StoryEditorOCM
SplitVJERNA SLJEDBA

Anka Petričević kao sestra Marija od Presvetog Srca proslavila je 60. obljetnicu zaređenja u redu klarisa! Cijenio ju je i naš poznati pjesnik...

Piše Milena Budimir
12. veljače 2021. - 13:03

U Srce Tvoje trajno ću sipati najljepše mirise cvijeća;

U Srce Ti se žrtvuješ mome – za otkup svijeta.

Upravo ovi stihovi citirani su na prigodnoj svečarskoj uspomeni na 60. obljetnicu svečanih zavjeta, održanoj na blagdan Gospe Lurdske, u četvrtak, kada je svetom misom u crkvi svete Klare u Splitu proslavljena 60. obljetnica svečanog zaređenja Anke Petričević za sestru Mariju od Presvetog Srca u najstrožem redu klauzure u samostanu klarisa. Stihovi su, naravno, Ankini, i posvećeni su Isusu Kristu i Gospi Mariji.

Časna je sestra zakoračila u 92. godinu života i napunila šest desetljeća vjerne sljedbe. I sada bi laici poput nas vjerojatno zaključili kako život proveden u kontemplaciji, molitvi, iza visokih zidova, odvojen od svijeta - nije donio uzbuđenja u sestrin život, i stvarno bi se našli u zabludi.

Anka Petričević rođena je 2. svibnja 1930. u Lovreću, u brojnoj mlinarskoj obitelji. Za vrijeme studiranja u Zagrebu, na Filozofskom fakultetu, početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, družila se sa zagrebačkim književnim krugom, među kojima ju je posebno cijenio Tin Ujević.

Nakon što je diplomirala - 1956. se odlučuje zarediti. Nastavlja potom studij na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu koji završava 1961. godine, pa se potom svečano zaređuje u red klarisa s redovničkim imenom sestre Marije od Presvetog Srca.

U splitskom samostanu klarisa 1975. pokreće biblioteku asketsko-mističnih djela Symposion u kojoj je do danas uredila više od 140 naslova, a sama je objavila osamdesetak knjiga duhovne poezije, proze, eseja i teoloških razmatranja.

I što joj više doli zdravlja možemo poželjeti? Čestitke od srca i zamolba da i u naše ime uputi koju molitvu put neba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 20:31