StoryEditor
Splitčeka se dozvola

'Ambasador' na proljeće 2018. u novom izdanju: ulaže se 17 milijuna eura, imat će disko, bazen s pogledom na grad, fitness i wellness centar...

7. studenog 2016. - 11:26
setnica_ambasador3-161115.JPG

Kupca za hotel "Ambasador" na Trumbićevoj obali u Splitu, dugo godina je tražila Regina Ivić, udovica Tomislava Ivića, legendarnog Hajdukova trenera. Pronašla ga je ove godine u njemačkom biznismenu Klausu Alexu Birkenstocku, nasljedniku obiteljskog obućarskog carstva "Birkenstock", koji često boravi u Brelima.

Početak rušenja starog objekta koji je izgrađen 1937. godine po projektu arhitekta Josipa Kodla, i početak građenja novog hotela s 4 plus zvjezdice čiji su izgled osmislili arhitekti Neno Kezić, Emil Šverko i Nora Roje, bilo je najavljeno za listopad ove godine.

No, nedavno se počelo „šuškati“ da je novi njemački vlasnik odustao od svega i da prodaje hotel "Ambasador". Je li takva nagađanja potakla isključivo činjenica što između Zapadne obale i Matejuške još nije otvoreno gradilište? O tome se može samo nagađati.

Ipak, Nenad Kurtović, zet Regine Ivić koji je nakon prodaje vrijednog objekta ostao u projektu jer ga je Birkenstock angažirao za odnose s javnošću, kaže da te glasine nisu točne i da Nijemac hotel planira otvoriti na proljeće 2018. godine.

Glavni projekt

- Klaus Alex Birkenstock upravlja projektom, a sve odrađuju osobe iz Hrvatske koje je za to ovlastio. Izrađen je glavni projekt, ovo ljeto smo zatražili i dobili izmjenu lokacijske dozvole, a prošlog tjedna nam je Skupština Splitsko-dalmatinske županije potvrdila dvogodišnje produljenje roka za izvođenje radova na oko 1350 kvadrata obale u čije uređenje ćemo uložiti 2,6 milijuna eura.

Sada je u tijeku postupak ishođenja građevinske dozvole. Nadam se da ćemo je ubrzo dobiti. Ispadam loš prognozer jer sam sveukupnoj lokalnoj administraciji ranije očito davao bolju ocjenu nego što je realno zaslužila - kaže Kurtović.

Objašnjava da je idejni projekt izmijenjen jer je inozemni poduzetnik tražio povećanje broja soba i smanjenje broja apartmana u odnosu na projekt koji je s Ambasadorom otkupio od Regine Ivić. Tako će umjesto 78 smještajnih jedinica biti 101, od čega samo pet apartmana.

Na to se odlučio na temelju studije upravljanja i procjene hotelskog konzultanta da Splitu nedostaje upravo hotelskih soba s 4 plus zvjezdice i da njih traže gosti na koje budući hotel cilja, a to su prije svega osobe od 35 do 55 godina iz Austrije, Njemačke, Skandinavije i Velike Britanije.

Dodaje da će sobe u prosjeku imati 30 kvadratnih metara, što je više nego što zahtijeva kategorizacija na koju ciljaju.
- Prema pravilniku koji će stupiti na snagu prvog siječnja sljedeće godine, mogli bi dobiti i pet zvjezdica, no opredijelili smo se za onu kategorizaciju koja je u našem gradu trenutno tržišno prihvatljivija – veli Kurtović.

Nastavlja da je koncesija dobivena na 20 godina, a produljenje se odnosi na prvotni rok od dvije godine u kojem su trebali izgraditi hotel, a koji su ugovorili sa Županijom.

- Od tih 24 mjeseca, već je prošlo sedam. Preostalo im je još 17 mjeseci, još nismo dobili ni građevinsku dozvolu, a rok koji smo ugovorili s izvođačima radova je 20 mjeseci od dobivanja pravomoćne građevinske dozvole. Zbog toga smo od Županije zatražili produljenje roka za izgradnju s dvije na četiri godine - kazuje Kurtović.

Dodaje da će u hotelu biti 59 garažnih mjesta.

- Da bi zadovoljili kriterije GUP-a, bilo gdje na području Splita od Gradske uprave moramo po tržišnoj cijeni otkupiti još 12 garažnih mjesta, a gradski oci će odrediti koje će nam prodati – kaže moj sugovornik.

Veća ulaganja

Došlo je i do promjene visine ulaganja s ranije najavljenih 14 milijuna eura na 17 milijuna. Nadalje, ugostiteljski objekti u hotelu će moći primiti ukupno 640 gostiju. U restoranu će biti 240 mjesta, a još 400 u lobby i cocktail i poll barovima, te u noćnom klubu koji je još jedna novost u projektu. U disko, fitness i wellness centar će dopirati dnevno svjetlo kroz veliki atrij na terasi prema moru. S druge strane te sadržaje će kroz atrij vidjeti šetači sa Zapadne obale.

U nadgrađu kinodvorane, koja je 1953. godine podignuta uz "Ambasador" koji je postao Dom JNA, bit će 120 kvadrata veliki bazen koji će dijelom biti ograđen staklom, pa će prolaznici moći vidjeti one koji se kupaju, a kupaći će imati pogled na Trumbićevu obalu.

- Čim dobijemo pravomoćnu građevinsku dozvolu, krenut ćemo s rušenjem "Ambasadora" i s iskopima. Ne želim više prognozirati kada će to biti. Dozvolu smo već trebali imati, ali to nije u našim rukama. Sve što su lokalne vlasti od nas tražili mi smo to ispunili - kaže mi.

Birkenstock i njegov prijatelj Tonći Medić, ugostitelj iz Brela kojeg je imenovao za direktora tvrtke „Retoi“ u čijem je portfelju "Ambasador", za sada odbijaju izlaziti u javnost. No, kada će Splićani upoznati njemačkog poduzetnika?

- Vlasnik hotela je okrenut obitelji i ne pojavljuje se u medijima. Njegov dolazak ćemo pokušati organizirati kad svečano započnu radovi, no ništa ne mogu obećati - kazao je Kurtović.


 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 13:38