StoryEditor
Split3 D CAR

Amerikanci oduševljeni animiranom pričom o Dioklecijanu koju su osmislili Irci, a pripovijeda je Mladen Badovinac iz TBF-a, snimaju film o Splitu i slavnom vladaru

Piše Saša Ljubičić
24. lipnja 2021. - 13:45

Zbog čega se posjećuje Split? Zbog Ultre, Rive, carske palače, Hajduka i drugih poznatih sportaša? Da, zbog svega toga, ali prije i poslije svega zbog njega - cara Dioklecijana. Gaius Aurelius Valerius Diocletianus stvorio je grad i zato je logično ovaj rimski imperator prva i posljednja asocijacija na spomen Splita. Naročito ako živite u novom svijetu, u Americi, pa ste željni "povisti pritrujene", a turisti koji su posljednjih godina kruzerima doplovili u naš stari grad, tvrde da je nigdje, na ovoj bandi Jadrana, nema u takvoj količini i intezitetu.

Zato su se producenti 'Verito Films/Sterling Light Filmsa' našli u Splitu, jer ih zanimaju gradovi s bogatim historijskim naslijeđem, i jer promoviraju upravo takvu vrstu turizma. Prije negoli su vižitali svaki kantun Dioklecijanove palače, svaku kamenu pjacu i kalu, ugostio ih je naš sugrađanin Tomo Taraš i poveo na animiranu, virtualnu šetnju u 3 D tehnici, Splitom iz 305 godine.

Glas simpatičnom Severinu, rimskom podaniku koji vas "šeta" Splitom njegovog doba, posudio je Mladen Badovinac iz TBF-a.

- Nedavno je gradonačelnik Ivica Puljak kazao kako je šteta što nemamo film koji bi prikazao našima i gostima kako je Split izgledao u doba Dioklecijana, no zaboravio je da takvo nešto, ipak, postoji, i da su, eto, za nas čuli i Amerikanci. I da ih je petnaestak minuta virtualne ture palačom iz koje se kasnije rodio grad, oduševilo - veli Taraš, koji je zajedno s poslovnim partnerom Declanom O Rourkom, priuštio Splićanima i fureštima nezaboravan događaj.

- Mi tu imamo ljude koji stalno dolaze gledati isti film, a kako bi se iznova divili veličini grada u kojem žive. Posebno je interesantna jedna naša turistička vodičica koja je tu bila već tri puta, i premda sve zna o povijesti Splita, ovaj joj način virtualne šetnje kroz carsku palaču pomaže vizualizirati tu našu bogatu baštinu na njenim samim počecima - priča Taraš, koji, stvarajući ideju o virtualnoj skitnji povijesnom jezgrom s Ircem Declanom O Rourkom, ništa nije prepustio slučaju. Savjetima im je jako puno pomogao povjesničar umjetnosti Radoslav Bužančić, a samu animaciju prepustili su profesionalcima koji su se dokazali na sličnim projektima: tvrtki "Emagine Media" iz Irske, koji su tri puta dolazili u Split prikupiti potrebnu građu.

- Mi smo na ovaj način htjeli strancima predstaviti Split, a sad ispada da su se jednako zagrijali i naši i gosti. Nedavno su nam tu bila djeca iz osnovne škole u Ogorju, koja su se oduševila jer su prvi puta "uživo" vidjela ono o čemu slušaju od svojih nastavnika. Živimo u vremenu kad se 3D tehnologija nameće kao glavni medij za prenošenje ovako slojevitih i velikih priča kao što je ova o nastanku Splita i umornom rimskom imperatoru koji je ovdje odlučio provesti starost - veli naš sugovornik.   

Upravo ovakva edukacija najmlađih, kroz digitalnu tehnologiju koja im je bliska, i na popularan, zabavan način, može im više približiti ono o čemu uče od predavanja ili knjiga koje, budimo iskreni, sve manje čitaju i listaju.                         

I autoru ovog teksta stavili su "3D kacigu" na glavu pa je na tren uronio u doba začetnika Splita; promatrao Vestibul "s neba", (o)kupao se pred južnim zidinama velebne palače i suosjećao s mukom robova koji su dovlačeni sa svih strana carstva da Dioklecijanu sagrade vikendicu kojoj će se diviti tadašnji svijet.   

- Čoviče, di mi živimo! - otelo se iz usta i ovom novinaru nakon što je odgledao "crtani" o Dioklecijanu i njegovom arhitektonskom remek djelu, na što se Taraš samo nasmijao:"Eto, to svi kažu; jer bez obzira što toliko znamo o Dioklecijanovoj palači i povijesti grada, kad prvi put jasno vidite sve njene konture, monumentanost koju je imala kad joj se prilazilo s mora i kad ju se gleda iz zraka, ostanete bez daha. Zanijemite pred njenom kolosalnošću i ljepotom. Ostanete bez teksta."     

item - id = 1108081
related id = 0 -> 1127645
related id = 1 -> 1127631
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 11:15