StoryEditor
Splitdonirana oprema vrijedna 130.000 kn

"Anđeli" u čudesnom svijetu boja i svjetla

Piše PSD.
3. siječnja 2013. - 09:04
Rehabilitacijski centar Udruge roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s posebnim potrebama “Anđeli” dobio je senzornu sobu koja potiče vidna, slušna, motorička i druga osjetila. Tu se djeca s posebnim potrebama koja su agresivna smiruju, djeca koja su u grču opuštaju…, i to terapeutima omogućava napredovanje u radu s njima - kazuje nam Dijana Aničić, predsjednica Udruge.

Opremu vrijednu 130 tisuća kuna donirala je tvrtka “Meggle” u humanitarnoj akciji “RTL pomaže djeci”, a “Anđele” je posjetio i Marjan Vučak, predsjednik Uprave te tvrtke koji je djecu darivao punim vrećicama jogurta i raznih čokolada.

Vodeni stupovi

Senzorna soba je opremljena vodenim krevetom koji grije, te vibrira u ritmu muzike, kao i foteljom-ljuljačkom za opuštanje djeteta. Vodeni stupovi koji svijetle i mijenjaju boje utječu na koncentraciju djece s posebnim potrebama. Ekran sa svjetlima u boji stvara optičku dubinu, a svjetleća lopta je kod 10-godišnjeg Duje izazvala da prvi put rukom posegne za predmetom.

- Puno je djece koji trebaju takvu opremu, a to su oni s višestrukim oštećenjima, mentalnom retardacijom, autizmom, poremećajima u ponašanju, emocionalnim smetnjama... Oni se slabo koncentriraju, impulzivni su, imaju problem samokontrole, nemirni su i razdražljivi. Djeca s teškoćama u razvoju svakodnevno su izložena mnoštvu podražaja koje ne mogu organizirati i koji im uzrokuju stresne reakcije. U senzornoj sobi dijete u pratnji terapeuta otkriva podražaje i kontrolira svoje osjete - objašnjava Dijana Aničić.

Sobu istodobno može koristiti četvero djece i u njoj stoje po sat vremena. Tamo smo zatekli Marija (12), Tomu (12), Duju (14) i Petru (10) s kojima su radili radna terapeutkinja i fizioterapeutkinja Ivana Kovač, medicinska sestra Antonija Erceg, logopedica Ksenija Erceg i kineziolog-edukator Teo Gabre.

S djecom rade individualne terapije ovisno o njihovim teškoćama i posebnim potrebama. Kao nam kazuju terapeuti, neki korisnici su premalo osjetljivi na podražaje, dok su drugi previše osjetljivi. Najmlađi ima samo sedam mjeseci, a najstariji 34 godine.

Reagiranje na podražaje

Ivana Kovač pojašnjava kako je cilj da mozak reagira na podražaje i da onda dijete izvede određenu motoričku aktivnost.

- Radi se o dugotrajnom procesu koji se zove senzomotorička integracija. Tako se kod djece s posebnim potrebama među ostalim potiču komunikacijske vještine, motivacija i osjećaj zadovoljstva - kaže Kovač.

T. G. Z.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2022 04:03