StoryEditor

Amorella - ponos škvera slavi dvadeseti rođendan

Piše PSD.
28. rujna 2008. - 12:48

 

Na današnji dan, prije ravno dvadeset godina, u splitskom je brodogradilištu svečano obavljena primopredaja čuvenog putničkog broda “Amorella”, koji su škverani, uz još tri čelične sestre blizanke, izgradili za finski “Viking Line”.

Te davne 1988. godine, cijeli grad živio je sa škveranima i čekao dan kad će “Amorella” kliznuti u more. “Slobodna Dalmacija” o tomu je danima pisala, te na prvim stranicama donosila spektakularne slike.

Građani su se tada divili golemom brodu od 170 metara dužine, širine trideset i pedeset metara visine, koji je u svoja ogromna čelična njedra primao gotovo dvije i pol tisuće putnika i, za tada impresivnih, više od četristo vozila.

Još uvik tuče more

Raskošne kabine, konferencijske dvorane, butige, barove, dječje igraonice, restorane i kasino - škverski su inženjeri ugradili u ponos splitske brodogradnje.

Snažni feribot i danas tuče more sjevera Europe, jednakom snagom kao i kada je i prvi put zaplovio.

Podsjetimo, te godine ugledni američki “Maritime Reporter & Engineer News” elegantnu je “Amorellu”, bez puno razmišljanja, proglasio “najsjajnijim brodom” godine. Bila su to zaista lijepa vremena...

Piše denis krnić
Snimio Nenad mogić

 


 

 

item - id = 23009
related id = 0 -> 1145813
related id = 1 -> 1140549
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2021 16:36