cropix

Naime, mi iz svake litre goriva plaćamo 20 lipa HŽ Infrastrukturi koja je i "ugasila svjetlo" na pruzi prema Splitu. Dok HŽ zaustavlja vlakove prema Splitu mi im plaćamo cijenu litre goriva svaki put kad napunimo prosječan spremnik automobila.

HDZ i HŽ guše Split zbog interesa cestovnih prijevoznika, dok se istovremeno ulažu milijarde kuna u modernu elektrificiranu dvotračnu prugu Rijeka - Zagreb - Mađarska. Tko će ulagati u Split i Dalmaciju kad nas se hrvatska Vlada na ovaj način odriče!? - pita se Franić.

-Split mora imati modernu elektrificiranu dvotračnu željezničku ako se želi razvijattiezu i imat će je! Gradsko vijeće Splita izglasalo je prijedlog SDP-a da se Split priključi na Mediteranski koridor EU-a i naša pruga modernizira iz EU fondova kao i zagrebačko-riječki pravac.

image
Split, 240820.
Zeljeznicki kolodvor u Kopilici.
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Ali nakon toga premijer Andrej Plenković nije mrdnuo prstom, kao ni HDZ-ov gradonačelnik Krstulović Opara. Moramo udariti šakom o stol i pobuniti se protiv maćehinskog odnosa HDZ-a i HŽ-a prema Splitu.

Kad postanem gradonačelnik borit ću se za interese Splita i Dalmacije! Neću dati mira Plenkoviću dok ne pokrene gradnju moderne željeznice prema Splitu! Dignimo glas kontra HŽ-ovom mraku i HDZ-ovoj sili! - zaključuje SDP-ov kandidat za poteštata.

image
Split, 181220.
Zeljeznicki kolodvor Split.
Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX
Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2021 11:20