StoryEditor
Splittruman u splitu

Amerikanci posjetili Baldasara i protiv HRM-a odmjerili snage u balunu i košarci

Piše PSD.
7. prosinca 2015. - 14:32
Gradonačelnik Ivo Baldasar primio je u ponedjeljak ujutro komodora Breda C. Batcheldera, zapovjednika borbene skupine nosača zrakoplova. Susretu u Velikoj vijećnici Gradske uprave su kao pratnja prisustvovali izaslanici brodova Ratne mornarice SAD-a, USS Harry S. Truman (CVN 75) i USS Anzio (CG 68).

Nosač zrakoplova usidren je ispred Gradske luke, a krstarica se nalazi na vezu u vojarni Sv. Nikola.

U sklopu prijema Batchelder se u ime posade koju čini čak 5.000 ljudi zahvalilo na iznimnoj ljubaznosti i gostoprimstvu Splićana, a Baldasar je istaknuo kako se nada da će suradnja Hrvatske s SAD-om uskoro biti još bliža.

- Ovaj susret predstavlja potvrdu partnerstva i prijateljstva među našim državama u sklopu NATO saveza. Vojni brodovi u naš grad dolaze prijateljski, da bi se malo odmorili prije obveza koje im predstoje. No, njihov dolazak za nas također predstavlja i ekonomsku dobit, budući da su ovdje kao i bilo koji drugi gosti s nekog kruzera – komentirao je Gradonačelnik.

Batchelder je istaknuo kako je grad uistinu prekrasan, te kako su oduševljeni zbog srdačnog i velikodušnog dočeka.

- Ovo je uistinu sigurno mjesto na kojem se posade naših brodova mogu iskrcati, opustiti se i pripremiti za blagdane. Zadovoljstvo nam je što možemo biti ovdje. Snaga partnerstva s vašom državom, ali Hrvatskom ratnom mornaricom, uistinu nam je važna i zahvalni zbog dopuštenja da se iskrcamo u vašem gradu. Također ovim putem zahvaljujem zbog doprinosa vaše mornarice pomorskoj sigurnosti u Jadranskom moru – proučio je komodor.

M. Melvan
Foto: Vladimir Dugandžić / EPH

Zaigrali balun i košarku

Mornari s američkog nosača aviona "Harry S. Truman" odigrali su u ponedjeljak nekoliko prijateljskih košarkaških i nogometnih utakmica sa selekcijom Hrvatske ratne moranarice.

Premda bi ih naši momci teško porazili na otvorenom moru, na parketu i travi ipak su odnijeli uvjerljive pobjede.

- Nama je ovo opuštanje i team building prije novog isplovljavanja. Rezultat nam nije bitan, mada smo se iznenadili koliko ovdje u Hrvatskoj dobro igraju košaku, o nogometu da i ne govorim - priznao nam je mladi, 19-godišnji mornar Antoine kojeg smo uhvatili na tribinama košarkaške dvorane u sklopu poljudskih bazena.

Prema njegovim riječima, sportu i tjelovježbi pridaje se mnogo važnosti na "Trumanu", pa i onda kada isplove na otvoreno more nema opuštanja.

- Na brodu imamo tri dvorane u kojima vježbamo, a osim košarkaške i "soccer" ekipe, imamo i onu za naš američki nogomet. Nažalost, ovdje nismo pronašli protivnika da odmjerimo snage - priča nam dok bodri prijatelje koji su se teško nosili s hrvatskim kolegama.

- Ma vaši su iskusniji - smije se na kraju.

L. KOVAČIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 06:51